Noget tyder på, at grisen står overfor et overraskende comeback på julebordet, hvor specielt anden har hersket i en årrække. Ifølge en ny undersøgelse, foretaget af Userneeds for Landbrug & Fødevarer, vil 61 procent af danskerne indtage sprød svær juleaften. Det er over 40 procent flere end sidste år, der tænker flæskestegen ind i årets julemenu.

Ifølge forbrugerekspert hos Landbrug & Fødevarer, Klaus Jørgensen, er den mærkbare stigning et udtryk for, at danskerne holder jul i en krisetid:

”Flæskestegen er det traditionsrige valg, og i tider med lavkonjunktur og høj arbejdsløshed er der en generel tendens til at vælge det sikre.”

I undersøgelsen er danskerne blevet spurgt til, hvad de planlægger at spise juleaften, og noget tyder på, at der skal både fugl og gris på julebordet i år. 50 procent serverer nemlig både and og flæskesteg juleaften.

Danish Crown oplever mærkbar stigning i salget
Det er ikke kun juleaften, hvor der bliver efterspurgt ekstra mange flæskestege. Danmarks største svinekødsleverandør, Danish Crown, har i år specielt travlt med at mætte danskernes trang til svinekød.

”Vi mærker i Danish Crown en markant større efterspørgsel efter svinekamme i december i år i forhold til sidste år. Blandt andet har de fleste af vores største og trofaste kunder efterspurgt større mængder,” siger Torben Pedersen, salgschef i Danish Crown.

Flæskestegen er billigere i dag end for 12 år siden
En af årsagerne til den store efterspørgsel på flæskestegen skal måske findes i prisen. Svinekød følger nemlig ikke den generelle prisudvikling på kød. Tværtimod. Siden år 2000 er prisen på svinekød faldet med cirka 2 procent, og det gør flæskestegen til en billig julespise.

”Hvis man vil have en lækker julemiddag til billige penge, så er flæskestegen det rigtige valg. Supermarkederne giver den også ekstra gas på flæskestegstilbuddene i løbet af december, da det er noget, der lokker kunder til,” siger Klaus Jørgensen.

Sjællænderne vil have gris på gaflen juleaften
Der er store geografiske forskelle i valget af kød til juleaften, og sjællænderne skiller sig ud ved deres trang til flæskesteg. 67 procent serverer flæskesteg juleaften, hvorimod kun 47 procent i Region Midtjylland forventer det samme.

De store regionale forskelle kommer ikke bag på Landbrug & Fødevarers forbrugerøkonom, Klaus Jørgensen:

”Der er velkendt fænomen, at der er regionale forskelle i, hvad man spiser. Og specielt juleaften spiller det en stor rolle. Traditionerne i byområderne bliver oftere udvandede end på landet, da det oftest er to parter med forskellige traditioner, der holder jul i byområderne.”

SE OGSÅ sådan laver du den perfekte flæskesteg med sprød svær


Det viser undersøgelsen
1001 repræsentativt udvalgte danskere har deltaget.

  • I 61 procent af de danske hjem forventer de at servere flæskesteg juleaften.
  • I 2011 var det kun 43 procent, der forventede det samme.
  • 72 procent forventer at spise and juleaften.
  • 50 procent vil både servere and og flæskesteg.