Fødevarepriserne i Danmark ligger 42 pct. over EU-gennemsnittet, viser nye tal fra Landbrug & Fødevarer. En tendens, der har stået på de seneste ti år.

Men danskerne behøver ikke føle sig snydt, når de betaler en god sjat penge for de daglige fornødenheder, mener Henning Otte Hansen, der er fødevareøkonom ved Institut for Fødevare - og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet. Der er nemlig fire gode grunde til, at mad og drikke er dyrere end de fleste andre steder i Europa:

Den relativt høje moms på fødevarer, danske lønninger, kvaliteten af de danske fødevarer og så til dels også mangel på konkurrence fra større internationale supermarkedskæder.

”Det er ikke supermarkederne, der tjener stort på det. De ekstra penge, vi betaler til vores fødevarer går i store træk til staten og til lønninger. I andre europæiske lande som Italien, har folk jo en meget lavere indkomst, og vi danskere betaler altså også for kassedamens og chaufførens lønninger – det er et velfærdsfænomen,” siger Henning Otte Hansen.

LÆS OGSÅ Eksperter: Discountbutikker vil fortsætte sejrsgangen

Bedre kvalitet på danske fødevarer giver dyrere indkøb

En af de ting, der ofte bliver forbigået i snakken om den høje pris på mad og drikke er, hvordan selve kvaliteten på fødevarerne kan være med til at gøre prisen dyrere. Det forklarer Henning Otte Hansen:

”Indholdet af pesticider i dansk frugt og grønt er blandt det laveste i Europa, og det kan give en højere produktionspris. Det samme gælder de meromkostninger, der er forbundet med den omfattende danske salmonellakontrol og den generelle fødevaresikkerhed.”

Momsen kan give discountkultur

Den danske fødevaremoms på 25 pct. er med til at gøre de danske dagligvareindkøb dyre.

”Den høje danske moms på fødevarer kan være en forklaring på den discountkultur, vi har i Danmark, hvor mange går efter at købe ind i discountbutikker,” vurderer Henning Otte Hansen og tilføjer, at han ikke nødvendigvis ser det som en god måde at få penge i statskassen på:

”Momsen har en vis form for social bagside, fordi det rammer de fattige danskere, at de skal bruge en stor andel af deres indkomst på fødevarer. Man kan overveje, om man ikke burde indkræve de penge via indkomstskatter i stedet.”

LÆS OGSÅ Staten tjener millioner på at beskatte luften i softice

Henning Otte Hansen lægger også vægt på, at der i tillæg til momsen er en række afgifter, der kan højne prisen yderligere. Det gælder bl.a. sukkerafgiften.

Mere konkurrence i detailhandlen kan give lavere priser

Selvom supermarkedskæderne i Danmark ikke høster store overskud på dyre fødevarer, er det alligevel her, der skal ske ændringer, hvis fødevarepriserne skal længere ned.

”En større konkurrenceevne på markedet mellem supermarkedskæderne, ville kunne presse prisen i bund. Danmark er lidt et randområde på det punkt, at vi ikke har nogle af de helt store internationale supermarkedskæder, der kan konkurrere på prisen,” siger Henning Otte Hansen.

LÆS OGSÅ Danskerne bruger stadig få penge i supermarkedet