Skærebrættet bliver skoldet og knive grundig rengjort i de danske køkkener. Opmærksomheden på køkkenhygiejnen er mange steder helt i top, men mange danskere glemmer helt, at de skal være endnu mere opmærksomme på risikoen for salmonella, når de er på rejse i udlandet.

Hele 48 pct. af de i alt 1.122 salmonellatilfælde, man så i 2014, stammer fra udlandsrejser, fastslår ny rapport om fødevareoverførte sygdomme fra DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og Fødevarestyrelsen. Her er særligt Thailand, Tyrkiet og Spanien storsyndere, da de alene står for 39 pct. af alle de danskere, der bliver smittet med salmonella på ferie.

”Forklaringen er, at der ganske enkelt findes meget mere salmonella i udlandet end herhjemme. Vi har et rigtig godt og fintmasket kontrolnet, og det sikrer et særligt lavt niveau af salmonella i fødevarer på det danske marked. Samme kontrol har de ikke i udlandet, hvor vi derfor desværre ser, at rigtig mange danskere får salmonella,” forklarer Luise Müller, epidemiolog på Statens Serum Institut.

Thailand, Tyrkiet og Spanien er de værste salmonella-lande

Thailand, Tyrkiet og Spanien for henholdsvis 17,5, 15,4 og 6,4 pct. af alle de danskere, der i 2014 fik salmonellaforgiftning i udlandet. Netop disse tre lande er blandt danskernes foretrukne feriedestinationer, og den volumen af rejsende er også en del af forklaringen på, at netop disse tre lande stikker ud i statistikkerne, forklarer Luise Müller. Hun opfordrer danskerne til at være ekstra opmærksomme, når de spiser i udlandet. Især når de går til en buffet:

”Vi ser i stigende grad, at folk kommer hjem med salmonella efter at have været på ’All-Inclusive’-ophold. Her opfattes maden som sikker, og de rejsende ser det derfor ikke som en risiko at spise for eksempel æg, der ikke har været gennemvarmede, eller grøntsager, som måske ikke har været skyllet i rent vand.”

LÆS OGSÅ Frygt for salmonella styrtdykker

Unikt samarbejde og kontrol sikrer lav salmonellaforekomst

Hvor rejser står bag 48 pct. af salmonellatilfældene i 2014 stod fødevarer for under en tredjedel, mens kilden var uafklaret i knap hver fjerde af de 1.122 tilfælde. Selv om mange frygter salmonellaen i deres hjemmekøkken, er det derfor fortsat ferierejserne, der er den store synder. Og det er der en god grund til fortæller Flemming Bager, afdelingsleder på DTU Fødevareinstituttet:

”Jeg har arbejdet med fødevareoverførte sygdomme i mange år, og jeg har oplevet et net af kontrol, der er blevet stadig mere fintmasket gennem årene. Det er årsagen til de lave niveauer, som år efter år bliver præsenteret i denne rapport,” siger han og tilføjer:

”Vores samarbejde mellem myndigheder, erhverv og forskere er helt formidabelt godt. Selv om vi langt fra altid er enige, så er det en helt afgørende vigtig dialog, som sikrer, at vi generelt kan være trygge ved det, vi spiser herhjemme.”

Salmonella i æg og fjerkræ igen kilde til enkelte salmonellatilfælde

Samarbejdet og den tætte kontrol har givet særstatus i EU til danske æg, fortæller Luise Müller:

”Selv om vi sidste år registrerede salmonella i både æg og kyllingekød, betyder det ikke noget for vores særstatus i EU. Vi kan aldrig blive 100 pct. sikre i vores kontrol, og der er ikke noget, der tyder på, at de tilfælde med salmonella i æg og fjerkræ, som vi desværre så i 2014, er mere end blot isolerede tilfælde, der slap igennem vores fintmaskede kontrolnet.”

Selv om æg og fjerkræ ofte bliver forbundet med salmonella, er det fortsat svinekød, der blandt de ikke-rejserelaterede smittekilder er den største synder, viser rapporten fra DTU, SSI og Fødevarestyrelsen.

Intensiv kontrol gør fødevarer dyrere men mere sikre

Danmark er et af de lande, hvor man tidligt har overvåget og forebygget salmonella, og det kan man se på det lave smitteniveau, vi har herhjemme. Det er svært at sammenligne salmonellaniveauet mellem enkelte lande, da prøvetyper og hyppighed ikke nødvendigvis er de samme, fortæller Vibeke Møgelmose, der er afdelingsleder for Fødevaresikkerhed, Veterinære forhold og Risikoanalyse i Landbrug & Fødevarer:

”Men alt tyder på, at vi er kommet langt i Danmark, og det skyldes uden tvivl den tætte kontrol og overvågning. Det kan godt være, at det ikke er en fordel for prisen, når vi skal kontrollere så meget, men det er en god historie at fortælle, når vi skal sælge vores varer. Danske produkter er kendt for, at fødevaresikkerheden er helt i top – både herhjemme og i udlandet.”

LÆS OGSÅ Laveste forekomst af salmonella siden 1980'erne

 


Tagget med Fødevaresikkerhed, Sygdom