Bæredygtige dråber af 2. generations biobrændstof i danske benzintanke kan sikre jobskabelse og vækst i hele Danmark. Det mener Jørgen Udby, adm. direktør i Maabjerg Energy Concept, der netop har fået 290 mio. kroner i EU-støtte til at starte en dansk produktion af netop 2. generations biobrændstof.

”Der ligger et energieventyr og venter for de lande, der går foran. Ved at investere i et dansk anlæg baseret på vores egen teknologi sikrer vi, at udviklingen også fortsat sker her i landet.”

LÆS OGSÅ Biprodukt fra biobrændstof sikrer billigere foder

Potentiel milliardeksport venter

Det nye anlæg til 2. generations biobrændstof skal ligge mellem Holstebro og Struer, og det vil ifølge Jørgen Udby skabe 1000 lokale arbejdspladser og en samfundsøkonomisk gevinst på 1 mia. kroner om året:

”Dertil kommer eksportmulighederne, hvis Danmark bliver førende på området. Her viser beregninger, at der er plads til 2800 anlæg på verdensplan. Det er altså projekter til mellem 1,5 og 2 mia. kroner stykket, så det er et kæmpe eksportpotentiale for teknologi og know-how.”

LÆS OGSÅ Halm er det nye sorte guld

Ambitiøse iblandingskrav sikrer dansk forspring

Det nye bioraffinaderi vil tidligst stå klar i september 2017, da det tager tre år at projektere og bygge. Men byggeriet går ikke i gang, før man er helt sikker på, at der vil være efterspørgsel på 2. generations biobrændstof, som bliver en smule dyrere end almindeligt fossilt brændstof. Efterspørgslen sikrer man med et såkaldt iblandingskrav, som fastlægger, hvor meget 2. generations biobrændstof, der som minimum skal blandes i den benzin, vi fylder på vores biler.

Europa Parlamentet og Kommissionen skal til efteråret forhandle Ministerrådets forslag om et iblandingskrav på minimum 0,5 pct. 2. generations biobrændstof. Det får afgørende betydning for efterspørgslen i Europa, men i Biorefining Alliance mener direktør Anne Grete Holmsgaard, at de danske politikere bør gå foran og stille endnu større krav til andelen af bioetanol i vores brændstof herhjemme:

”Det kræver et sidste hug, og vi foreslår et iblandingskrav på 2,5 pct. Vi taler ikke om et tigerspring. Vi taler om, at vi lige akkurat ligger os lidt foran de andre lande, så holder os foran og får gevinsterne.”

Kæmpe potentiale i dansk bioøkonomi

Hvert år er der 2,6 mio. ton halm i overskud fra de danske marker, blandt andet fordi energisektoren er begyndt at udfase afbrænding af halm. Heraf er det økonomisk rentabelt at indsamle cirka 1,6 mio. ton til produktion af 2. generations biobrændstoffer, vurderer Mads Helleberg Dorff Christiansen, der er chefkonsulent i Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer:

”Der er et kæmpe potentiale for dansk landbrug i bioøkonomien, og netop et ambitiøst iblandingskrav kan kickstarte den økonomi. Efterspørgslen kommer ikke af sig selv, for alt andet lige er det dyrere at lave brændstof ud af noget, man dyrker på en mark, i forholde til bare at hive det op af jorden,” siger Mads Helleberg Dorff Christiansen, der nu følger de afgørende beslutninger, som politikere i både Folketinget og EU skal tage i løbet af efteråret.

 


Tagget med Bæredygtighed, Beskæftigelse, EU, Miljø, Politik, Teknologi, Vækst