Andre nyheder mærket med Fødevareforsyning.

Højteknologi kan gavne klimaet og mætte milliarder
08. Sep 2017
I fremtiden vil fødevarer blive produceret på højteknologiske bedrifter, der er klimavenlige og udnytter klodens ressourcer effektivt.

Mere end en døgnflue? Insekter kan få fast plads på tallerkenen
08. Sep 2017
Vi skal lave mere og mere mad i fremtiden, men vi er ved at løbe tør for plads på planeten. En mulig løsning kan være insekter – men hvordan gør man det lækkert at spise melorme, når man kan få foie gras?

Vil københavnerne spise insekter?
08. Sep 2017
FoodCulture har været en tur forbi Copenhagen Bug Fest (Københavns insektfestival) for at høre, hvad københavnerne synes om de insekter, de blev budt på.

Ingen grund til at græde over spildt valle
08. Sep 2017
Restprodukter fra mælke- og kødproduktion spiller en stadigt vigtigere rolle i udviklingen af fødevarer. Før endte de ofte i skraldespanden.

Udnyt naturens hjælpemidler
08. Sep 2017
Enzymer kan gøre vores fødevareprodukter sundere og mere holdbare, samtidig med at de bliver billigere at producere.

Tang, kunstigt kød og insekter på fremtidens middagsbord
08. Sep 2017
Kunstigt kød, tang og insekter kan erstatte kød på bordet i fremtiden. For en ting er sikkert, mener eksperterne: Vi kommer til at spise mindre kød, men hvad der i stedet kommer på tallerkenen, er de uenige om.

Fremtidens lokale fødevarer er masseproducerede
18. Aug 2017
Lokale fødevarer behøver ikke være købt i en lille gårdbutik eller dyrket på naboens mark. Lokale producenter skal tænke stort og begynde at masseproducere lokale fødevarer til eksport.

Debat: Skal fødevarer produceres tættere på forbrugeren?
18. Aug 2017
Ville det være bedre for klimaet, hvis alle fødevarer blev produceret tæt på forbrugeren? Enhedslisten og Landbrug & Fødevarer har hvert deres svar.

Tatar-kok: Forbrugeren skal italesætte råvaren
18. Aug 2017
Forbrugerne skal spørge mere ind til de lokale fødevarer og på den måde tage magten. Det mener ejeren af en ny tatarbar på Vesterbro i København.

Tid til terroir
18. Aug 2017
Grøntsagsavlerne i Odsherred var blandt de første i Danmark, der så værdien i lokale fødevarer. Den stigende interesse for terroir er udmøntet i et samarbejde, der involverer hele lokalområdet.

Vinderfrø kan klare sig med færre pesticider
01. Jun 2017
Forskere arbejder på højtryk for at udvikle frø, der kan gøre danske græsproducenter i stand til at dyrke mere græs med færre pesticider. Projektet hedder 'Vinderfrø 2025'.

Pesticiders dårlige ry kan ikke luges væk
01. Jun 2017
De har tidligere været skyld i ødelagte skove og døde rovfugle. Det dårlige ry hænger ved, selvom pesticider i dag er noget helt andet end for få årtier siden, og belastningen nu er betydelig mindre.

Paradoks: Flere pesticider kan give færre pesticider
31. May 2017
Det kan virke besynderligt, at regeringen vil tillade flere typer af pesticider, når målet er at nedsætte det samlede forbrug af pesticider, men det er faktisk en del af løsningen, forklarer to landbrugsforskere.

Godt eller skidt? Risici ved pesticider
31. May 2017
Pesticider er et emne, der skaber debat, og forskere er uenige om, hvor forsigtige vi skal være. To førende forskere giver hver deres indspark her.

Mosteri vil skabe fødevarer af 40 tons affald
08. Nov 2016
En tredjedel af frugt og bær går til spilde i produktionen af juice, saft og marmelade. Nyt projekt skal afdække, hvordan producenter kan udnytte de næringsfulde rester til fx frugtstænger.

Økokaniner vækker begejstring hos kokke
25. Oct 2016
Stjernekokken Christian Puglisi har testet de første økokaniner fra danske landmænd, som efter planen kommer i restauranterne i 2017 og senere i detailhandlen.

Stram fiskeripolitik har givet flere fisk i havet
11. Oct 2016
Overfiskeri var tidligere et massivt problem, men en stram EU-regulering af fiskeriet har knækket kurven. Derfor kan Danmark godt slække lidt på forsigtigheden og høste nogle flere fisk, mener Danmarks Fiskeriforening.

Vi skal aflive kødmyter i kantinerne
04. Oct 2016
Bliver danske kyllinger bedøvet før halalslagtning - og bliver der brugt antibiotiske vækstfremmere i svinefoder? Det er nogle af de spørgsmål, køkkenprofessionelle kan have svært ved at svare på.

Dyrevelfærdspanel: Uenige på et oplyst grundlag
04. Oct 2016
En svineproducent, en bioetiker, en slagtefjerkræschef og en stjernekok har sagt ja til at debattere dyrevelfærd og kødproduktion på en række arrangementer for foodservicebranchen. Her fortæller de, hvorfor.

Hvem er den krævende generation Y?
19. Sep 2016
De unge er i dag krævende, kræsne og kvalitetsbevidste. Foodculture har stillet 5 skarpe til Dorte Wimmer, der står bag ny bog om de yngre forbrugere: "Generation Y".

