Læg mærke til det lille røde tal, der er stemplet på dit æg.
Hvis der står 43.144, kommer dit æg fra gården Bremerholm i Gistrup, 10 kilometer syd for Aalborg.

Her hedder landmanden Jørgen Nødgaard Hansen, og den 55-årige ildsjæl beskriver sig selv som ’den lidt nørdede hønsetype’.

Når han mødes med andre ægproducenter til et såkaldt hønsekomsammen, går snakken om hønsenes ve og vel forud for alt andet, og det kan ifølge Jørgen Nødgaard Hansen være lidt specielt for udenforstående at lytte med.

”Vi kan snakke om høns i timevis, for det er egentlig et interessant dyr,” siger Jørgen Nødgaard Hansen.

LÆS OGSÅ Økologiske landmænd er forbilleder i Europa

Høns er forskellige

Han påpeger, at der ikke er to hold høns, der er ens. Det kræver, at en landmand lærer hønsenes rutiner at kende, så han kan tilpasse sig. Det giver det bedste resultat.

”Hvert hold høns er kun hos os i 13-14 måneder, før de skal slagtes, og et nyt hold kommer til. Og de er ikke ens,” siger Jørgen Nødgaard Hansen.

Han forklarer, at vinterdyr eksempelvis ikke er ikke vant til at være så meget ude, fordi de ikke bryder sig om sne og andet træls vejr. 

”Høns er vanedyr. De har det bedst med, at tingene foregår på samme tid hver dag. Der må ikke gå noget galt i rutinerne, for de kan meget nemt blive stressede,” siger Jørgen Nødgaard Hansen.

Hårde erfaringer

Hans bedste råd til nye ægproducenter er, at de skal prøve at arbejde hos en hønsemand først. Selv har han måtte lære det på den hårde måde. 

Da han købte landbrugsejendommen med 90 hektar jord i 90'erne, var der ingenting på grunden. Han passede sit job som jord- og betonarbejder inde i byen og forsøgte samtidig at få gang i et økologisk jordbrug.

Men da det var vanskeligt at få jorden til at give det store planteudbytte, stod valget mellem at sælge jorden fra - eller omlægge til husdyrsdrift på fuld tid.

Hurtig fremgang

Det blev tilfældigvis til høns, fordi en bekendt havde gode erfaringer med hønsehold, selvom Jørgen Nødgaard Hansen havde meget lidt kendskab til høns i forvejen gennem sin landmandsuddannelse.

Det blev dyrt det første år, men der kom hurtigt vind i sejlene. 

”Pludselig en dag ringede Hedegaard Foods og sagde, at de godt kunne bruge en æggeleverandør mere. Vi byggede stalden med plads til 12.000 høns, og det er gået rigtig godt. Sidste år fik vi nyt inventar, hvor vi kunne have 18.000 høns, og samtidig fik vi mere plads til hønsene inde i husene,” fortæller Jørgen Nødgaard Hansen.

God velfærd i stalden

Stalden, der i 2014, blev udvidet fra 12.000 til 18.000 høns af afstamningen Lohman LSL, indeholder et etagesystem med redekasser i to niveauer, delt op i flere mindre afsnit. 

Jørgen Nødgaard Hansen forklarer, at han har gode erfaringer med byg-ært helsæd som supplement til tilskudsfoder. Ved at give hver høne 20-25 gram helsæd sætter han hønsenes daglige foderforbrug ned, uden at æglægningsprocenten falder.

Som bonus fungerer helsæden, der bliver strøet ud på gulvet, også som rodemateriale. Det holder hønsene beskæftiget, så de ikke hakker på hinanden, og han undgår, at de piller fjer af hinanden. 

”Jeg har god velfærd i min stald, og der er mange der er imponerede over, hvor godt det går. Vi har en god ydelse, hønsene har fjer på, og dødeligheden er meget lav,” siger Jørgen Nødgaard Hansen.

Svært for nye landmænd

Jørgen Nødgaard Hansen kunne godt tænke mig at bygge et hus mere, så han kan udvide produktionen med endnu flere høns, men det må vente lidt.

”Nu har jeg jo lige udvidet, og jeg har rundt de 55, så jeg skal også til at slappe af,” siger Jørgen Nødgaard Hansen og forklarer, at fremtiden for Bremerholm ligger åben, da ingen af hans tre sønner endnu har udvist den store interesse for at overtage landbruget.

Den ældste læser økonomi på universitet, den mellemste går i gymnasiet, og den yngste i 8. klasse, så der kan ske meget endnu.

Han understreger, at han har været heldig at kunne købe gården, før jordpriserne for alvor steg. Dengang syntes bankerne, det var en fin idé at låne penge ud til nystartede landmænd, men han er godt klar over, at det ikke er helt så let for iværksættere i dag.

LÆS OGSÅ
Økologiske ægproducenter kan ikke følge med efterspørgslen

 


Tagget med Bæredygtighed, Dyrevelfærd, Fødevareforsyning, Innovation, Landbrug, Økologi, Økonomi, Teknologi, Vækst