”Frygten for MRSA blandt danskerne er uden tvivl overdrevet,” konstaterer ledende overlæge i Hospitalsenhed Midt, Steen Lomborg Andersen.

Medierne har de seneste måneder haft stor fokus på MRSA, og det har fået antallet af bekymrede henvendelser til Steen Lomborg Andersen og hans kolleger til at eksplodere.

”Vi får masser af henvendelser fra bekymrede danskere. Også fra landmænd, sygeplejersker og andre faggrupper, som burde have en baggrund for at forstå MRSA. Men de er simpelt hen blevet forvirret over alt det, der står i pressen. Det er ganske uheldigt, når frygten vokser sig for stor på den måde.”

LÆS OGSÅ Størst risiko for MRSA i hovedstadsområdet

Overlæge: Frygt hverken charter eller charcuteri

Steen Lomborg Andersen henviser til, at niveauet for de resistente MRSA-bakterier ligger på under 2 pct. af stafylokok-infektionerne i Danmark. Til sammenligning ligger tallet på over 25 pct. i både i Italien og Grækenland, mens mere end 50 pct. af stafylokokkerne i Portugal er resistente MRSA-bakterier.

”Hvis man kan glæde sig ved at rejse til Sydeuropa, behøver man absolut heller ikke at være bekymret for MRSA eller at møde andre mennesker med MRSA herhjemme,” siger Steen Lomborg Andersen og forklarer et kort fra Det Europæiske Center for Sygdomskontrol (ECDC) i Stockholm:

”Kortet viser udbredelsen af MRSA stafylokokker. Det er dem, vi gerne vil undgå, uanset om man taler husdyr-MRSA eller almindelige gule stafylokokker. Der er behandling for begge dele, men det er dyrere og mere besværligt.”

Figur: Andelen af resistente MRSA-bakterier i Europa. Udarbejdet af Det Europæiske Center for Sygdomskontrol (ECDC) i Stockholm i 2013.

Læs hele opgørelsen fra ECDC

Landbrug halverer brug af tetracyclin

Landbruget oplever også, at danskerne efter de seneste måneders mediefokus er begyndt at frygte MRSA, fortæller Jan Dahl, der er chefkonsulent for Fødevare- og Veterinære Forhold i Landbrug & Fødevarer:

”Vi tager forbrugernes frygt seriøst og gør, hvad vi kan for at informere. For intet tyder på, at MRSA smitter gennem kød, og der er derfor ingen problemer i forhold til fødevaresikkerheden.”

Jan Dahl understreger også, at den danske svinebranche i flere år har arbejdet målrettet med at få forbruget af antibiotika ned.

”Formålet er at minimere risikoen for, at der opstår flere resistente bakterier. Seneste mål, vi har sat, er, at svineproduktionen i 2015 skal halvere forbruget af tetracyclin, hvor lægerne er bekymrede for, at netop den type antibiotika kan være med til at fremme nogle typer af resistens. "

LÆS OGSÅ Læs mere om halvering svineproduktionens halvering af tetracyclin

Vi har haft MRSA siden 1960’erne

På Regionshospitalet Viborg Sygehus er ledende overlæge Steen Lomborg Andersen fortrøstningsfuld. Han mener, at stigningen i antallet af husdyr-MRSA hos mennesker skyldes, at vi screener langt flere end tidligere, og altså ikke en større udbredelse end tidligere:

”Vi har haft MRSA siden 1960’erne, og selv om vi med en trylleslag kunne fjerne husdyr-MRSA fra de danske svinestalde, vil der stadig være to tredjedele af de resistente MRSA-bakterier tilbage,” siger han og tilføjer:

”Vi vil gerne holde MRSA nede på det nuværende niveau på under 2 pct., for så kan vi fortsat bruge de almindelige typer antibiotika. Det vækker først min bekymring, hvis vi begynder at bevæge os op mod det niveau, som de har nede sydpå. Men det er der heldigvis ikke noget, der tyder på.”

LÆS OGSÅ Sundhedsstyrelsen: Ingen grund til MRSA-frygt

 


Tagget med Antibiotika, Dyrevelfærd, Fødevaresikkerhed, Forbrug, Landbrug & Fødevarer, Slagteri, Sygdom