Fremtidens forbrugere er kræsne og krævende
19. Sep 2016
Supermarkederne skal lægge den traditionelle vanetænkning på hylden, hvis de vil fange den unge købestærke Generation Y, siger forbrugerekspert.

Fremtidens fisk er opdrættet
13. Sep 2016
Om fem år vil opdrættede fisk overstige udbuddet af vildtfangede fisk, viser ny analyse. Positivt, så længe der er tale om ansvarligt opdræt, siger WWF. Men i dag importerer vi de fleste opdrætsfisk fra lande, hvor bæredygtighed og miljø ikke nødvendigvis spiller så stor en rolle.

Kamelmælk får et skub af danske eksperter
06. Sep 2016
KAMELMÆLK – Potentielt er der gode penge i kamelmælk. Derfor får kamelbønder og mælkeproducenter i Nordafrika hjælp fra danske eksperter med at opnå renere og mere forbrugervenlige produkter, samtidig med, at de udforsker mulighederne for kamelost- og yoghurt.

Forsker: ”Visionære fødevarebrands burde gå i gang med Big Data nu"
09. Aug 2016
BIG DATA – Der er enorme perspektiver i Big Data for fødevarebranchen, mener forskere fra et nyt forskningscenter på CBS. For eksempel kan man på de sociale medier monitorere millioner af menneskers følelser om brands og produkter i realtid.

Rapport: Dansk kød og mælk overholder grænseværdier for medicinrester
06. Jul 2016
MEDICINRESTER - Danske landmænd har helt styr på at overholde grænseværdierne for rester af lægemidler i fødevarer, viser nyeste opgørelse fra Fødevarestyrelsen. Danmark ligger rigtig flot, lyder det fra landbrugsprofessor, men grænseværdierne burde stadig være lavere, mener Dyrenes Beskyttelse.

Fødevareindkøb er en sur pligt
05. Jul 2016
FØDEVAREINDKØB - En ny international rapport fra Nielsen Institute peger på, at knap halvdelen af verdens befolkning ser dagligvareindkøb som en sur tjans, der helst skal overstås så hurtigt som muligt. Andre tal, der er på vej, peger på, at det står særligt slemt til i Danmark.

Forskere lærer at forudsige salg af madvarer
05. Jul 2016
BIG DATA – Hvor præcist kan man forudsige salget af flæskestegssandwiches, eller hvornår ølsalget stiger? Det er forskere i gang med at undersøge, baseret på data fra dette års Roskilde Festival.

Eksperter: Højst usikkert, hvad et Brexit vil betyde for danske fødevarer
21. Jun 2016
BREXIT - Foodculture.dk har spurgt fire eksperter, hvad et Brexit vil betyde for dansk eksport af fødevarer. To er pessimistiske, én er optimistisk, og en fjerde kalder det for ren spekulation at udtale sig om sagen.

Hollandsk torvehal kombinerer madmarked med lejligheder
21. Jun 2016
MADMARKEDER - I Markthal kan du som Alice i eventyrland gå rundt under buen i et psykedelisk havelandskab og købe ost og krydderier, mens beboere kigger på dig fra deres taglejligheder. Følg med til Rotterdam, hvor hollænderne er gået all in i forsøget på at flytte tidens torvehalstrend til nye højder.

Torvehaller er en verdensomspændende trend
21. Jun 2016
MADMARKEDER - Det er ikke kun danskere, der er vilde med torvehaller. Nye torvehaller skyder op over hele verden i en vældig fart for tiden. De ældre haller får nyt liv, og både turister og lokale kan se fordelene i at handle i de overdækkede fødevaremarkeder, der trækker kunderne tilbage til byerne.

Derfor er københavnere så vilde med byhaver
14. Jun 2016
URBAN GARDENING - Byhaverne vokser frem alle vegne i hovedstaden, men hvad bunder interessen i? Vi har spurgt tre højskole-elever, hvorfor de tog et fuldtidskursus i urban selvforsyning.

Badeland bliver til bæredygtigt byikon
14. Jun 2016
IVÆRKSÆTTERI - Badelandet Tropicana havde sin storhedstid i 90’ernes Rotterdam, men i årevis fik stedet lov til at forfalde. I 2015 blev Tropicana opkøbt af idealistiske iværksættere, og nu bobler de forhenværende bassiner af bæredygtige initiativer, som også danskere bliver inspireret af.

Ny rapport: Sikkert at spise gensplejsede fødevarer
07. Jun 2016
GENMODIFICERING - Omkring 900 forskellige studier danner grundlag for en ny amerikansk rapport, der når frem til, at gensplejsede fødevarer ikke udgør nogen fare for mennesker og dyr. Konklusionerne vil dog ikke ændre danskernes skeptiske holdning til GMO, mener ekspert.

Hollændere introducerer en flydende kostald
07. Jun 2016
INNOVATION - Trenden er at sætte køer på græs, men en hollandsk virksomhed vil sætte køerne på vand. Dels for at få landbrug ind i byerne og forsyne byboerne med frisk mælk, dels for at tage første skridt i retning mod et selvforsynende flydende samfund, der kan modstå oversvømmelser og klimaforandringer.

Gourmander kritiserer industriens billige chokolade
24. May 2016
PRODUKTUDVIKLING - Ingrediensindustrien arbejder målrettet på at give os billigere chokolade med mindre kakaosmør. Men det har intet med rigtig chokolade at gøre, mener flere producenter af kvalitetschokolade.

