Andre nyheder mærket med Klima.

Højteknologi kan gavne klimaet og mætte milliarder
08. Sep 2017
I fremtiden vil fødevarer blive produceret på højteknologiske bedrifter, der er klimavenlige og udnytter klodens ressourcer effektivt.

Mere end en døgnflue? Insekter kan få fast plads på tallerkenen
08. Sep 2017
Vi skal lave mere og mere mad i fremtiden, men vi er ved at løbe tør for plads på planeten. En mulig løsning kan være insekter – men hvordan gør man det lækkert at spise melorme, når man kan få foie gras?

Vil københavnerne spise insekter?
08. Sep 2017
FoodCulture har været en tur forbi Copenhagen Bug Fest (Københavns insektfestival) for at høre, hvad københavnerne synes om de insekter, de blev budt på.

Udnyt naturens hjælpemidler
08. Sep 2017
Enzymer kan gøre vores fødevareprodukter sundere og mere holdbare, samtidig med at de bliver billigere at producere.

Tang, kunstigt kød og insekter på fremtidens middagsbord
08. Sep 2017
Kunstigt kød, tang og insekter kan erstatte kød på bordet i fremtiden. For en ting er sikkert, mener eksperterne: Vi kommer til at spise mindre kød, men hvad der i stedet kommer på tallerkenen, er de uenige om.

Lokale fødevarer er bedst - eller er de?
18. Aug 2017
Bedre dyrevelfærd, bedre kvalitet og kendskab til landmanden. Sådan lyder de gængse forvetninger til lokale fødevarer, Men lever varerne op til det?

Gode, sunde og friske
18. Aug 2017
Hver uge handler flere end 115.000 københavnere på madmarkedet Torvehallerne midt i København. FoodCulture har spurgt, hvorfor de køber lokalt.

Debat: Skal fødevarer produceres tættere på forbrugeren?
18. Aug 2017
Ville det være bedre for klimaet, hvis alle fødevarer blev produceret tæt på forbrugeren? Enhedslisten og Landbrug & Fødevarer har hvert deres svar.

Økokaniner vækker begejstring hos kokke
25. Oct 2016
Stjernekokken Christian Puglisi har testet de første økokaniner fra danske landmænd, som efter planen kommer i restauranterne i 2017 og senere i detailhandlen.

Hollændere introducerer en flydende kostald
07. Jun 2016
INNOVATION - Trenden er at sætte køer på græs, men en hollandsk virksomhed vil sætte køerne på vand. Dels for at få landbrug ind i byerne og forsyne byboerne med frisk mælk, dels for at tage første skridt i retning mod et selvforsynende flydende samfund, der kan modstå oversvømmelser og klimaforandringer.

Forskere vil skabe den ultimative jordbærfarve til industrien
17. May 2016
INGREDIENS - Forbrugerne foretrækker lyse jordbær - derfor er de mørkerøde sorter gået i glemmebogen. Men nu vil forskere udvinde den ultimative røde farve til ingrediensindustrien af de glemte bær.

Økologiske kaniner kommer på restauranternes menukort
22. Mar 2016
ØKOKANINER - Et nyt pilotprojekt under L&F skal sætte skub i økologisk kaninproduktion på et marked, der ellers er præget af udenlandske burkaniner. Blandt de første aftagere er Hotel- og Restaurantskolen og restauranten Relæ.

Coop: Økokyllinger vil fortsætte fremmarchen
22. Mar 2016
ØKOLOGI - En kombination af billigere produktion, større efterspørgsel og en lavere avance har sænket prisen på økologiske kyllinger i Coop's butikker. Prisnedgangen vil fortsætte lidt endnu, mener Coop's ansvarlighedschef.

Udbuddet af veganske produkter vokser eksplosivt
15. Mar 2016
NY TREND - COOP satser massivt på veganske produkter, der erstatter kød. Også Dansk Supermarked og Dagrofa har nye veganske produkter på vej. Det handler om at bejle til den voksende gruppe af ’flexitarians’.

Brandekspert: Et temmelig first mover fødevareprojekt
15. Mar 2016
PROJEKTANMELDELSE – Et fremtidslaboratorium i Kødbyen, Space10, lancerede i december otte visualiseringer af fremtidige fødevareudfordringer. Projektet har fået stor omtale internationalt, og det er forståeligt, mener to designeksperter, som foodculture bad vurdere projektet.

Musikfestivaler er blevet en rampe for bæredygtighed
12. Jan 2016
GRØN LINJE – Bæredygtighed og økologi fylder mere og mere på danske musikfestivaler. Festivalen NorthSide i Aarhus har ligefrem lanceret målsætninger om udelukkende at servere økologisk mad og at affaldssortere alt.

