På gården Rudholm, lige øst for Esbjerg, bor 250 sortbrogede køer - og Esben Møller Xu, hans kinesiske kone Chao og deres tre børn Charlie, Naya og Mila.

De voksne køer får ingen antibiotika, men er alligevel fulde af spræl. Størstedelen af foderet er ikke færdigkøbt kraftfoder, men hjemmedyrkede økologiske afgrøder, der er sprængfyldt med næring.

Vil være selvforsynende

”Det er en lidt ekstrem strategi at arbejde på fuldstændig at udfase kraftfoder. Der er nogen, der tror, at det ikke kan lade sig gøre, fordi man så får en alt for lav ydelse, men det fungerer for os,” siger Esben Møller Xu, der har som strategi, at Rudholm skal være helt selvforsynende.

En stor del af de omtrent 5000 tons foder, som køerne fortærer om året kommer derfor fra Rudholm selv eller fra en af de omkringliggende nabogårde, inden for en radius af 3 kilometer.

”Det hænger nok ret godt sammen med den måde, jeg er på. Hvis jeg kan gøre noget, der er lidt anderledes, så er det allerede en halv succes i sig selv,” siger Esben Møller Xu.

LÆS OGSÅ Økologiske landmænd er forbilleder i EU

Scorede konen med en ko

Evnen til at se nye muligheder, hjalp også Esben Møller Xu, da han mødte sin kone i 2006. Hun var udvekslingsstuderende fra Kina og boede egentlig i København, men var på udflugt til Esbjerg samme dag som Esben Møller Xu tog en af sine køer med til Esbjerg, så byboerne kunne prøve at malke den.

Chao var en af de mange fremmødte.

”Hun så sød ud, så jeg sagde til hende, at jeg kunne passe 100 køer ene mand, og om hun ikke ville komme at se mine køer, og så var jeg så heldig, at det ville hun gerne,” fortæller Esben Møller Xu.

Landbrug er hans lidenskab

Chao og Esben Møller Xu er nu gift og bor sammen på Rudholm, som Esben driver som tredje generation. Det var hans far, der i sin tid omlagde til økologisk landbrug efter en studietur til USA, hvor han kunne se, hvor stor indflydelse de store kemikaliefirmaer havde på landmændene.

”Økologi er interessant, fordi der er ikke nogen, der har så store økonomiske interesser i det. Man er mere sig selv, for der er ikke hele tiden nogen, der vil sælge noget til en,” siger Esben Møller Xu.

Han er opvokset på gården, og landbrug har altid været hans store lidenskab. Skolen var til gengæld ikke et hit.   

”Jeg hadede at gå i skole, jeg ville bare ud at arbejde på gården. Det var det eneste rigtige. Jeg har altid set meget op til min far og følt mig som en del af hans vision,” fortæller Esben Møller Xu, der har en storebror og en storesøster, der til gengæld har valgt at blive henholdsvis gymnasielærer og psykolog - og ikke var interesseret i slæbet som landmand.

Nyt projekt med økologiske roer

Esben Møller Xu leverer økologisk mælk til Arla, men fordi der bliver produceret mere og mere økologisk mælk i Danmark, bliver mælken fra Rudholm hovedsageligt eksporteret til Tyskland.

Han har altid gang i nye projekter og arbejder lige nu på en produktion af økologiske roer. De skal bruges som foder til køerne som et led i strategien mod at blive selvforsynende.  

”Roer er letfordøjelige for køerne. De giver hurtig energi, og køerne er vilde med dem,” forklarer Esben Møller Xu og påpeger, at økologiske roer samtidig er en bæredygtig afgrøde, der kan give dobbelt så meget foder ud af en enkelt hektar som andre slags afgrøder.

”Jeg sætter måske 50.000 kr. til om året på udvikling, men det bliver opvejet af, at jeg synes, det er så interessant. Sådanne projekter er dét, der holder mig i gang. Jeg er ikke god til at lave det samme hele tiden,” siger Esben Møller Xu.

 


Tagget med Dyrevelfærd, Fødevareforsyning, Landbrug, Mejeri, Miljø, Økologi, Økonomi, Pesticider, Teknologi, Vækst