Forskere vil skabe den ultimative jordbærfarve til industrien
17. May 2016
INGREDIENS - Forbrugerne foretrækker lyse jordbær - derfor er de mørkerøde sorter gået i glemmebogen. Men nu vil forskere udvinde den ultimative røde farve til ingrediensindustrien af de glemte bær.

Japanerne kan godt lide synlig kontrol, så vi bad politiet styrke beredskabet ved grænsen
17. May 2016
EKSPORTMARKEDER – Danmark har oparbejdet et unikt ry for fødevarer på mange eksportmarkeder, men hvorfor egentlig? Foodculture.dk har spurgt Steen Steensen, der sidste år gik på pension efter 36 år i Udenrigstjenesten.

Bybørn skal dyrke deres egne grøntsager
17. May 2016
URBAN GARDENING - Børne- og ungdomsorganisationen 4H står bag 20 nye fælleshaver i små og store byer over hele landet. Interessen er så stor, at organisationen i de kommende år vil åbne endnu flere haver for børn i byerne.

Ekspert: Burgertrenden vil give endnu flere steder med god kvalitet
10. May 2016
GOURMETMAD – Fastfoodburgere udkommer i stadig stigende grad i gourmetvarianter på striber af nye burgerrestauranter. Foodculture.dk tog en snak med en madanmelder om, hvad der egentlig foregår.

Elever dyrker øko-svampe i kaffegrums
10. May 2016
BÆREDYGTIGHED - Østershatte dyrket i økologisk kaffegrums indgår nu som en del af undervisningen på Hotel- og Restaurantskolen. Eleverne lærer om bæredygtighed ved at se affald blive omdannet til nye fødevarer.

Eksperter: Fermenterede grøntsager kan holde os sunde
03. May 2016
FERMENTERING – Fermenterede fødevarer har været kendt i tusindvis af år, men er blevet en af de hotteste kosttrends lige nu. Fornuftigt, mener både tarmeksperter og kokke, der ser et stort potentiale i metoden.

”Måske bliver løsningen, at vi trækker proteiner ud af luften”
26. Apr 2016
FØDEVAREINGREDIENSER – En ny rapport sammenfatter perspektiver og muligheder for foder- og fødevareingrediensindustrien, men hvor store er perspektiverne reelt? Foodculture.dk har spurgt en professor fra DTU Fødevareinstituttet.

Meyers: Det er de samme udfordringer for store som små køkkener
26. Apr 2016
MADDANNELSE – Hvad er nøglen til at få et godt resultat i et storkøkken? Kan et forslag fra Jespers Torvekøkken hjælpe på vej? Foodculture.dk har spurgt tre aktører i danske storkøkkener.

Glutenfri modedille stjæler billedet fra de virkelig syge
12. Apr 2016
SUNDHED - Aldrig har der været så mange glutenfri varer på hylderne, som der er i dag. Men det er ikke ubetinget godt, mener formanden for Dansk Cøliaki Forening.

Da en gruppe 12-14-årige tog madspildsskeen i den anden hånd
05. Apr 2016
MADSPILDS-IDE – En gruppe 12-14-årige fik en idé om at bekæmpe madspild hos fødevareproducenterne og håber som næste skridt at lancere en webportal. Hør historien, der bør inspirere virksomheder til at tage det seriøst, når en elev fra 7B sender en mail.

”Når kongehuset er med, ryger besøget på avisforsiderne”
29. Mar 2016
ERHVERVSFREMSTØD - Når danske delegationer rejser ud med minister og kongehus, er der mange agendaer på spil. Men den direkte effekt på eksporten kan være svær at se, siger ekspert.

Økologiske kaniner kommer på restauranternes menukort
22. Mar 2016
ØKOKANINER - Et nyt pilotprojekt under L&F skal sætte skub i økologisk kaninproduktion på et marked, der ellers er præget af udenlandske burkaniner. Blandt de første aftagere er Hotel- og Restaurantskolen og restauranten Relæ.

Coop: Økokyllinger vil fortsætte fremmarchen
22. Mar 2016
ØKOLOGI - En kombination af billigere produktion, større efterspørgsel og en lavere avance har sænket prisen på økologiske kyllinger i Coop's butikker. Prisnedgangen vil fortsætte lidt endnu, mener Coop's ansvarlighedschef.

Fødevarebanken: Folk tror vi er i konkurrence med skraldere
22. Mar 2016
MADSPILD – Landsorganisationen for udsatte (Lofu) slog for nylig fast, at de har svært ved at følge med efterspørgslen på rest-varer fra supermarkederne. Foodculture.dk satte sig for at spørge Fødevarebanken, om de oplever de samme problemer?

Påsken er ikke længere madspildssynder, eller er den?
22. Mar 2016
MADSPILD – For 4 ud af 5 danskere er madspildet ikke højere i påsken end resten af året, påpeger en befolkningsundersøgelse. Men spildet må rent logisk være højere i højtiden, mener eksperter.

Udbuddet af veganske produkter vokser eksplosivt
15. Mar 2016
NY TREND - COOP satser massivt på veganske produkter, der erstatter kød. Også Dansk Supermarked og Dagrofa har nye veganske produkter på vej. Det handler om at bejle til den voksende gruppe af ’flexitarians’.

Quinoa-dyrkning kommer til Danmark
15. Mar 2016
PROTEINKILDE - Efter mere end 20 års målrettet avlsarbejde er quinoaen stort set klar til at blive dyrket i Danmark. FN’s fødevareorganisation, FAO, betragter quinoa som en slags ’superplante’ – men indtil for ganske nylig kunne den kun dyrkes i Sydamerika.