L&F: ”Lavthængende frugter er høstet – herfra bliver det dyrt”
15. Dec 2015
KLIMA – Danmark skal lære andre lande om mere klimavenlige metoder og eksportere teknologi, der kan hjælpe med at nå det nye mål om en temperaturstigning på højst 2 grader, fastslår viceformand i Landbrug & Fødevarer.

”Gør Danmark til et grønt teknologicenter”
08. Dec 2015
COP21 – Danmark kan gå foran på grøn teknologi, for globalt set dur det ikke at inddrage mere jord til landbrugsland, mener klimaprofessor på Aarhus Universitet.

COP21: Det er nu eller aldrig
08. Dec 2015
KLIMATOPMØDE – COP21 er på vej ind i de sidste og afgørende forhandlinger i Paris. Foodculture.dk har snakket med tre danske klimaeksperter om, hvilken betydning forhandlingerne kan få for den danske fødevareklynge.

"Store ændringer venter for dansk landbrug"
08. Dec 2015
COP21 – Dansk landbrug er nødt til at gennemgå større ændringer, og danskerne er nødt til at diskutere, hvilke fødevarer der i fremtiden ender på bordet, mener videnschef i klimatænketank.

Grønt proteingræs skal erstatte sojaimport
25. Aug 2015
DLF-Trifolium går sammen med KU om at udvikle græs med mere protein. Bæredygtigt foder, brændsel og fødevarer kan være på vej til glæde for landmændene, der i fremtiden kan skære ned eller måske helt undgå det importerede sojaprotein.

Fairtrade-salg går bananas: vækst på 12 pct.
15. Jul 2015
Én bestemt frugt er populær, når forbrugerne lægger fairtrade-varer i kurven. Bananen er rykket ind på discountmarkedet og er hovedårsag til, at Fairtrade Mærket har oplevet en vækst på 12 pct. i 2014.

Fødevaretrends fra New York: De vil have bønderne tilbage
29. Jun 2015
MADTRENDS - Kan det friste med kamel-mælk, hindbær-eddikesodavand eller noget med tequila? Foodculture.dk var med på fødevaremessen Summer Fancy Food show på Manhattan i New York.

Ny forskning: Spis bøf fra malkekvæg og skån klimaet
09. Jun 2015
Oksekød er kendt som en stor klimasynder blandt fødevarer, men i en ny livscyklusanalyse konkluderer forskere fra Aarhus Universitet, at oksekøds samlede klimabelastning er mere nuanceret end som så.

Fødevarevalgene der skal redde verden
29. May 2015
ANALYSE - Morgendagens fødevarer er mættet med mening, symbolik og reelle forskelle. Her er temaerne, der vil præge fødevareforbrugernes stræben efter bæredygtighed frem mod 2025.

Vandstress koster milliarder for landbrug
26. May 2015
ANALYSE - En rapport fra OECD viser, at oversvømmelser, vandmangel og utilstrækkelig vandforsyning koster verden 500 mia. kr. om året. Udgifterne har ikke mindst store konsekvenser for landbrug.

Økologiske landmænd er forbilleder i Europa
26. May 2015
EU-Kommissionen inviterer de mest innovative europæiske landmænd på erfaringsudveksling i Milano om økologisk fødevare- og råvareproduktion. Blandt de inviterede forbilleder er tre danske økologer.

Øl og flæsk truet af klimaforandringer
12. May 2015
Maltbyg og byg til dyrefoder er vigtig i dansk øl- og svineproduktion, så forskere vil nu udvikle modstandsdygtige sorter af ’superbyg’, der kan hamle op med de globale klimaforandringer.

Risiko for El Niño kan få betydning for dansk landbrug
12. May 2015
ANALYSE - Meteorologer advarer om risiko for, at vejrfænomenet El Niño kan opstå i 2015. Det kan påvirke både den globale og den danske landbrugsproduktion.

Politisk pres for nyt dansk energi-eventyr
13. Apr 2015
Eksperter og oppositionspolitikere fra begge fløje ser gerne, at en dansk produktion af avancerede biobrændstoffer bliver sat i gang. Men regeringen tøver med at sætte skub i processen.

Danske mælkeproducenter er Europas miljødukse
26. Mar 2015
Danmark er europamestre i miljøeffektiv mælkeproduktion, viser de nyeste tal fra EU. Alligevel fastholder regeringen et krav om yderligere reduktion af den danske udledning af ammoniak frem mod år 2020 på 24 pct.

