426 tons mad blev indsamlet af madspildsorganisationen Fødevarebanken i 2013, lyder deres egen opgørelse. Men reelt er det tal meget højere, hvis satellitten zoomer ud og viser hele Norden.

Ikke at Fødevarebanken har afdelinger i de lande. Men deres fremgangsmåde har tjent som kraftig inspiration for initiativer, der enten er på vej, eller allerede er etablerede ud over Norden. Det fortæller Jesper Ingemann, presseansvarlig i Fødevarebanken, der for kort tid siden vendte hjem fra en konference om madspild i Island, der også er interesserede i Fødevarebankens arbejde.

”Der har eksisteret fødevarebanker i Europa i 30 år, så vi er ikke først. Men da vi åbnede i Danmark, blev vi foregangsmænd for især de nordiske lande med den måde, vi indsamler og distribuerer mad,” siger Jesper Ingemann.

LÆS OGSÅ Fødevarebanken udvider til Aarhus

Studieture til Danmark

Udover Island, der først lige er gået i gang med arbejdet, arbejder Stockholms Statsmission på at lave en fødevarebank og har allerede tilknyttet en rådgiver som tidligere har været aktiv i Fødevarebanken i Danmark.

Tilsvarende er finnerne interesserede. I juni besøgte en gruppe delegerede fra byen Vantaa lige nord for Helsinki den danske Fødevarebanken for at lære at systematisere fødevareindsamlingen, og de er i gang med at etablere en finsk afdeling.

Norge har allerede etableret en fødevarebank

Sidst, men ikke mindst, er Norge nået længst. En gruppe nordmænd tog for nogle år siden på studietur i Danmark og åbnede efterfølgende i september 2013 Matsentralen, der bærer samme logo som Fødevarebanken.

”Vi har ikke kopieret Fødevarebanken, for vi driver afdelingen efter et lidt andet koncept. Vi er organiserede som et andelsselskab med organisationerne som andelsejere. Vi henter først og fremmest maden fra fødevareindustrien og distributionscentraler og bare lidt fra butikkerne. Men vi har været kraftigt inspirereret af Fødevarebanken og har fået god hjælp. Ikke mindst til at lave kontraktformularer til leverandørerne,” siger Gjermund Stormoen, daglig leder af Matsentralen.

Dækker 1/3 af Norges befolkning

Matsentralen ligger i Oslo og dækker alle byer i Oslofjorden. Dermed spænder den, ifølge Gjermund Stormoen, over omtrent en tredjedel af Norges befolkning.

”Vi er klart de største i Norge til at håndtere redistribution af fødevarer. Andre, som gør det, er mere tilfældigt organiserede, men et mål for os er at lave et fagligt netværk i Norge og ikke mindst et fælles nordisk samarbejde,” siger Gjermund Stormoen.

LÆS OGSÅ Fødevarebanken skal være synlig

Europæisk netværk er en del af målsætningen

Matsentralen er sammen med Fødevarebanken medlem af det europæiske netværk for fødevarebanker, FEBA, der har til hensigt at dele viden på tværs af lande. Netop vidensudveksling er også et støt voksende fokusområde for Fødevarebanken.

”Det er ved at samarbejde, at vi står stærkest, og det har hele tiden været vores mål at idéudveksle vores initiativer også uden for Danmark, for det ser vi som nøglen til at udvikle hele det område, vi arbejder med,” siger Jesper Ingemann.

 


Tagget med Fødevareforsyning