Brandekspert: Et temmelig first mover fødevareprojekt
15. Mar 2016
PROJEKTANMELDELSE – Et fremtidslaboratorium i Kødbyen, Space10, lancerede i december otte visualiseringer af fremtidige fødevareudfordringer. Projektet har fået stor omtale internationalt, og det er forståeligt, mener to designeksperter, som foodculture bad vurdere projektet.

Norske sild hitter på danske påskeborde
15. Mar 2016
SILDE-EKSPORT - Vi spiser sild i stor stil til påske, men de sild, vi spiser, kommer primært fra Norge, selvom der er masser af små lækre sild i de indre danske farvande. Danskerne vil have store, fede sild, lyder forklaringen.

Kødpålæg dominerer i skolemadpakker
08. Mar 2016
MADKULTUR - Spegepølse og leverpostej er fast inventar i skolebørns madpakker - til trods for at myndighederne vil have danskerne til at spise mindre forarbejdet kød, viser ny DTU-rapport. Eksperter kalder på større kreativitet hos madpakkesmørerne.

Bryggeriforeningen: Erhvervsskolerne svigter dansk øl
08. Mar 2016
ØLKONTROVERS: Øl bør fylde langt mere i undervisningen for danske gastronomer og tjenere, mener Bryggeriforeningen. Horesta mener, at der allerede bliver undervist nok i øl på uddannelserne.

WeFood: Starten på en ny generation af supermarkeder?
23. Feb 2016
MADSPILDSMARKED - ”Meget sandsynligt, at vi også kan åbne andre steder i København,” lyder det fra Folkekirkens Nødhjælp, der står bag det nye supermarked WeFood. Konceptet er simpelt: Sælg fødevarer, der ellers skulle kasseres. Butikken åbnede under massiv mediebevågenhed på Amager i går.

Katastrofal start for nyt dyrevelfærdsmærke
09. Feb 2016
KONFLIKT - Regeringens planer om et officielt mærke for dyrevelfærd er blevet mødt af massiv kritik. Vi kunne ellers godt bruge et kompromissøgende mærke, der kunne få endnu flere forbrugere til at støtte dyrevelfærd, mener professor.

Øko-øllen er den nye stjerne på bryggerierne
02. Feb 2016
Danske Ølentusiaster jubler, forbrugerne efterspørger i stigende grad økologi, hvilket har sat gang i bryggeriernes lyst til at satse på øko-øl, men hvad er egentlig forskellen på den økologiske og den konventionelle humlebryg?

Unge landmænd: Dyrevelfærd skal gerne give vækst
26. Jan 2016
UDFORDRING - Unge landmænd har et mindre rosenrødt og et mere teknisk syn på dyrevelfærd end forbrugerne, viser en ny rapport om dyrevelfærd på landbrugsuddannelserne.

Landbrugspakken var vendepunktet
12. Jan 2016
TENDENSER - Regeringens landbrugspakke var vendepunktet i 2015, der også vil blive husket for kvotestop og prisfald på mælk, mener Mejeriforeningen formand Steen Nørgaard Madsen.

Nyt folketingsår: Her står den politiske kamp
06. Oct 2015
POLITIK – Regeringens 16-punktsplan samt miljø og klima bliver rammen om den politiske debat, mener politiske iagttagere. Vi har spurgt landbrugsordførerne, hvor de hver især vil slå et slag.

Thise: Den 'fundamentalistiske' mejerichef og den grænseløse handelsmand fra Holland
01. Sep 2015
FEATURE - Skal Thise virkelig eksportere smelteost? Og hvad med bananmælk? Foodculture var med til et underholdende møde med den 'fundamentalistiske' direktør og den grænseløse handelsmand.

Ambassadør om eksport: Ruslandskrisens sår vil aldrig hele helt
25. Aug 2015
Rusland vil være selvforsynende, og den virkelighed må vi vænne os til. Eksporten til Rusland bliver derfor aldrig, som vi kendte den før krisen – selv hvis det lykkes at ophæve importforbuddet, siger dansk ambassadør.

Danskerne har igen fået smag for smør og fløde
04. Aug 2015
Efter et årti i kulden har smør og fløde kæmpet sig tilbage til vores hjerter - godt hjulpet på vej af Price/Blomsterberg-effekten og LCHF-kure. Fødevarestyrelsen advarer danskerne mod at spise mere mættet fedt.

Fairtrade-salg går bananas: vækst på 12 pct.
15. Jul 2015
Én bestemt frugt er populær, når forbrugerne lægger fairtrade-varer i kurven. Bananen er rykket ind på discountmarkedet og er hovedårsag til, at Fairtrade Mærket har oplevet en vækst på 12 pct. i 2014.

Fødevareproducenter udfordret af sukkerdebat
07. Jul 2015
Sukker har et dårligt ry hos mange forbrugere, og producenterne forsøger at løse den søde udfordring på forskellig vis. Bryggeriforeningen mener, der kan være en modstrøm på vej, hvor sukker bliver opfattet som mere naturligt.

Landbrug & Fødevarer vil lave øl af pis på Roskilde Festival
24. Jun 2015
FESTIVAL - Store pissoirer skal opsamle pis fra festivalgæster. Urinen skal næste forår spredes på en maltbygmark, og så er det tanken, at et bryghus skal bruge maltbyggen til øl, som igen skal sælges på Roskilde Festival i 2017.

