Trugene i danske kvægstalde bliver i fremtiden fyldt med mere billigt og miljøvenligt foder fra produktionen af bioetanol og biodiesel. Det er resultatet af et forskningsprojekt, der giver landmanden mere viden om næringsindholdet i foderet, som er et biprodukt i processen med at omdanne blandt andet korn og raps til bioetanol og -diesel.

”Hagen er, at foder blot er et biprodukt, som bioetanol- og biodieselvirksomhederne ikke har så meget fokus på. Det betyder, at der kan være stor variation i kvaliteten og sammensætning. Derfor har landmanden haft svært ved at optimere produktionen med større mængder biprodukt i rationen og holde sine køer sunde og raske,” fortæller Jakob Sehested fra Institut for Husdyrvidenskab på Aarhus Universitet.

Foder udgør 70 procent af de variable omkostninger i mælkeproduktionen, og stigende priser på kraftfoder har øget fokus på alternative foderkilder. Næringsindholdet har dog været meget svingende i foder fra produktionen af bioetanol- og diesel, som produceres på raps. Derfor har landmænd indtil nu kun brugt dette ellers billige og miljøvenlige foder i ganske små mængder.

Erstatter importeret proteinfoder fra Sydamerika
Jakob Sehested står i spidsen for et projekt, der med støtte fra Mælkeafgiftsfonden samler mere viden om foder fra produktionen af biobrændstof. Med den viden kan danske landmænd fremover skrue op for det billige og miljøvenlige foder og stadig have fuld kontrol over køernes sundhed og produktivitet.

”Med den nye viden får landmænd et bedre grundlag for at sammensætte en billigere og mere miljøvenlig foderration, hvor vi importerer en langt mindre del af foderet fra Sydamerika,” siger han.

LÆS OGSÅ Halm er det nye sorte guld

Foder er ikke bare et biprodukt
Jakob Sehested samarbejder med svenske Lantmännen Agroetanol, hvor der netop er meget fokus på at producere foder i en høj kvalitet. Foderet herfra bliver allerede solgt til mælkebønder i både Danmark og Sverige, men der er stor fokus på at producere foder med et mere stabilt næringsindhold.

”Vi vil helst ikke kalde det biprodukter, da vi opfatter det som et hovedprodukt på linje med bioetanolen,” siger Elisabeth Erichsen, der er foderansvarlig i Lantmännen Agroetanol i Sverige.

Her kommer mindst 30 procent af indtægterne fra andet end bioetanol, og derfor er det nødvendigt for Lantmännen Agroetanol at have fokus på også at optimere kvaliteten af foderet.

Optimering af ressourcer er nødvendigt
Udsigten til bedre og billigere foder fra bioetanolproduktionen er endnu et skridt imod det biobaserede samfund, mener Mads Helleberg Dorff Christiansen, der er chefkonsulent på Miljø & Energi i Landbrug & Fødevarer:

”Vi har et mål om, at fødevareklyngen skal producere mere uden at det går ud over miljøet, og der skal vi hele tiden blive klogere. For der venter nogle kæmpe globale udfordringer forude i forhold til at sikre tilstrækkelig og klimavenlig produktion af både energi og fødevarer.”

LÆS OGSÅ USA bruger mere majs til brændstof end til foder

 


Tagget med Bæredygtighed, Dyrevelfærd, Forskning, GMO, Klima, Landbrug, Miljø