Grøntsager som blomkål, gulerødder eller spinat er en naturlig del af mange danskeres aftensmad. Til gengæld mangler de grønne råvarer ofte på morgenbordet, og flere ville ønske at grøntsagerne fyldte mere til frokosten og til mellemmåltider.

Danskerne ville ønske de spiste mere grønt

Det viser en repræsentativ undersøgelse som GfK har lavet for Gartneribrugets Afsætningsudvalg (GAU), hvor 81 pct. af danskerne har svaret, at grøntsager ikke eller næsten ikke indgår i morgenmåltidet.

Tallet er endda endnu højere, når det kommer til børnefamilier, hvor 85 pct. ikke har grøntsager med på morgenbordet. Set over en hel dag får 85 pct. af danske børnefamilier ligefrem under halvdelen af de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Det er ifølge Pernille Bech, marketingskoordinator i GAU, et problem.

”De fleste danskere venter med grøntsagerne til aftensmaden, og det er en skam, for ved at sprede det ud over dagen bliver det meget nemmere at få spist den anbefalede mængde frugt og grønt. Vi kan jo samtidig se, at mange ville ønske de fik flere grøntsager til daglig,” siger Pernille Bech.

Danskerne ved ikke, hvornår de har fået nok

DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde i marts en ny national kostundersøgelse, der har set nærmere på danskernes kost fra 2011-13, herunder ikke mindst frugt og grøntforbruget.

Ifølge Sisse Fagt, seniorrådgiver på DTU Fødevareinstituttet, er det rigtigt, at danskerne har en tendens til at klumpe grøntforbruget sammen til aftensmaden, mens frugt også bliver spist til mellemmåltider. Hun ser en stor forhindring i, at mange danskere ikke er klar over, hvornår de har fået den mængde frugt og grønt, de skal have.

”Mange misforstår anbefalingerne og ved for eksempel ikke at flåede dåsetomater også tæller med ved siden af rå grøntsager eller tror, at det primært handler om frugt, ikke grønt. På den måde jagter folk jo en evig dårlig samvittighed over, at de gerne vil spise flere af de grønne varer, men ved ikke hvor meget,” siger Sisse Fagt.

LÆS OGSÅ Vi spiser mere grønt men mindre frugt

Kun hver anden indkøbskurv indeholder frugt og grønt

Den nye undersøgelse fra GFK peger også på, at kun hver anden af børnefamiliernes indkøbskurve indeholder frugt og grønt. Og mange familier fremhæver, at der er flere grøntsager, som de ikke ved, hvordan man skal tilberede.

Frugtformidlingen, der arbejder for at børn og voksne nemmere skal træffe sunde valg, arbejder til daglig med at udbrede viden om, hvordan det er muligt at tilberede sund mad med frugt og grønt på en varieret måde. Også her lyder erfaringen, at grøntsager ikke er med i morgenmaden.

”Når jeg hører, hvad folk spiser om morgenen, er det meget klassisk brød med marmelade eller noget med mælk på. Hvis grøntsager er med, er det højst agurke- eller gulerodsstave, medmindre vi ligefrem har med paleo-tilhængere at gøre,” siger Trine Krebs og hentyder til at stenalderkosten, også kendt som paleo, blandt andet anbefaler en kost rig på grøntsager.

LÆS OGSÅ Danmark kan spare 1,5 mia. kr. på underernærede patienter

Frugtformidlingen: Tilbered gerne lidt ekstra grøntsager

Grundlæggende lyder rådet fra Trine Krebs at vænne sig til at bruge mange grøntsager, når man laver mad.

”Det er en god idé at få integreret grøntsager i al varm mad, og så er det grundlæggende ikke dumt altid at lave lidt for mange af de fleste typer af grøntsager, fordi det efterfølgende kan bruges i en madpakke eller du kan snacke resterne senere på aftenen eller dagen efter. Men sørg nu for også at få det spist, så det ikke ender som madspild,” siger Trine Krebs.

 


Tagget med Forbrug, Sundhed