Om du sidder i et fly, hvor udvalget af øl er bergænset, om du er på toppen af et bjerg, hvor en flaske øl ikke blev prioriteret i oppakningen eller på en ødemark ude for lands lov og ret, skal du kunne få dig en ordentlig specialøl.

Det er ideen bag bryggeriet To Øls instant øl – altså øllets pendant til neskaffen eller pulverkaffen.
”Vi ville gerne lave en kvalitetsøl i situationer, hvor det normalt ikke er muligt på grund af øllens naturlige fysik,” siger den ene af de to bryggere i To Øl, Tobias Emil Jensen.

LÆS OGSÅ Eksperter: Blogs er det vilde vesten uden sheriffer

Selvom andre ølentusiaster før har givet sig i kast med at fremstille instant øl, er To Øl efter eget udsagn de første til at forene gammeldags bryggerimetoder med højteknologiens frysetørring. Målet er et ølpulver, der giver en følelse af en frisk, velskænket specialøl, og altså ikke den gængse pilsner.

Indtil videre har det københavnske mikrobryggeri funder frem til fire udgaver af den frysetørrede øl, nemlig en ”heavy deep beer brewed with coffee,” en “fruity IPA brewed with different tropical fruits,” en “Wild Yeast hop forward IPA,” og en “fairly dry pilsner.” De skulle alle smage tæt på den originale udgave af mikrobryggen.

SE Vice Munchies video om instant-øllen (Youtube) 

Frysetørret øl på vand fra en norsk kilde

Øl egner sig til frysetørring på den måde, at det er muligt at skille vand, alkohol og tørstoffer fra hinanden uden at koge øllet, og dermed er øllens aroma bevaret. Tilbage er der et tørstof af sukker, protein, bitterstoffer og smagsstoffer, ergo den frysetørrede øl.

”Det er egentlig en ekstremt dum ting at tørre, for øl er primært vand, så man får virkelig lidt pulver ud af det. Normalt tørrer man noget, der har meget tørstof”,” siger Tobias Emil Jensen og oplyser, at en frysetørring af 100 liter øl afføder i omegnen af 2-3 kg ølpulver.

LÆS OGSÅ Derfor er københavnerne så vilde med byhaver

Så skal den øltørstige selv tilsætte vand fra hanen – eller som Tobias foreslår - vand fra en kilde i de norske bjerge, hvis specialøllen er medbragt på en vandretur. Ølpulveret kan også komme med i håndbagagen, så du kun skal bestille en danskvand på flyveren.

Øllen, der uden sin væske kun vejer ti gram er nemlig yderst egnet til en i forvejen pakket rygsæk.

 

Ølpulveret fra en Goliat Imperial Stout

Den oprindelige plan var at akkompagnere ølpulveret med en danskvand, men et alternativ er, at der sammen med øllen følger citronsyre og karbonat, der egenhændigt danner kulsyrer, når det bliver tilsat vand.

Men mulighederne er uransagelige, oplyser Tobias Emil Jensen og forslagene lyder på instant øl med: kaffe, bourbon, gin, whisky. Eller pulveriseret alkohol.

LÆS OGSÅ Skyl en slimet bruger ned med spinatjuice

International opmærksomhed til instant øllen

Flere internationale medier med smag for øl og iværksætteri har skrevet historien om de to københavneres instant øl. Det gælder bl.a. magasinet Forbes, Huffington Post, Digital Trends og så et hav af blogs dedikeret til mikrobryggekunsten.

”Vi regner ikke med, at øllen bliver kommerciel lige nu. For det er en ekstrem dyr proces at frysetørre, så det er nok mest for de virkelig dedikerede ølentusiaster,” siger Tobias Emil Jensen.

Efter internationale medier har bragt historien om de to bryggeres instant-udforskninger, vil de dog overveje, hvorvidt de skal satse mere på at udvikle en kommerciel frysetørret øl.

LÆS OGSÅ Unge frugtvinentreprenører tager hul på en lovende fremtid