En pølse med 30 procent grøntsager og en fedtprocent under 10, eller en skinke med små stykker tang bliver måske et helt almindeligt syn i fremtidens supermarkeder.

I hvert fald har et nyt forskningsprojekt fundet frem til en række nye sammensætninger, så fødevarevirksomhederne ved hjælp af blandt andet grøntsager, korn og tang kan nedsætte fedt- og saltprocenten i kødprodukter.

”Fødevarevirksomhederne får tit skæld ud over, at der er for meget fedt og salt i deres produkter, og derfor vil vi gerne give dem muligheden for også at skabe nogle sundere varianter,” forklarer Lise Nersting, der som seniorkonsulent på DMRI, Teknologisk Institut står i spidsen for det nye forskningsprojekt med støtte fra blandt andet Promilleafgiftsfonden.

LÆS OGSÅ Salt bekymrer ikke danskerne

Bekæmper åreforkalkning og blodpropper
Ernæringsekspert Marie Steenberger fra Whoseating.dk er glad for, at det nu bliver muligt for fødevarevirksomhederne at lave kødprodukter med mindre mættet fedt og salt. For netop de to ting er de helt store syndere, når det kommer til danskernes usunde madvaner.

”Vi ved, at især salt og mættet fedt forhøjer risikoen for åreforkalkning og blodpropper, og meget af det kommer fra færdigproducerede fødevarer som for eksempel kødpålæg og færdigretter,” siger Marie Steenberger.

Tangskinke og grøntsagspølser tiltaler ikke alle forbrugere, og slet ikke den gruppe, som måske har allermest brug for at skære ned på salt og mættet fedt. Men det bekymrer ikke Marie Steenberger:

”Vi ved, at sundhedsorienterede kvinder er de første, der tager den type trends til sig. Men vi skal ikke være bekymrede for, at det er en smal målgruppe, for derfra siver det ud i befolkningen. Det vil bare tage lidt tid, inden alle for alvor tager de nye produkter til sig.”

LÆS OGSÅ De nye kostråd skal ud til danskerne

Tang grøntsager skræmmer ikke forbrugerne
Lise Nersting fortæller, at fødevarevirksomheder med tang i en skinke kan skære ned på saltet uden at få for meget kogesvind.

”Mange falder bagover, når du siger tang og kød i samme sætning, men de forbrugere, som smagte vores kødprodukter, syntes, at de var meget interessante.”

Ved hjælp af tang er det på den måde muligt at skrue saltindholdet ned fra 2 procent til 0,5 procent. Samtidig er det muligt at få grillpølsen med grøntsager ned på under 10 procent, så den kvalificerer sig til nøglehulsmærket.

LÆS OGSÅ Kvinder er sundere end mænd

Kød med tang på hylderne
Hos Tulip har kategoriudvikler Bent Olesen fulgt interesseret med. Og han er klar til tage nogle af idéerne fra kataloget ind i produktionen.

”Det kunne være røget filet og skinkeprodukter, som vi kombinerer med tang. Det er et interessant, fordi det er en naturlig ingrediens, der indeholder jod, som rigtig mange danskere mangler. Derfor åbner det helt nye muligheder for at udvikle sunde produkter, da det at berige kødet er produktmæssigt vanskeligt.”

Du skal væbne dig med tålmodighed, hvis du gerne vil sætte tænderne i en tangskinke eller grøntsagspølse. Ifølge Bent Olesen skal forskningsprojektet først være afsluttet, inden Tulip og andre fødevarevirksomheder vil tage fat i kataloget og begynde deres egen produktudvikling. Herefter vil der gå omkring et år, inden de første produkter rammer butikkerne. Det vil sige tidligst i slutningen af 2014.

LÆS OGSÅ Ny ingrediens reducerer salt med 50 procent

 


Tagget med Forbrug, Forskning, Innovation, Sundhed