“Elefanten skal spises i små bidder, men vi har også en aggressivt positiv tilgang til tingene.”

Sådan forklarer direktøren for Møllerup Gods, Henrik Rendbøll, igen og igen godsets hampstrategi og udsigten til at 30-doble arealet med industrihamp på to år.

For foden af Nationalpark Mols Bjerge bugter de mandshøje hampplanter let i vinden over det bakkede landskab. Selv om flere landmænd har kastet sig over dyrkningen, er planten stadig et særsyn herhjemme.

Måske er det derfor, der har været enkelte uønskede gæster på markerne omkring Møllerup Gods, der i et forsøg på at jagte euforiserende muligheder har været ganske uvidende om, at industrihamp er fuldstændig harmløs, da planten indeholder mindre end 0,2 procent af stoffet THC.

De få episoder med ubudne markgæster får Henrik Rendbøll til at trække på smilebåndet.

Samtidig er det også et billede på, at fordommene florerer så snart, man hører ordet "hamp", og at de færreste danskere endnu er klar over, at industrihamp kan anvendes til fødevareproduktion. 

Ja, faktisk har hamp ry for at være rigtig sundt, på grund af det rige indhold af aminosyrer og det høje indhold af omega 3-fedtsyrer, fibre og protein.
Stoffer, der er kendt som gode til at forebygge hjertesygdomme og til udvikling af hjernen. Det siger professor i klinisk medicin, Jens Christian Djurhuus, fra Aarhus Universitet til landbrugsavisen.dk.

LÆS OGSÅ Hamp er svært at gøre lukrativt

Møllerup laver Danmarks første fødevareserie med hamp

Udviklingen af nye hampfødevarer og opbygningen af et stærkt fødevarekoncept under navnet Møllerup Brands er netop kernen i Henrik Rendbølls direktørjob. Sammen med godsejerne Anne Sophie Gamborg og Stig Gamborg har trioen sat sig for at udvikle den første fødevareserie med hamp herhjemme. 

De første basisfødevarer som frø, mel og olie blev lanceret i påsken i år.

Siden er nye specialfødevarer som blandt andet øl, sennep, hummus, pesto, knækbrøds- og 5-korns bageblandinger kommet til, ligesom en spegepølse med hamp snart er klar til salg.

 

Møllerup Gods mærker en stor interesse for hampfødevarer. I år har godset 300 hektar hamp. Næste år forventer direktør Henrik Rendbøll minimum 900 hektar med hampplanter. (Foto: Jesper Voldgaard)

Tæt på aftale med dagligvarekæde

Produkterne bliver solgt på godsets egen hjemmeside, via Landmad og gennem en aftale med Dansk Cater. Og ifølge Henrik Rendbøll er salget og interessen stærkt stigende i takt med, at produkterne kommer bredere ud, og kunderne køber større mængder.

Direktøren forventer kun, at salget går stærkt fremad.

“Vi er meget tætte på at lukke en aftale med en større dagligvarekæde i Danmark, som jeg ikke vil røbe navnet på. Vi vil gøre hamp til hverdagsmad og få det integreret i det danske køkken. Det er det, vi hele tiden arbejder henimod, når vi står på messer og demoer”, fortæller Henrik Rendbøll, der forventer at have aftalen endelig på plads omkring efterårsferien.

LÆS OGSÅ Studerende udvikler fødevarer med hamp for Møllerup Gods 

Hampen målrettes nordtyske veganere

Modsat flere andre godser bliver Møllerup stadig drevet konventionelt. Det gælder også de 70 hektar hamp, som bliver dyrket på egen jord.

Ifølge Henrik Rendbøll har industrihamp så mange gode egenskaber, at den ikke skal sprøjtes. Hverken for ukrudt, insekter eller svamp. Derfor dyrkes hampen nærmest økologisk, selv om jorden ikke er omlagt.

Mens Stortinget i Norge har forbudt landmænd at dyrke industrihamp, er hamp omvendt stort i lan-de som Tyskland og Frankrig. Derfor har Henrik Rendbøll også stor tiltro til, at godsets hampfødevarer rummer et stort potentiale uden for Danmarks grænser på sigt.

“Vi vil i første omgang gå efter det nordtyske og det sydsvenske marked, hvor der bor mange veganere. Ikke fordi vores produkter kun skal henvende sig til veganere. Slet ikke. Men fordi vi ser et stort markedspotentiale netop her på grund af hampens høje proteinindhold.”

“Husk på, at 80 procent af den industrihamp, der anvendes i Europa, i dag kommer fra Kina. Det er ikke særligt bæredygtigt, og samtidig mener vi jo at have endnu bedre hampkvalitet end den, der kommer fra Kina,” siger direktøren.

LÆS OGSÅ Udbuddet af veganske produkter vokser eksplosivt

Redaktionen har d. 15. september rettet en indledende linje, der kvalificere hamp til at være en såkaldt "super food". Vi har i stedet henvist til professor i klinisk medicin på Århus Univsersitet, Jens Christian Djurhuus, der udtaler, at hamp er en sund fødevarer, fordi det indhold er af aminosyrer og har et højt indhold af omega 3-fedtsyrer, fibre og protein.