Nike-sko af fiskeskind, en top af mælk og en hel H&M kollektion af træ. Fremtidens tøjmarked kan meget vel bestå af restprodukter fra blandt andet fødevareindustrien. Det fortæller Eva Kruse, der er adm. direktør i Danish Fashion Instituite (DFI):

”Vi skal selvfølgelig brødføde jordens befolkning, før vi laver tøj til os selv. Derfor fokuserer vi på at lave tøj ud af restprodukter fra landbruget og fødevareindustrien, så vi kan skære ned på de store arealer, der i dag bliver brugt til at dyrke bomuld. Enhver organisk materiale kan blive til fiber og dermed også tekstil.”

Eva Kruse var en af talerne på gårsdagens konference om bioøkonomi. Her talte repræsentanter fra en række virksomheder i den danske fødevareklynge om fremtidens potentiale i bioøkonomi, der er meget andet end bioenergi, som hidtil har løbet med store dele af dagsordenen.

Web-tv: Se videoklip med Eva Kruse nederst i denne artikel (Kun på engelsk)

Minister: Danmark er allerede et skridt foran

Klima- og Energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) var første taler, og han ser et stort globalt potentiale i, at danske virksomheder kan være med til at udvikle ressourceeffektive løsninger inden for bioøkonomien:

”Der er et enormt potentiale for bioøkonomien og biobaserede produkter, der vil skabe nye job hele vejen igennem værdikæden. Vi er foran på mange områder, fordi vi har haft fokus på en effektiv produktion længe, men mange andre lande forfølger vores ledende markedsførende position.”

Web-tv: Se video på Youtube om bioøkonomi (Ekstern link på engelsk)

Vi har ikke råd til at negligere bioøkonomien

Rasmus Helveg Petersen er ikke i tvivl om, at bioøkonomien kommer til at spille en stor rolle, når verdens voksende befolkning skal brødfødes:

”Vi har ikke råd til at negligere disse udfordringer, og selv om vi i Danmark er langt fremme, er vi endnu ikke på et niveau, hvor vores viden og teknologi kan sikre en bæredygtig udvikling. Derfor må vi satse målrettet på dette område, hvor potentialet er på den anden side også enormt.”

"Synd" at bruge 70.000 ton blod på bioenergi

Slagterigiganten Danish Crown har hvert år 350.000 ton restprodukt fra deres slagtninger. Det svarer til to fyldte Emma Maersk containerskibe, fortæller Jan Boeg Hansen, adm. direktør i DC Ingredients:

”For eksempel har vi hvert år 70.000 ton blod, som hovedsageligt bliver brugt til biodiesel. Men selv om det er en del af bioøkonomien, er det synd at bruge et rigtig værdifuldt produkt med masser af det fedt og protein på at lave energi,” siger han og tilføjer:

”I stedet vil vi gerne udvikle det til for eksempel proteinfoder, der kan erstatte import af sojaprotein og har langt højere værdi. Resultatet er, at behovet for sojaprotein bliver minimeret, så man i stedet kan bruge disse arealer til at dyrke fødevarer i stedet for foder.”

Web-tv: Se videoklip med Jan Boeg Hansen nederst i denne artikel (Kun på engelsk)

Bæredygtig vækst er en nødvendighed

Fødevareklyngen er klar til at tage arbejdshandskerne på og satse yderligere på bioøkonomien, som skal gøre os mindre afhængig af fossile ressourcer, siger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. Det er ikke mindst nødvendigt, når verden frem mod 2050 skal producere mad til mere end 9 mia. mennesker:

”Fødevareproduktionen skal øges med 70 pct., og samtidig bliver der færre dyrkbare arealer. Udsigterne kan være relativt dystre, men på den anden side, ser vi i bioøkonomien store muligheder, som vi bliver nødt til at opsøge,” siger Martin Merrild:

”Her er jeg overbevist om, at den innovative danske fødevareklynge er en del af løsningen på verdens problemer.”

 

 

 


Tagget med Bæredygtighed, Beskæftigelse, Fødevareforsyning, Innovation, Klima, Landbrug & Fødevarer, Politik, Teknologi, Vækst