"Vi ved, at nogle virksomheder går under radaren"
23. Jun 2015
PORTRÆT – På ydre Nørrebro sidder en lille gruppe journalister på nyhedsmediet DanWatch og arbejder i månedsvis med at afsløre urimelige forhold i eksempelvis fødevare- og tekstilindustrien.

Coop: CSR bliver let til et klatmaleri
23. Jun 2015
Forskelligfarvede klatter hist og pist uden synlig sammenhæng. Sådan kan virksomheders CSR-indsats ende, hvis de løber efter mediernes agenda i stedet for at arbejde strategisk og målrettet med CSR, mener Coop.

Hør Miljøministeren tale madspild med Joachim B. Olsen
13. Jun 2015
Folkemødet 2015 - Hvordan kan Danmark mindske madspild og bringe overskudsfødevarer til socialt udsatte? Hør miljøminister Kirsten Brosbøl og Joachim B. Olsen fra Liberal Alliance give deres bud.

Lokale producenter bør have direkte adgang til kunderne
09. Jun 2015
DEBAT - Der er mange penge i at sælge til de store spillere i detailleddet, men det er ikke nødvendigvis den bedste langsigtede strategi for de mindre danske fødevareproducenter.

Kødforbruget i kinesiske landområder vokser hurtigere end byerne
09. Jun 2015
ANALYSE - Kinesernes forbrug af kød og mejeriprodukter er steget kraftigt over hele landet. De landlige områder oplever en hurtigere vækstrate på forbruget af kød, fisk, fjerkræ og mælk end byerne, viser rapport.

Arla: Med udvidelsen kan vi lave ost til 1 mia. pizzaer om året
02. Jun 2015
Arla satte i maj gang i en ny stor mozzarellaproduktion, der blandt andet skal på kinesiske pizzaer. Særligt Asien bliver i stigende grad interessant de kommende år, vurderer amerikansk ekspert.

Her er virkningerne fra mælkekvoternes ophør
02. Jun 2015
Hør tre mejerier, en mælkeproducent og en mejerirådgiver se tilbage på, hvad det har betydet, at mælkekvoterne ophørte 1. april.

Vandstress koster milliarder for landbrug
26. May 2015
ANALYSE - En rapport fra OECD viser, at oversvømmelser, vandmangel og utilstrækkelig vandforsyning koster verden 500 mia. kr. om året. Udgifterne har ikke mindst store konsekvenser for landbrug.

Mød en ualmindelig mælkeproducent
26. May 2015
PORTRÆT – Der er intet almindeligt over den måde, Esben Møller Xu, driver sin økologiske mælkeproduktion på. Det ville han betragte som et nederlag. Alt nytænkes på gården uden for Esbjerg.

Fremtidens mad skal redde verden
26. May 2015
ANALYSE - Fødevarer produceret med planetens velbefindende og fremtidens generationer for øje er det hotteste hotte. Overfladisk og irrelevant storytelling, romantik og sniksnak gør det ikke længere.

Jørgen har 18.000 økologiske høns
26. May 2015
PORTRÆT - Økologi og stordrift går hånd i hånd i Jørgen Nødgaard Hansens nordjyske ægproduktion. I modsætning til hvad mange tror, er det muligt at sikre god dyrevelfærd med mange høns i stalden.

Økologiske landmænd er forbilleder i Europa
26. May 2015
EU-Kommissionen inviterer de mest innovative europæiske landmænd på erfaringsudveksling i Milano om økologisk fødevare- og råvareproduktion. Blandt de inviterede forbilleder er tre danske økologer.

Øl og flæsk truet af klimaforandringer
12. May 2015
Maltbyg og byg til dyrefoder er vigtig i dansk øl- og svineproduktion, så forskere vil nu udvikle modstandsdygtige sorter af ’superbyg’, der kan hamle op med de globale klimaforandringer.

Hver fjerde krone stammer fra fødevareindustrien
10. Apr 2015
ANALYSE - Omsætningen i den danske fødevareindustri udgør næsten en fjerdedel af den samlede danske fremstillingsindustris omsætning. Det viser nye tal fra OECD.

Ølandshvedefrø er ulovlige
14. Mar 2015
Den populære Ølandshvede er ikke godkendt af EU. Det betyder, at det er lovligt at dyrke, male og sælge Ølandshveden, men ulovligt at sælge og bytte såsæden. Landmænd og melproducenter vil ændre lovgivningen, og NaturErhvervstyrelsen arbejder på sagen.

Fødevarepriser i frit fald
06. Mar 2015
ANALYSE - FAO’s fødevareprisindeks for februar viser, at de globale fødevarepriser fortsætter med at falde. Dermed er det nu fjerde måned i træk, at prisindekset aftager.

Er sociale medier vejen frem for de små producenter?
03. Mar 2015
DEBAT - Mange brancher har længe boltret sig i de sociale medier, men derfor er det ikke nødvendigvis den rette vej at gå for de mindre fødevareproducenter.

Import af fjerkrækød i Afrika og Mellemøsten stiger markant
03. Mar 2015
ANALYSE - Det amerikanske landbrugsministerium forventer, at den globale import af fjerkrækød stiger med 28 pct. over de næste ti år, svarende til 2 mio. tons. Det åbner for danske muligheder, mener Landbrug & Fødevarer.

Globale fødevarepriser falder til laveste niveau siden 2010
19. Feb 2015
ANALYSE - For tredje måned i træk falder FAO’s indeks for fødevarepriser, der nu er på det laveste niveau siden sommeren 2010. Senest er især priserne på korn faldet, og det rammer dansk landbrug.