Concito: Glutenfri diæt skader klimaet
03. Mar 2015
Der er skyhøj interesse for at udelade det daglige brød og andre glutenholdige fødevarer. Men glutenfri alternativer, får ofte forbrugerne til at efterlade et større CO2-aftryk, siger eksperter.

Insektlandbrug vinder frem i verden
16. Jan 2015
Protein fra insekter kan i fremtiden blive en vigtig ingrediens i visse fødevarer. Produkter med en blanding af mælke-, plante- og insektproteiner er næste skridt, mener Arla Foods Ingredients, som allerede arbejder med blandede proteinprodukter.

Fremtidens tøj er lavet af mælk og træ
02. Dec 2014
Verdens voksende befolkning tvinger os til at udvikle bioøkonomien, der er meget mere end bioenergi, lyder det fra minister og en række eksperter. Dansk fødevareklynge kan spille nøglerolle, mener de.

Ny undersøgelse: 1/3 af forbrugerne er ligeglade med klimaet
17. Nov 2014
Der er mange andre hensyn, der er vigtigere, end at vores fødevarer ikke belaster klima og miljø. Det viser en ny undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk.

Er klimaet forbrugerens ansvar?
12. Nov 2014
Forbrugerens ansvar er centrum for en konference om klimavenligt fødevareforbrug mandag den 17. november.

Lokale fødevarer er - ofte - godt for klimaet
28. Oct 2014
Danske frilandsgrøntsager belaster klimaet mindst, mens drivhusgrøntsager er tungere for klimabelastningen. Der er dog sket en stor udvikling, fremhæver danske gartnerier.

Forbrugerne skal definere lokal mad
21. Oct 2014
Lokal mad mangler en dansk definition, men ifølge 5 eksperter og interessenter handler det ikke om at definere ordene, men om at udbrede lokal mad og lade forbrugerne selv definere begrebet.

Nap naboens nedfald
12. Sep 2014
Ny kampagne opfordrer danskerne til at gå på frugtrov i naboens have, og frugttræsejerne til at blive bedre til at dele ud af sagerne.

"Er bæredygtighed økologi eller mad til alle?"
08. Sep 2014
Klimaforandringer truer den globale fødevareproduktion, og det stiller dansk landbrug overfor nye udfordringer og overvejelser. Skal vi eksportere økologi eller effektivitet?

Bæredygtige løsninger til en sulten planet
26. Aug 2014
Klimaforskere, politikere og erhvervslivet mødes for at diskutere dansk fødevarevirksomheds potentiale i en verden, hvor klimaforandringer sætter dagsordenen.

Ko-sensor kan skabe klimavenlig fremtid
18. Aug 2014
Sensorer til husdyrovervågning gør det lettere at overvåge køernes drøvtygning. Det kan skabe en mere klimavenlig husdyrproduktion.

Videnskabsfestival – det skal du opleve
23. Jun 2014
En stor videnskabsfestival, ESOF2014, løber i disse dage af stablen i København. Få overblik over festivalens events om fødevarer og fremtidens bæredygtige landbrug i vores guide.

Klima og kød udelukker ikke hinanden
14. Jun 2014
Du behøver ikke at droppe kødet for at redde fremtidens klima, men det er en god ide at have en kød-fri dag i ny og næ. Det blev konklusionen på en skarp debat om kødets fremtid i Danmark.

Mogens Jensen: Danske løsninger kan sikre mere mad til verden
19. May 2014
Verden vokser med 240.000 mennesker hver eneste dag, og det skaber en enorm udfordring for verden fødevareproduktion. Foodculture.dk har spurgt handels- og udviklingsminister, Mogens Jensen (A), til udfordringen forud for topmøde på Aarhus Havn.

EU’s grønne ben foran styrker dansk energieksport
13. May 2014
EU skal gå foran med ambitiøse klimamål, mener danske EU-Parlaments-kandidater. Fokus på vedvarende energi kan give mere eksport af energiteknologien for EU og Danmark, vurderer eksperter.

Coop hjælper forbrugerne til at sortere emballage
08. May 2014
Fremover får Coops egne private label-varer et mærkat, der hjælper forbrugeren til at affaldssortere emballagen.

TV: Hvorfor skal EU gå forrest i klimakampen?
06. May 2014

TV: Hvad mener kandidaterne om centrale emner i valgkampen
06. May 2014
Foodculture.dk har mødt partiernes EU-kandidater med et kamera og stillet dem spørgsmål, der er centrale for landbrugs- og fødvarebranchen. Se hvad de forskellige politikere mener.

