Af Palle Nielsen 

Per Mandrup skal holde styr på dommerne til VM for kokkelandshold i Luxemburg.

”Sammen med Otto Wiebel fra Singapore får jeg ansvaret for de 55 dommere. Vi er observatører og skal holde øje med, at dommerne dømmer efter gældende regler, så kokkene kan konkurrere på lige vilkår,” fortæller Per Mandrup.

Han er denne gang ikke selv aktiv dommer i holdkonkurrencerne ved VM fra 22. til 26. november, da Danmark stiller med tre landshold, Kokkelandsholdet, Juniorkokkelandsholdet og Cateringlandsholdet.

LÆS OGSÅ Professor skal hjælpe restauranter til bedre smagsoplevelser

Dansk dommer indfører bedømmerbog

Per Mandrup er et af de største og mest respekterede navne inden for gastronomi i hele verden.

Han var tidligere manager for det danske kokkelandshold og blev i 2012 valgt som næstformand i Culinary Competition Committee i WACS, der er en verdenssammenslutningen af kokke.

”Vi har det seneste års tid arbejdet med at gøre dommerne mere ensrettede i deres bedømmelse gennem en internationalisering med fælles tjekpunkter. Tidligere har der været dømt meget subjektivt, og der er jo stor forskel på forståelse af blandt andet brugen af råvarer hos dommere, der kommer fra hele verden.”

LÆS OGSÅ Danmark vandt sølv ved Bocuse d'Or

”Ved VM i Luxembourg tager vi for første gang en bedømmerbog i brug med en række tjekpunkter,” siger Per Mandrup.

I WACS arbejder han blandt andet også for, at dommere i internationale kokkekonkurrencer får en fælles dommeruddannelse. Tidligere var der en tendens til, at verdensberømte kokke dømte til de største konkurrencer, og nu har dommerne efter mange års arbejde et fælles grundlag at arbejde ud fra.

LÆS OGSÅ White Guide: Noma er årets restaurant