Prognose: EU fortærer yderligere 1.000.000 ton fjerkræ i 2024
30. Jan 2015
ANALYSE - Forbruget af fjerkræ vil stige med knap 1 mio. ton i EU de næste 10 år. Det viser ny prognose, der samtidig forudser et samlet fald i forbruget af andre kødtyper end netop fjerkræ. Eksporten vil dog fortsat være i vækst frem mod 2024.

Insektlandbrug vinder frem i verden
16. Jan 2015
Protein fra insekter kan i fremtiden blive en vigtig ingrediens i visse fødevarer. Produkter med en blanding af mælke-, plante- og insektproteiner er næste skridt, mener Arla Foods Ingredients, som allerede arbejder med blandede proteinprodukter.

Danskerne: Størst potentiale for at få madspild ned i supermarkeder
05. Jan 2015
Hver anden dansker peger på supermarkederne som det sted med største potentiale for at mindske madspild, selv om de danske husholdninger smider væsentligt mere mad ud om året.

Coop relancerer den klassiske brugsforening
05. Dec 2014
Lokale fødevarer skal sælges lokalt, og supermarkederne skal hjælpe med at bygge bro til landmændene, lyder visionen fra Coop, der allerede er i gang med at rulle planerne ud.

Fremtidens tøj er lavet af mælk og træ
02. Dec 2014
Verdens voksende befolkning tvinger os til at udvikle bioøkonomien, der er meget mere end bioenergi, lyder det fra minister og en række eksperter. Dansk fødevareklynge kan spille nøglerolle, mener de.

Dansk fødevarebanks ideer spreder sig ud over Norden
02. Dec 2014
Sverige, Finland og Island vil have fødevarebanker som i Danmark, og Norge har allerede åbnet en afdeling. Særligt måden at indsamle mad på gør danske Fødevarebanken til et forbillede.

Fødevarebanken udvider til Aarhus
28. Nov 2014
Madspildsorganisationen Fødevarebanken åbner 5. december en ny afdeling i Aarhus. Samtidig begynder Bilka i Tilst at levere overskudsvarer til Fødevarebanken til gavn for aarhusianske væresteder.

Danskerne vil mindske madspild - men ikke i julen
25. Nov 2014
Traditioner og rigeligt med mad på bordene er vigtigere end hensyn til madspild i julen, viser en ny analyse. Landbrug & Fødevarer vurderer, at hver husstand smider for 700 kr. mad ud i december.

Anmelder: Dokumentarfilmfestival lægger op til aktivisme
14. Nov 2014
Dokumentarfilmfestivallen CPH:DOX har i stigende grad fået debat- og kulturarrangementer på programmet de senere år. Festivallen lægger op til aktivisme, mener filmanmelder. Ikke mindst inden for madverdenen.

Kartoffelvirksomhedens nudeleventyr kræver gode relationer
11. Nov 2014
KMC har succes med at sende kartoffelmel over det asiatiske kontinent til nudler på det sydkoreanske marked. Det er den personlige relation til kunden, der er afgørende for en handelsaftale i Asien.

Fødevareminister: Lokal mad er bare dyrere
21. Oct 2014
Lokale fødevarer er både sundt for dig og godt for Danmark, men supermarkederne skal med, hvis det skal nå ud til alle. Og så kommer forbrugerne til at betale lidt ekstra, mener Dan Jørgensen.

Kost: Lokal mad handler om kvalitet, ikke afstand
21. Oct 2014
Købmandsbutikken Kost skilter med lokale danske fødevarer, selv om producenterne ligger over 100 km væk. Det er stadig lokal mad, mener indehaveren, der ser kvalitet og storytelling som afgørende.

Det flyder med fremmed fløde
07. Oct 2014
Importen af fløde er fordoblet på bare et år, og hver fjerde solgte fløde er i dag udenlandsk. Det skyldes flere private label-produkter i detailhandlen, siger detailhandelsekspert.

Ny markedsplads smelter producent sammen med indkøber
30. Sep 2014
En online platform, hvor fødevareindkøbere og producenter kan finde hinanden, bliver nu introduceret. Adskillige i erhvervet har allerede vist interesse.

Forskning vil putte kartoffel i din flødebolle
11. Sep 2014
Forskning i kartoffelprotein vil gøre det muligt at erstatte æg- og mælkeproteiner med proteiner fra kartofler. Sådan udnytter man kartoflen bedre, og imødekommer efterspørgsel på protein.

Verdens første tænketank mod madspild bliver dansk
10. Sep 2014
En ny dansk apolitisk tænketank skal samle viden og udvikle handlingsplaner for at bekæmpe madspild. Det er den første af sin art i verden, fastslår forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad.

Flugt fra landbrug: Afrikanske storbyer dobler op
09. Sep 2014
Unge afrikanere flygter fra land til by, og i 2050 er der dobbelt så mange byboere i Afrika, forudser ny FN-rapport. Flere munde og færre landmænd kræver effektivisering af hele landbruget.

Bæredygtige løsninger til en sulten planet
26. Aug 2014
Klimaforskere, politikere og erhvervslivet mødes for at diskutere dansk fødevarevirksomheds potentiale i en verden, hvor klimaforandringer sætter dagsordenen.

Fru Møllers Mølleri: En hip og konventionel gårdbutik
26. Aug 2014
Bodil Møller driver en populær konventionel gård- og slagterbutik. Enkelte kunder udvandrer, når de hører, at varerne ikke er økologiske, men det ryster ikke værtinden.

