Den svenske mærkning Lokal Mat har fået svenske småproducenters salg til at stige med 20 pct. siden 2011. Coop er usikker på virkningen i Danmark, men danske fødevarenetværk ser fornuft i ideen.
28. okt 2014
Danske frilandsgrøntsager belaster klimaet mindst, mens drivhusgrøntsager er tungere for klimabelastningen. Der er dog sket en stor udvikling, fremhæver danske gartnerier.
For 10 år siden skulle man lede længe efter lokalproducerede fødevarer på supermarkedernes hylder. I dag kæmper de danske detailkæmper for at få lokale fødevareproducenter ind i deres fold.
Lokal mad opfylder vestlige forbrugeres behov for madidentitet, bæredygtighed og udtrykker en generel mistillid til fødevareproduktionen.
21. okt 2014
Lokale fødevarer er både sundt for dig og godt for Danmark, men supermarkederne skal med, hvis det skal nå ud til alle. Og så kommer forbrugerne til at betale lidt ekstra, mener Dan Jørgensen.
Lokal mad mangler en dansk definition, men ifølge 5 eksperter og interessenter handler det ikke om at definere ordene, men om at udbrede lokal mad og lade forbrugerne selv definere begrebet.
Madtrends lover ofte nye boller på suppen, lige indtil det ikke længere er spændende for eliten. Lokal mad er også elitært, men det behøver det ikke at være.
Købmandsbutikken Kost skilter med lokale danske fødevarer, selv om producenterne ligger over 100 km væk. Det er stadig lokal mad, mener indehaveren, der ser kvalitet og storytelling som afgørende.