Foodculture har mødt Selina Juul til en snak om hendes nye blog på The Huffington Post, hvor hun fremover skal blogge om madspild til mediets 79 mio. månedlige læsere.

LÆS MERE Læs Selina Juuls Blog på The Huffington Post

Blog åbner døre 

Hvad betyder det for organisationen Stop Spild Af Mad, at du får så stor en kanal at blogge på - bliver fokus mere internationalt?

Det er større end stort. The Huffington Post er meget anerkendt USA baseret internationalt medie med 79 mio. unikke læsere hver måned, og det er en stor prestige og ære at blive blogger på The Huffington Post. Mange vil give deres højre arm for at blogge der.

Forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad var i mange år kendt i udlandet og samarbejder med blandt andet EU og FN, men at få en kommunikationskanal som The Huffington Post vil åbne mange nye internationale døre og muligheder, og jeg tør slet ikke at tænke på, hvad det kan ende med. Jeg er enorm taknemmelig og ydmyg over at have fået denne fantastiske mulighed.

Udstillingsvindue til dansk indsats mod madspild

Hvad betyder det for den globale bevægelse, der arbejder mod madspild, at du får et talerør om emnet på The Huffington Post?

Når jeg blogger for The Huffington Post, repræsenterer jeg også Danmarks fødevaresektor. Det er et stort ansvar, som jeg tager meget seriøst. Jeg vil gerne tegne et afbalanceret billede af Danmarks fødevarebranche. Mange danske fødevarevirksomheder- og brancher er allerede blevet gode til at reducere deres madspild - og jeg vil gerne belyse disse gode resultater internationalt. Fødevarebranchen er blandt Danmarks vigtigste hovederhverv, og derfor kan min blog på The Huffington Post give Danmark et større internationalt fokus. 

I USA er fokus på madspild kun lige begyndt, hvor den amerikanske regering for nyligt har erklæret at få sat nationale reduktionsmål for madspild. I år 2030 skal USA’s madspild være halveret i forhold til i dag. Det er en god start, og jeg har allerede fået flere henvendelser fra USA om at dele vores gode danske erfaringer med reduktion af madspild.

Talerør for en international bevægelse mod madspild

Hvorfor skal netop du blogge for The Huffington Post?

Ifølge den seneste beregning fra Landbrug & Fødevarer er Danmarks madspild mindsket med 25 pct. på de sidste fem år. Det ligner en europæisk rekord, og i dén forbindelse blev jeg, som leder af Danmarks største frivillige organisation mod madspild, interviewet til en række internationale medier - alt fra USA's største public service radio National Public Radio NPR til National Geographic Magazine, Grist USA, samt aviser og medier i blandt andet Kina, Mexico, Argentina, Tyskland og Holland. Nyheden kom bogstaveligt talt ud i hele verden - og nået helt ud til EU og FN.

Den 2. september blev jeg interviewet til The Huffington Post, og kort efter skrev de til mig, at jeg var mere end egnet til at blive fast blogger om madspild på The Huffington Post. Siden 2010 har jeg produceret over 160 artikler og blogs om madspild i danske og internationale medier, kronikker med fem ministre. Derudover er jeg allerede fast blogger på Jyllands-Posten og Politiken, og lige nu er jeg også på vej til at blive en fast skribent om grøn omstilling på Dagbladet Information. Alt dette arbejde giver gode solide platforme til at sætte fokus sagen.

Ny international tænketank mod madspild

Hvad betyder det for dig personligt, at du får lov til at blogge på The Huffington Post?

Jeg er i gang med at etablere Danmarks og verdens første internationale tænketank om madspild, hvilket jeg i øvrigt nævner i min første Huffington Post blog. Jeg håber på, at min blog vil være med til at sætte større fokus på tænketanken og tiltrække flere internationale samarbejdspartnere.

LÆS OGSÅ Danskerne: Størst potentiale for at få madspild ned i supermarkederne