Fjerkræ bliver verdens livret i 2023
04. Aug 2014
Næsten halvdelen af alt kød, der bliver spist i 2023, vil være fjerkræ. Svinekødet mister dermed sin mangeårige førerposition til kylling, forudser OECD i ny rapport.

Roskilde Festival sender overskudsmad til socialt udsatte
30. Jun 2014
Hjemløse og socialt udsatte over hele Sjælland kan glæde sig til flere tons gratis overskudsmad, når Roskilde Festival og Stop Spild af Mad indsamler, forarbejder og nedfryser 30 ton overskudsmad i form af råvarer og måltider.

Ekspert: ”Endnu en melamin-skandale venter om hjørnet”
25. Jun 2014
Vi har ikke set den sidste fødevareskandale, lød et af budskaberne, da et panel af eksperter fortalte om kampen mod fødevaresvindel til konferencen European Science Open Forum.

Videnskabsfestival – det skal du opleve
23. Jun 2014
En stor videnskabsfestival, ESOF2014, løber i disse dage af stablen i København. Få overblik over festivalens events om fødevarer og fremtidens bæredygtige landbrug i vores guide.

OECD: Behov for klyngetænkning i Afrika
17. Jun 2014
Den danske fødevareklynge kan sidde med nøglen til at udvikle værdikæden fra jord til bord rundt om i Afrika. Ny OECD-rapport udstiller stort potentiale for investering og udvikling.

Mogens Jensen: Danske løsninger kan sikre mere mad til verden
19. May 2014
Verden vokser med 240.000 mennesker hver eneste dag, og det skaber en enorm udfordring for verden fødevareproduktion. Foodculture.dk har spurgt handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (A), til udfordringen forud for topmøde på Aarhus Havn.

3 grafer: Her er potentialet i Afrika
29. Apr 2014
Gå på opdagelse i tre grafer, der giver dig et statistisk billede de afrikanske lande, som er mest interessante for investeringer og dansk fødevareeksport.

Afrikas fattige bliver overvægtige
29. Apr 2014
Overvægt går hånd i hånd med underernæring blandt fattige i Afrikas byer. Manglen på sunde fødevarer er et af problemerne, som dansk landbrug kan hjælpe med at løse.

Afrika kræver kød på panden
29. Apr 2014
Flere afrikanske lande bliver rigere, og det åbner muligheder for eksport af danske fødevarer. Danske ESS Food sælger allerede kød til 25 lande i Afrika og forventer yderligere vækst.

Virksomheder overser vigtig del af verden
03. Apr 2014
Overset del af verden kan blive central for den danske landbrugs- og fødevareeksport i fremtiden, vurderer eksperter. Yderst få virksomheder har opdaget potentialet, foodculture.dk har talt med en af dem.

Nyt forskningsprojekt finder frem til fremtidens bygtyper
01. Apr 2014
138 forskellige typer byg er i et nyt forskningsprojekt blevet udsat for fremtidens klima med temperaturstigninger og forhøjet CO2

Danmark sætter sig på Kinas pak choi
11. Mar 2014
Kinesere kan ikke selv producere pak choi frø, som ellers er en af deres foretrukne grøntsager. Danske frøavlere øjner derfor ny stor eksportsucces.

Svenske økoæg skaber konkurrenceforvridning
11. Feb 2014
Danskerne køber økologiske æg som aldrig før, men den danske produktion kan ikke følge med. Harmonisér EU-reglerne, så de danske kan følge med efterspørgslen, lyder løsningen fra branchen.

Svampe og bakterier sælger allerede i USA
28. Jan 2014
Mikrobielle løsninger, der erstatter kemi og pesticider på markerne, sælger allerede for millioner i USA. Men der et stykke vej igen til det store gennembrud herhjemme, mener eksperter.

Planteavl står over for transformation
28. Jan 2014
Naturlige svampe og bakterier skal erstatte miljøskadende kemi i landbruget. Det vil transformere måden, vi tænker pantebeskyttelse i dag, og sikre langt højere udbytte, mener Novozymes.

Milliardindustri på vej for mikrobielle løsninger
28. Jan 2014
Samarbejde mellem Novozymes og fødevaregiganten Monsanto kan være startskuddet på en milliardindustri, der vil transformere planteproduktionen i hele verden.

Nordisk madbevægelse giver forbrugerne smag for kvalitet
26. Nov 2013
Gourmet-fødevarer har fået mere plads på supermarkedernes hylder de seneste ti år. Det nye nordiske køkken har en stor del af æren for den udvikling, mener flere fødevareproducenter.

Ny nordisk mad giver turister, men ikke eksportværdi
26. Nov 2013
Ny nordisk mad har på 10 år styrket Danmarks internationale omdømme og trukket flere turister til København. Men virksomhederne kan ikke måle værdien i kroner og øre.

Snart får du insekter i din pølse
12. Nov 2013
Kødpriserne fortsætter op, og det øger behovet for alternative proteinkilder fra for eksempel insekter. Selv vestlige forbrugere vil med tiden tage insekterne til sig.

Forskning i fødevarer forhindrer fattigdom
05. Nov 2013
Christian Friis Bach har netop givet 105 mio. kr. til fødevareforskning i organisationen CGIAR. En undersøgelse herfra viser, at verdens fattige får fødevarer for 9 gange investeringen.

Minister: Dansk landbrug skal satse på Afrika
05. Nov 2013
INTERVIEW - Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) mener, at dansk landbrug skal investere i fattige afrikanske lande og bidrage med viden og erfaring.