Vi vil selv grave kartoflerne op
06. May 2014
Flere danskere ønsker at opleve fødevareproduktionen helt ude hos landmanden, og vi hopper gerne selv i arbejdstøjet. Forbrugerne vil sikre sig, at både dyr og natur bliver behandlet godt.

Valg til Europa-Parlamentet
06. May 2014
EUs politik for landbrugs- og fødevareområdet har afgørende betydning for rammebetingelserne i den danske fødevaresektor. Derfor er Europaparlamentsvalget afgørende for hele branchen.

Afrika kræver kød på panden
29. Apr 2014
Flere afrikanske lande bliver rigere, og det åbner muligheder for eksport af danske fødevarer. Danske ESS Food sælger allerede kød til 25 lande i Afrika og forventer yderligere vækst.

EU-valg skudt i gang med fokus på landbrug
11. Apr 2014
Spidskandidaterne tog hul på valgkampen til debatmøde på Axelborg. Øverst på dagsordenen står ensretning af rammevilkår, der sikrer vækst og arbejdspladser i Danmark.

Plovløst landbrug beskytter jord og dyreliv
31. Mar 2014
Klimaforandringer, tab af biodiversitet og stigende problemer med jorderosion får konventionelle landmænd til at tænke i kreative baner for at beskytte jorden. Flere dropper ploven.

Fødevareminister ændrer 'alpereglen' efter massiv kritik
26. Mar 2014
Der var ros til fødevareminister Dan Jørgensen fra oppositionen i dagens samråd på Christiansborg for at have lyttet til den massive kritik af den såkaldte alperegel.

Biprodukt fra biobrændstof sikrer billigere foder
25. Mar 2014
Forskningsprojekt løser problemer med svingende næringsindhold i foder med et biprodukt fra bioethanol-produktionen. Det kan sænke behovet for import af sydamerikansk sojafoder.

Små familielandbrug er mere bæredygtige
25. Mar 2014
Små familielandbrug er bedre til bæredygtig produktion viser ny rapport fra tænketanken Food Tank. Dansk landbrugssociolog mener, at små brug tænker mere langsigtet.

Bæredygtige foreninger samler sig på Samsø
17. Feb 2014
Landsforeningen Praktisk Økologi går i april sammen med 5 andre bæredygtige foreninger om at holde fælles stormøde og værksteder om bæredygtig levevis.

Her er de nyeste trends fra verdens største øko-messe
14. Feb 2014
Grønkåls-chips, raw-chokolade og baobabpulver er måske ikke ligefrem en del af din hverdagskost. Men på Biofach 2014 ser vi et udpluk af de fødevarer, vi kommer til at spise i fremtiden.

Svampe og bakterier sælger allerede i USA
28. Jan 2014
Mikrobielle løsninger, der erstatter kemi og pesticider på markerne, sælger allerede for millioner i USA. Men der et stykke vej igen til det store gennembrud herhjemme, mener eksperter.

Snart får du insekter i din pølse
12. Nov 2013
Kødpriserne fortsætter op, og det øger behovet for alternative proteinkilder fra for eksempel insekter. Selv vestlige forbrugere vil med tiden tage insekterne til sig.

Forskning i fødevarer forhindrer fattigdom
05. Nov 2013
Christian Friis Bach har netop givet 105 mio. kr. til fødevareforskning i organisationen CGIAR. En undersøgelse herfra viser, at verdens fattige får fødevarer for 9 gange investeringen.

Minister: Dansk landbrug skal satse på Afrika
05. Nov 2013
INTERVIEW - Udviklingsminister Christian Friis Bach (R) mener, at dansk landbrug skal investere i fattige afrikanske lande og bidrage med viden og erfaring.

Ny taskforce skal ruste Danmark mod fremtidens klimatrusler
22. Oct 2013
Et nyt rejsehold bestående af internationale eksperter skal rådgive stater, regioner og kommuner i at tilpasse sig fremtidens klimaændringer.

Nyt grønt udstillingsvindue åbner i København
03. Sep 2013
Nyt udstillingsvindue for grønne energiløsninger åbner i Industriens Hus 5. september. Det skal hjælpe danske virksomheders eksport.

Professor tvivler på effekt ved skærpede klimakrav til dansk landbrug
09. Aug 2013
Professor Jørgen E. Olesen vurderer, at skærpede krav til dansk landbrug kan have ringe virkning på udledningen af drivhusgasser. Til gengæld kan de skævvride konkurrenceevnen.

Økologiske rodfrugtrester får nyt liv som babymad
25. Jul 2013
I dag ender mange rodfrugter i producenters affaldscontainere, fordi de har en forkert størrelse. Ardo A/S og Aarhus Universitet vil forvandle rester til økologisk babymad.

