”Fødevarerne er godt nok dyre i dag, i forhold til dengang jeg var barn”.

Den sætning bliver ofte sagt i de danske supermarkeder, når folk med grå stænk i hårtoppen står ansigt til ansigt med hamburgerryggen, skæreosten, tomaterne og alle de andre fødevarer, der ender i indkøbsvognen.

Men ifølge en ny analyse foretaget af Landbrug & Fødevarer, burde sætningen lyde således:

”Fødevarerne var da dyrere, dengang jeg var barn”.

Som det ses på grafen nedenunder, er de reale fødevarepriser (priserne renset for inflation), nemlig otte procent lavere i dag, end de var i 1980. Til sammenligning er priserne på energi 32 procent højere i dag end i 1980.

Kilde: Danmarks Statistik og Landbrug & Fødevarer

Svend Friis Bak, der er afdelingschef i markedsanalyse hos Landbrug & Fødevarer, mener, at prisudviklingen skal tilskrives udviklingen i landbruget.

”Siden 1980’erne har vi set en voldsom effektivisering i dansk landbrug. Det betyder, at landmændene kan producere mere med de samme eller færre midler. Som følge af almindelig international priskonkurrence har salgspriserne ikke fulgt med inflationen. I sidste ende er det kommet forbrugerne til gode i form af billigere fødevarer,” siger Svend Friis Bak.

LÆS OGSÅ: Mælkefedt stiger med 60 procent

Omlægning af EU støtte dumper priserne yderligere
EU’s landbrugspolitik har også haft stor indflydelse på prisniveauet på fødevarer. Da EU i løbet af 90’erne og i starten af 00’erne gjorde op med minimumspriserne på udvalgte landbrugsprodukter, sagde man samtidig farvel til sikkerhedsnettet med høje priser. I stedet får landmændene i dag landbrugsstøtte opmålt efter hvor meget jord og hvor mange dyr, de råder over.

”Markedskræfterne får friere spil i den model, hvilket igen medvirker til, at fødevarerne bliver billigere,” siger Svend Friis Bak.

LÆS OGSÅ: Danskerne holder overraskende igen med forbruget

Danmark er stadig dyreste land i EU
Selvom de danske fødevarepriser har været lavere end inflationen, så er vi stadig det land i EU, hvor det er dyrest at fylde indkøbsvognen. En ny opgørelse fra Eurostat viser nemlig, at Danmark er 39 procent dyrere at handle fødevarer i, end gennemsnittet i EU’s nu 28 medlemslande.

LÆS OGSÅ: Børnefamilier brugte mere på mad i 2012

 


Tagget med EU, Økonomi