Af forbrugerøkonom Marianne Gregersen og journalist Christian Erin-Madsen

Flæskesteg, koteletter og hakket svinekød. Sådan lyder en række af de traditionelle danske retter, som de fleste danskere jævnligt tilbereder i de danske hjem.

Det ved vi fra en stor aftensmadsanalyse lavet af Landbrug & Fødevarer, men også fra DTUs netop offentliggjorte liste over de mest populære madretter i de danske hjem, hvor hele svinekødsudskæringer ligger i toppen af listen hos de fleste voksne danskere.

LÆS OGSÅ Populære retter til danskernes aftensmad 

Svinekød bliver ikke forbundet med sunde retter

Samtidig peger en ny undersøgelse på at svinekød ikke bliver forbundet med sunde retter. De fleste peger på at det fisk eller kylling, der skal på bordet, hvis de skal spise sundt, men svinekød placerer sig ligefrem allerdårligst på listen af sunde retter i danskernes optik. Og hvad så? fristes man til at spørge, når nu svinekødet er så populært i de danske hverdagskøkkener, som det er.

LÆS OGSÅ Forbrugere placerer gris ringe på sundhed

Ja, sådan har store virksomheder også tidligere spurgt sig selv til bestyrelsesmøder for blot at erfare at de ti år senere har tabt markedet imellem hænderne. Der er dog flere grunde til at danske svinekødsproducenter efter alt at dømme ikke behøver væbne sig med den samme frygt.

For det første er der her ikke tale om at brande sig i samme grad som at sikre gode, stabile leverancer til fornuftige priser. Dertil kommer at svinekød har et fast tag i os som en traditionel spise, der er til at købe til fornuftige priser. Og dermed passer udskæringen rigtig fint ind i hverdagen for danske børnefamilier, unge studerende, pensionister med hang til klassiske serveringer og mange andre.

Svin, sovs og kartofler

Svinekød er historisk set blevet forbundet med klassiske mormorretter med kartofler, sovs og lignende. Her har moderne trends med forslag til kure, anbefalinger til folk, der træner, og generelle råd til en sund og slank linje ofte peget på kylling eller kalkun som gode udskæringer til det valg og de to udskæringer scorer da netop også højt hos danskerne på sundhedsbarometret.

Vi ved at folk i høj grad skeler til fedtindhold, når de vælger kødudskæringer, men her er det snarere traditionelle opfattelser, der ligger som en barriere end reelle værdier. Der er masser af svinekødsudskæringer, der kan opnå Fødevarestyrelsens Nøglehul, som indikerer at kødet indeholder under 10 pct. fedt pr. 100 gram.

SE OGSÅ 25 udskæringer der kan få nøglehullet (eksternt link) 

Masser af muligheder med svinekød i køkkenet

Det næste interessante kan være inspirationen til at lave god mad med svinekød. Hvordan får man et godt resultat i køkkenet? Her er der meget, der tyder på at de fleste danskere forbinder svinekød med netop de traditionelle retter, men ikke er tilsvarende opdaterede på, hvordan svinekød kan bruges i det moderne køkken. Tidligere har analyser vist, at selv om ny nordisk mad glædeligt bruger svinekød, er det ikke et særligt folkeligt koncept, fordi det er svært at handle ind til i ét supermarked og kræver en vis mængde viden om mad.

LÆS OGSÅ Ny nordisk mad: Elitær klappebamse eller folkelig succes?

Der er adskillelige kokke fra Claus Holm i Go’morgen Danmark over Pricebrødrene til Nicolai Nørregaard på gourmetrestauranten Kadeau, der har sværmet om grisen og talt for de mange muligheder i at lave lækker mad med grisekød, men spørgsmålet er, om ikke det snarere er firstmovers og eventuelt realisterne (dem, der tager afsæt i viden, men vælger efter hvad der er realistisk – ikke mindst prismæssigt), der flytter sig her.

Disse grupper kan bestemt være med til at danne og flytte holdninger over en årrække, fordi flere lytter til dem. Og det kan gøre en forskel, men grundlæggende vil der stadig være traditionalister (der handler som de plejer og prioriterer at blive mætte), idealister (der handler ud fra sundhed, ernæring og hvad maden siger om mig) samt de bekvemme (der vælger nemmeste løsning uanset om det koster lidt mere) som er svære at flytte væsentligt.

Tillid vinder over sundhed

Det afgørende er dog, at meget i analyser af danske forbrugere tyder på, at markedsandele fremover snarere bliver flyttet på tillid end på sundhed.

Altså at det snarere spiller en rolle om varen er økologisk, hvordan dyrevelfærden er, om det er klimavenlige råvarer, om varen er frisk, men pengene værd end om varen er fattig på kulhydrater, proteinholdig og har et lavt fedtindhold.

Svinekødsproduktionen har også omdømmeemner at arbejde med, når det kommer til holdninger om grisenes forhold, miljø og klima. Det er et indsatsområde som erhvervet udmærket kender til. Emner som spisekvalitet og et godt udvalg indenfor økologi, friland og lignende er derimod et felt, hvor svinekød allerede er godt med.

Svinekød vinder på andre parametre

Derudover viser analyser at forbrugerne gerne vælger medisterpølse og koteletter, når de søger et hurtigt og nemt aftensmåltid. Det gælder også hakket svinekød, som også er godt, hvis aftensmaden skal være fleksibel – som ved flere gæster, der pludselig kigger over.

Står den på forkælelse og god stemning, står menuen derimod typisk på steg.

Alle disse retter er populære, men ender ikke på bordet, hvis forbrugeren målretter sit aftensmåltid efter at aftenen skal stå på sund mad. Svinekød vinder altså på nogle andre parametre end sundhed. Sådan er det tydeligvis allerede ude i befolkningen.

 


Tagget med Forbrug, Sundhed