Danskerne: Mere bekymrede for klima end global sult
13. Jun 2013
Mangel på fødevarer er ifølge danskerne kun verdens 7. vigtigste udfordring frem mod 2050, viser en ny undersøgelse. Klimaforandringerne er klar topscorer.

Halm er det nye sorte guld
06. Jun 2013
Biobrændstof baseret på restprodukter bliver en af fremtidens primære energikilder. Danmark har muligheden for opnå den internationale førerposition.

Anti-dumpingtold hjælper europæisk biodiesel
06. Jun 2013
EU sætter anti-dumpingtold på biodiesel fra Argentina og Indonesien. Det sikrer en europæisk produktion, der kan tage kampen op med ’det sorte guld’, olie.

Danskerne lærer kineserne om biomasse
04. Jun 2013
Kineserne har intensiveret deres samarbejde med danske specialister inden for bioenergi. I denne uge sender de en delegation til en bioenergikonference i Danmark for at knytte flere forbindelser.

”Vi hjælper dem med at undgå de fejl, vi selv begik”
04. Jun 2013
Niras og Novozymes har begge bioenergiprojekter i Kina og ser et stort potentiale for vækst.

Bæredygtighed er mere end miljø
28. May 2013
Bæredygtig fødevareproduktion handler om både løn- og arbejdsvilkår, priser og brug af naturressourcer. FN’s fødevare- og landbrugsorganisation arbejder på retningslinjer for bæredygtighed.

Kursus stiller kritiske spørgsmål ved Månegrisen
28. May 2013
Månegrisen bliver undervisningsemne på et sommeruniversitetskursus for danske fødevareaktører. Forelæseren på kurset stiller sig kritisk overfor regeringsprojektet.

Fødevareaffald ender som grøn ressource
18. Mar 2013
Fødevareaffald ender typisk på forbrændingsanlæg, hvor livsvigtige næringsstoffer går op i røg. En dansk virksomhed har måske opskriften på en mere bæredygtig løsning.

Forkerte tal om danskernes forbrug fordrejer køddebatten
11. Mar 2013
NYHEDSANALYSE: Hvis dit kødforbrug var et dyr, hvilket ville det så være? Et lam, en slagtegris eller måske en seks måneder gammel fedekalv?

Havet skal være verdens spisekammer
30. Oct 2012
En endnu ikke offentliggjort rapport fra et tværnordisk forskerteam forudser en stor fremtid for bæredygtig opdræt af fisk og skaldyr i Norden. Danmark kan tage del i væksten, hvis vi satser på ny grøn teknologi og større anlæg.

Fremtidens landbrug skal være bæredygtigt
13. Sep 2012
Forskere får millioner fra Velux Fonden til at finde løsninger for landbruget, som er bæredygtige for både økonomi og miljø. De behøver ikke være økologiske, lover projektets formand, der kommer fra Det Økologiske Råd.

Professor: “Rio+20 fejlede, men landbrugsjorden kan reddes”
13. Jul 2012
Den netop afholdte Rio+20konference fejlede på det groveste, da de ikke tog landbrugsjord op som et hovedemne, for frugtbar jord udgør ifølge en professor i jordbrugsvidenskab hele grundlaget for at løse fremtidens fødevareudfordringer.

Hedebølge, tørke og glem ikke oversvømmelser
13. Jul 2012
”Den store debat”, var et indslag om fremtidens fødevareudfordringer døbt. Et femmandspanel endte dog ikke så meget i uenighed med hinanden eller tilhørerne. Snarere med forskellige forslag til, hvad vi bør gøre og forskning samt at mindske madspild bliver i deres øjne to afgørende områder.

Tørre rismarker mindsker gasudslip
11. Jun 2012
Danske forskere viser, at udledningen af skadelige drivhusgasser fra verdens rismarker kan sænkes med op i mod 24 pct. ved jævnlig dræning af markerne. Men det er svært at få bønderne med på idéen.

64 bæredygtige ansøgninger kæmper om 100 mio. kr.
27. Feb 2012
Årets første ansøgningsrunde om GUDP-midler er netop afsluttet med en pulje på 100 mio. kr. For at få andel i midlerne skal projekterne både være bæredygtige og kommercielle.

Glimmerbøsser får lamme bagben
27. Jan 2012
På få uger kan grådige glimmerbøsser gnave blomsterknopper nok til at ødelægge et helt års rapshøst. Men nye midler lammer deres bagben, så de falder ned af blomsterne.