Madmarked knopskyder for første gang
18. Oct 2013
Præstø Madmarked slår 1. april 2014 dørene op til en ny filial i Nordsjælland. Målet er 40-50 nye markeder over hele landet i de kommende fire år.

Unge fravælger et liv som frugtavlere
01. Oct 2013
Det er svært at tiltrække nye frugtavlere. Erhvervets dårlige økonomi får de unge til at fravælge det, mener frugtbranchen, som frygter, at faget er ved at uddø.

Fremtidens fødevarer står i enzymernes tegn
10. Sep 2013
De globale fødevareressourcer er sat under pres af en hastigt voksende verdensbefolkning. Det åbner gode muligheder for enzym- og fødevareingrediensbranchen, hvor Danmark har stor ekspertise.

Kan verden mætte 16 milliarder i år 2100?
23. Aug 2013
BLOG - I 2100 vil der muligvis være 16 milliarder mennesker på jorden. Er det en gylden mulighed for dansk landbrug eller en global katastrofe?

Danskerne vil have dansk frugt og grønt
19. Jul 2013
Forbrugerne i Danmark efterspørger i stigende grad dansk frugt og grønt. Ifølge en ny undersøgelse har danskerne større tillid til frugter og grøntsager, der er dyrket i Danmark.

Kina slår Europa i forbrug af svinekød
26. Jun 2013
I 2022 spiser kineserne mere svinekød per indbygger end europæerne, men Kinas egenproduktion af svin kan ikke følge med. Det viser rapport fra OECD og FAO.

Danskerne: Mere bekymrede for klima end global sult
13. Jun 2013
Mangel på fødevarer er ifølge danskerne kun verdens 7. vigtigste udfordring frem mod 2050, viser en ny undersøgelse. Klimaforandringerne er klar topscorer.

Vi vil redde verden - men uden at ændre madvaner
13. Jun 2013
4 ud af 5 danskere forventer ikke at ændre deres fødevareforbrug inden 2050, selv om flertallet anerkender, at det bliver en stor global udfordring at skaffe mad nok til alle.

En kamp om madrester
26. Feb 2013
Både Unilever og fødevareBanken indsamler madspild fra Copenhagen Food Fair. Organisationerne har delt opgaven imellem sig uden at tale sammen og afviser, at der er tale om nogen madspildskamp.

Hesteslagter: ”Det har været forfærdeligt”
22. Feb 2013
Hårby Slagtehus har altid solgt hestekødsblandinger, men havnede i sidste uge i en mediestorm om hestekød. Fødevarestyrelsen har nu politianmeldt slagtehuset for for ikke at mærke kødet ordentligt.

Et hestespark af en mediestorm
19. Feb 2013
Sagen om hestekød, der er blevet blandet i oksekødsburgere har fået næsten ubegrænset spalteplads i danske og internationale medier siden januar. Det har taget overhånd, mener medieforsker.

Kød er kommet for at blive
15. Jan 2013
DEBAT - Færre frikadeller, pølser og steg, mere grød og nøddepostej. Det er ifølge Danmarks Naturfredningsforening midlet til at sikre mere natur, men hvorfor ikke udnytte dansk landbrugs potentiale uden at presse naturen, spørger L&Fs viceformand.

Bedre emballage kan fordoble frugt og grønts holdbarhed
08. Jan 2013
Ny forskning viser, at den rigtige emballage kan forlænge frugt og grønts holdbarhed mærkbart. En indpakningsvirksomhed har kunnet måle dobbelt så lang holdbarhed i visse tilfælde.

Koalition: Tænk global fødevareforsyning før klima
30. Nov 2012
DOHA: Verdens temperatur bevæger sig mod 4 grader plus. Men før verdens ledere bliver enige i klimaforhandlingerne ved COP18, kæmper koalitionen Farming First for fokus på global fødevareforsyning.

Professor: “Rio+20 fejlede, men landbrugsjorden kan reddes”
13. Jul 2012
Den netop afholdte Rio+20konference fejlede på det groveste, da de ikke tog landbrugsjord op som et hovedemne, for frugtbar jord udgør ifølge en professor i jordbrugsvidenskab hele grundlaget for at løse fremtidens fødevareudfordringer.

Hedebølge, tørke og glem ikke oversvømmelser
13. Jul 2012
”Den store debat”, var et indslag om fremtidens fødevareudfordringer døbt. Et femmandspanel endte dog ikke så meget i uenighed med hinanden eller tilhørerne. Snarere med forskellige forslag til, hvad vi bør gøre og forskning samt at mindske madspild bliver i deres øjne to afgørende områder.

Kyllingeappetit vokser tre gange hurtigere end befolkningen
26. Mar 2012
Verdens voksende middelklasse vil have fjerkrækød. Så meget, at efterspørgslen på fjerkrækød er steget omkring tre gange så meget som befolkningstilvæksten over de seneste fem årtier.

Norge: Vi skal producere mere af alt
02. Feb 2012
I Norge forventer man en befolkningstilvækst på ca. en million mennesker frem mod 2030, og ifølge landbrugsministeren er det vigtigt, at landet opretholder selvforsyning.

Ny FAO-chef vil udrydde sult
09. Jan 2012
FAOs nye brasilianske generaldirektør Graziano da Silva bebuder en ny ambitiøs kurs for FNs landbrugsorganisation. Han vil bl.a. afbureaukratisere FAO og øge bistanden til de mest forarmede dele af verden.