Af Silas Berthou, konsulent i Landbrug & Fødevarer, markedsanalyser og Christian Erin-Madsen, journalist, foodculture.dk 

Bugnende globale lagre af korn og et overudbud af mejeriprodukter til eksport har for fjerde måned i træk sendt det overordnede fødevareprisindeks nedad.

Prisindekset lå i februar på 179, to indekspoint eller 1 pct. lavere end i januar. Dermed har priserne på de internationale fødevaremarkeder nået det laveste punkt siden juli 2010, hvilket også lægger pres på danske landmænd.

”Den danske produktion bliver i høj grad solgt på et verdensmarked, hvor priserne falder, og har gjort det i en periode. Det betyder at danske priser følger med ned, og så er der færre penge i de danske landmænds lommer for den samme mængde fødevarer,” siger Thomas Søby, cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Faldet skyldes blandt andet priserne på korn- og kødprodukter og specielt sukker. Derimod forblev priserne på vegetabilske olier næsten uændrede og priserne på mejeriprodukter steg ganske lidt.

Se FAO's tal for fødevareprisernes udvikling.
Her ses fødevareprisernes udvikling. Den røde kurve er kød. Gul er mejeri, mens grøn er korn. Den mørkeblå er fødevarer i alt.

LÆS OGSÅ Import af fjerkrækød i Afrika og Mellemøsten stiger markant

Kødpriserne falder for sjette måned i træk

Prisindekset for februar faldt med 3 indekspoint i forhold januar måned, som lå på 190. Dermed er kødprisindekset faldet 25 indekspoint siden august 2014.

De faldende internationale kødpriser skyldes lavere priser på oksekød og fårekød. Priserne for fjerkrækød er uændret. Derimod steg prisindekset for svinekød for første gang i otte måneder, hvilket kan være et tegn på, at de internationale priser for svinekød er ved at nå bunden.

”Det kunne godt være at bunden for de animalske produkter er nået i denne omgang, og den kunne godt begynde at stige igen inden længe, men med korn er det anderledes, fordi der er nogle lagre så store, som vi ikke har set mage til meget længe, og det kan være med til at holde kornpriserne nede,” siger Thomas Søby.

Kornpriserne falder med 5 indekspoint

Netop kornprisindekset faldt endnu engang fra januar til februar med 5 indekspoint, og sammenlignet med februar sidste år ligger kornprisindekset 27 indekspoint lavere.

Indekset indeholder priser for hvede, foderkorn og ris, som alle faldt i februar. Men det er især prisen på hvede, der fortsat trækker kornprisindekset nedad. Baggrunden er, at de globale kornlagre ser ud til at blive de største i 30 år.

LÆS OGSÅ Globale fødevarepriser falder til laveste niveau siden 2010

Mejeripriserne steg

Prisindekset for de internationale mejeripriser, der i februar lå på 182, steg for første gang i et år med 8 indekspoint. Men sammenlignet med februar sidste år, ligger mejeriprisindekset hele 94 indekspoint lavere. Det var sødmælkspulver, der faldt mest, efterfulgt af skummetmælkspulver og smør. Ostepriserne er uændrede.

Den pludselige stigning i mejeriprodukter, der kan indikere, at de globale mejerimarkeder måske er ved at finde bunden, skyldes primært lavere produktion af mælk i New Zealand pga. tørke. Derudover blev der registreret et begrænset eksportudbud i Australien og opbremsning i mælkeproduktionen i EU.

Forbrugerne har fået gevinst set over et halvt år

Selv om priserne falder skal de danske forbrugere dog ikke regne med at opleve en øjeblikkelig effekt i supermarkederne.

”Der er ikke en til en til sammenhæng imellem faldende priser på verdensmarkedet og forbrugerpriser. Det skyldes blandt andet at detailhandlen afventer prognoser og først justerer priser noget senere end faldet på verdensmarkedet, men de faldende priser har slået igennem, hvis vi ser længere tilbage. Tag mælk og svinekød hvor priserne er faldet i løbet af det seneste halve år,” siger Thomas Søby.

 


Tagget med Fødevareforsyning, Forbrug, Landbrug, Landbrug & Fødevarer, Mejeri, Økonomi