Af Jonas Rasmussen, freelancejournalist

”Velkommen til Copenhagen,” forkynder glasdøren, selv om den befinder sig i den vestlige del af Kobe, Japans sjette-største by.

Som dansker er det nemt at føle sig på udebane i Kobe, og så er et besøg hos restaurant ’Copenhagen Yummi Dog’ oplagt. Dér kan du mæske dig i kolde Carlsberg til lyden af Kim Larsen eller ’Denmark’s Elvis Presley’, som japanerne kalder Shu-bi-dua. Det fortæller Bjarne Hansen, ejeren af stedet.

Hvis jeg ikke holder nu, så er jeg sikker på, at jeg dør her i rederiet

Bjarne Hansen

Hvis du stadig tvivler på, om det lille spisested er ægte dansk, kan du også få en almindelig dansk hotdog. Restaurantens pølser er importeret fra Danmark. Både Bjarne og hans kunder sætter pris på, at grisene i Danmark har det bedre end de japanske, fortæller han. Pølserne er kogt efter en gammel opskrift, som Bjarne lærte af den pølsemand, der havde sin pølsevogn parkeret lige foran Bjarnes folkeskole. Brødet er japansk.

Sådan har det været lige siden, at nu 66-årige Bjarne åbnede ’Copenhagen Yummi Dog’. Han kom til Japan for 30 år siden, men føler sig stadig dansk helt ind til hjertet, også selv om hans seneste besøg i fædrelandet er mere end fem år gammelt.

Det er 50 år siden Bjarne første gang satte sine ben i Japan. Dengang i 1966 var han 16 år og salondreng på et Mærsk skib. Det lagde til i Yokohama, Otaru og Kobe, hvor han i dag langer hotdogs over disken.

En aften i Paris

Da han vendte hjem til Danmark igen fik Bjarne lyst til at prøve noget nyt, og han sagde op som salondreng. Da Mærsk Mckinney Møller hørte det, kaldte han Bjarne ind på sit kontor. Skibsrederen ville høre, hvorfor den unge salondreng ville forlade en så sikker havn.

”Hvis jeg ikke holder nu, så er jeg sikker på, at jeg dør her i rederiet,” svarede Bjarne. Der skulle ske noget.
Og få år senere, da Bjarne var i Paris for at lære at lave fransk mad, blev han en tilfældig aften for alvor fascineret af Japan.

Han mødte en japaner, der var rigtig sød, og efter en brevudveksling kom hun til Danmark, hvor Bjarne med egne ord ”sjanghajede” hende uden hendes forældres medvirken.

”De var tossede, rigtig tossede. De havde på intet tidspunkt tvivlet på, at hun skulle giftes med en japaner,” som Bjarne formulerer det.

Men hun giftede sig alligevel med danske Bjarne i en dansk kirke. Det var i 1975, for godt 40 år siden.
I nogle år forsøgte Bjarnes japanske kone at vænne sig til livet i Danmark, men det lykkedes aldrig rigtig at falde helt til. Så i 1981, et år efter at de havde fået en datter, flyttede den lille familie til Japan.

Specialiteten er Bjarne

Mange har stadig en lidt negativ holdning til hotdogs.

Bjarne Hansen

I dag har japanerne accepteret ham. Deres foretrukne hotdog hedder Christian, opkaldt efter Bjarnes søn. Udover pølsen kommer den med sennep, chilisauce, coleslaw, bløde løg og smeltet ost på toppen. Men for en dansker med hjemve må Bjarne flæskestegshotdog være det oplagte valg. Den er nærmest en flæskestegssandwich uden burgerbolle, og i stedet serveret i et hotdogbrød.

Et ungt japansk par kigger på menukortet, og spørger, hvad stedets specialitet er?

”Det er mig,” svarer Bjarne grinende.

Han laver hurtigt deres hotdogs, mens han nynner med på ”dengang da jeg var lille var der sporvogne, der sagde ding-dong” (Kim Larsens ”Dengang da jeg var lille”, red.). Når der er spist op, og kunderne forlader restauranten, kvitterer han med et høfligt arigatou gozaimasu, japansk for tak.

”Mange har stadig en lidt negativ holdning til hotdogs. Men de skal altså bare komme ind og smage den, så bliver de overbevist,” siger Bjarne.

LÆS OGSÅ Vesterbro er kommet til Tokyo

66 timers arbejdsuge

Selvom Japans økonomi kæmper med at få gang i væksten, så er den nuværende restaurant en god forretning. Dronning Margrethes far, Kong Frederik IX, hænger på en platte over disken, mens et billede af Bjarne sammen med prins Joachim hænger lige ved restaurantens indgang.

Bjarne har tænkt sig at klø på til han bliver 100 år.

”Stedet her er både min hobby og mit arbejde. Hvis du mødte alle de mennesker, som kommer her, ville du kunne forstå det,” fortæller Bjarne, der nyder samværet med sine kunder så meget, at han arbejder alle de 66 timer om ugen, hvor restauranten er åben. Det er kun Bjarne, som står i køkkenet. Mandag er den ugentlige lukkedag.

Bjarne har aftalt med det lokale tempel, at han kan blive begravet på stranden, bare 100 meter fra ’Copenhagen Yummi Dog’. Ingen af de tre børn snakker dansk, og med børnebørn nær hjemmet i Kobe er der ingen tvivl om, at danske Bjarne har slået rødder i Japan.

 


Tagget med Forbrug