Danske ørreder, torsk og rejer er i høj kurs i udlandet, og det giver Danmark EU-rekorden i eksport af fisk og skaldyr. Det viser en ny opgørelse fra Landbrug & Fødevarer, hvor cheføkonom Thomas Søby ser Danmarks gode ry inden for fødevaresikkerhed og sporbarhed som en del af forklaringen på eksportsuccesen:

”Fisk og skaldyr er en rigtig sårbar råvare, så her er det vigtigt, at man har en værdi- og kølekæde, hvor der er helt styr på logistikken, sporbarheden og fødevaresikkerheden. Her er vi bare helt i front i den danske fødevareklynge, og det er uden tvivl med til at holde efterspørgslen på dansk fisk og skaldyr oppe.”

Thomas Søby peger på en succesfuld fiskeindustri i Nordjylland, hvor man trods højt dansk lønniveau formår at indkøbe og forædle fiskeprodukter, som udlandet efterspørger.

 

Danmark er stærk på det efterspurgte MSC-mærke

75 pct. af de danske fisk er MSC-mærket, som garanterer bæredygtigt fiskeri. Det er med til at sikre den store efterspørgsel fra udlandet, mener Tine Due Hansen, kommunikationschef i MSC Danmark.

”Op mod 95 pct. af de danske fisk bliver eksporteret, og her er MSC-mærket mange steder kraftigt efterspurgt. For eksempel fra en række supermarkedskæder i Tyskland, hvor blandt andet Lidl har et krav om, at alt deres fisk og skaldyr på frost skal være certificeret,” siger Tine Due Hansen.

LÆS OGSÅ Danske øko-fisk hitter i Europa

Bedst til bæredygtig fisk fra båd til bord

Ifølge Tine Due Hansen er sporbarhed også et vigtigt parameter på eksportmarkederne, og det er et område, hvor den danske fødevareklynge generelt er rigtig stærk. Inden for fisk og skaldyr er MSC-mærket en garanti for, at fisken kan spores fra båd til bord, fortæller hun:

”Flere stikprøver viser for eksempel, at hver femte torsk kan være fejlmærket som sej eller andet. Her skaber den høje danske andel af sporbare fiske- og skaldyrsprodukter en ekstra efterspørgsel fra de forbrugerne, der har behov for at vide, at de nu også får det, der står uden på pakken,” siger Tine Due Hansen.

LÆS OGSÅ Produktion af fikseolie skal være mere miljøvenlig

Danforel: Vi kunne sælge meget mere, hvis vi måtte

Ørred fra opdræt er også en del af statistikken, men det er ikke hos dambrugene, man finder forklaringen på den stigende eksport fortæller Erik Hansen, der er formand i Danforel:

”Danske dambrug har stået stille de seneste år, hvor mange har lukket produktionen ned på grund af bureaukrati og miljøhensyn. Og det ærgrer mig, når jeg ved, at vi har verdens mindst forurenende produktion, der som de første i verden har fået ASC-certifikater, som er akvakulturens pendant til MSC-mærket.”

Erik Hansen ser eller store eksportmuligheder i netop akvakulturen i Danmark, men den begrænsede produktion i danske dambrug lægger låg på eksportmulighederne, som det ser ud i dag, fortæller han:

”Hver gang vi eksporterer for 100 kroner, importer vi kun for ganske få kroner. Det flytter naturligvis meget mere på betalingsbalancen end den del af vores eksport, som vi først importerer fra udlandet, pakker i poser og derefter sender ud af landet igen for nogle få kroner mere pr. kilo.”

 


Tagget med EU, Fødevaresikkerhed, Forbrug, Mærkning