Danskernes største udfordring for at mindske madspild er, at de glemmer at rydde op i køleskabet og i fryseren. Det viser en ny repræsentativ undersøgelse fra Landbrug & Fødevarer i samarbejde med forbrugerorganisationen Stop Spild af Mad.

30 pct. af de adspurgte danskere peger på køleskabet, og at de ikke får fundet de ældste fødevarer og brugt dem først, som det største problem for at undgå madspild. Samtidig svarer 74 pct. af forbrugerne at den typiske årsag til, at de er nødt til at smide mad ud, er, at ”maden har overskredet holdbarhedsdatoen eller er blevet for gammel”.

”Tid og vaner er de store udfordringer i en travl danskers hverdag, for det kræver en indsats at sortere varer i køleskabet, og selv om forbrugeren er optaget af madspild, er det alligevel stadig bare lidt for nørdet og pinligt at gå alt for pertentligt op i det her emne,” siger Marianne Gregersen, forbrugerøkonom i Landbrug & Fødevarer.

LÆS HELE undersøgelsen fra Landbrug & Fødevarer

Få smider ud, fordi det ikke kan betale sig at gemme
Kun 11 pct. af forbrugerne smider mad ud, fordi det ikke kan betale sig at gemme maden, hvilket ifølge Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad, er et tydeligt tegn på, at madspild har fået fat i danskerne. Det glæder hende, men hun ærgrer sig over, at folk ikke afsætter tid til at gennemgå varerne i køleskabet.

”Jeg kan sagtens genkende problemstillingen og mit indtryk er også, at der ikke er særligt mange, der sorterer deres køleskab dagligt. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at danskerne har en hospicehylde, hvor de stabler maden bagerst i køleskabet, indtil maden skal smides ud,” siger Selina Juul. 

LÆS OGSÅ En kamp om madrester

Danmark savner ”bedst før”-mærke
I Danmark er der to mærker for holdbarhed. ”Mindst holdbar til” og ”sidste anvendelsesdato”, men Selina Juul så hellere, at varerne i supermarkederne benyttede en tredje titel.


”Vi bør se nærmere på danskernes kendskab til de to datomærkninger. Altinget lavede en undersøgelse i 2012, der viste, at 3 ud af 4 danskere gerne vil have, at der i stedet står ”bedst før”, og det synes jeg vil være en god idé. Fødevarestyrelsen pointerer jo netop, at man sagtens kan spise mad, der har overskredet ”mindst holdbar til”-datoen, så længe maden lugter normalt og ser fin ud. Det er smagen, der forandres,” siger Selina Juul.

LÆS MERE om de to danske mærkningsordninger (eksternt link) 


 


Tagget med Forbrug