500 medlemmer på halvandet år og interessen fortsætter med at vokse. Det var baggrunden for at foreningen Refood, der arbejder med at mindske madspild, for nylig besluttede at oprette en forening, der fremover kan hjælpe endnu flere på vej mod en grøn indsats.

LÆS OGSÅ Refood-mærket når 500 medlemmer og bliver en forening

Nu står det også klart, at det efter alt at dømme bliver Timm Vladimir, kok og indehaver af kursusvirksomheden Timm Vladimirs Køkken, der bliver bestyrelsesformand for foreningen. Han er eneste opstillede kandidat, når resten af bestyrelsen skal vælge en formand 1. juni, og derfor regner alle det som en formalitet at det bliver ham, der kommer til at lede an for Refoods fortsatte udvikling. Foodculture.dk tog en snak med ham for at høre, hvordan han vil gribe sagen an.

Hvorfor har du sagt ja til at blive formand for bestyrelsen i Refood?

Det betyder ikke, at jeg mener, man skal mase egne ideologier ned over hovederne på folk om, hvad de skal gøre i deres køkkener, men der er mange områder, hvor vi alle kan blive inspirerede.

Jeg er selv blevet bekendt med principperne bag at mindske madspild, sortere affald og bliver bedre til at genanvende organiske ressourcer i mit køkken, efter jeg er blevet præsenteret for Refood for over et år siden, og synes det er et godt initiativ. Vi går selv op i at være så bæredygtige, som vi kan, i vores køkken.

Det betyder ikke, at jeg mener, man skal mase egne ideologier ned over hovederne på folk om, hvad de skal gøre i deres køkkener, men der er mange områder, hvor vi alle kan blive inspirerede og det handler også om at debattere, hvad der kan gøre en forskel. Tag bare det her med mulighederne for at få kørt organisk materiale til biofoder eller biobrændsel, så det tjener et formål.

Der bliver brugt millioner af kroner hvert år på råvarer som bliver forarbejdede og så bliver en større procentdel smidt ud igen. Vi er simpelthen nødt til at tænke anderledes på, hvad vi kan gøre her.

Du har været kendt for at skifte livsbane. Som berlingske skrev i et interview: Standupper i 20erne. Globetrotter i 30erne og kok i 40erne. Er det her endnu et eksempel på – ikke at du skifter livsbane – men at du kaster dig over noget nyt?


Nej, det synes jeg ikke. Det her er snarere et naturligt skridt i forlængelse af ”kok i fyrrerne”. Faktisk en helt naturlig forlængelse af det, vil jeg mene.

Hvis man har med mad at gøre, er det meget relevant at tænke på den slags også, og jeg synes, at det skal være svært at undgå at komme ind på det her. Det er en del af det fælles. Hvis man arbejder med mad er det nærliggende også at have passion og kærlighed for at dyrene skal have det godt hos landmanden. Det handler om respekt for naturen og for hinanden.

LÆS OGSÅ Timm Vladimirs mange karriereskift (Eksternt link)

Hvad er det du vil kæmpe for i Danmark som formand for bestyrelsen i Refood-foreningen?

Jeg tror eksempelvis, at mange kantiner virkelig kan få brug for det her. Kan man få dem til også at sprede budskabet, kan man også få private til at gøre noget, og så er der virkelig mange muligheder.

Jeg håber, at jeg kan være med til at skabe noget opmærksomhed om emnet.

Jeg er jo en form for offentlig person, der har noget tilgang til medier, og hvis jeg kan komme ind i Go’aftendanmark eller snakke med journalister om pointerne her, har jeg en mulighed for at nå ud til nogen. Derudover håber jeg også, at jeg efterhånden har skaffet mig et kokkenetværk i restaurationsbranchen, som jeg kan trække på.

Jeg tror eksempelvis, at mange kantiner virkelig kan få brug for det her. Kan man få dem til også at sprede budskabet, kan man også få private til at gøre noget, og så er der virkelig mange muligheder. Jeg ser det lidt ligesom en vaffel, hvor man ligeså stille arbejder sig fra oven og ned i tragten, hvor man forhåbentlig bliver skarp på at flytte noget helt konkret.

Grundlæggende handler det om, at man tænker over, hvad man køber ind. Så i stedet for at købe 2 kg flæskesteg, hvis det er til 2 personer, og derefter smide en masse ud, efter to dage, må du også bruge det til noget andet.

LÆS OGSÅ Refood: Nyt mærke mod madspild for restauranter

Hvad er det for en anderledes synlig rolle madspild spiller for dansk erhvervsliv i dag – ikke mindst som konkurrenceparameter?

Ligesom meget for 10 år siden handlede om skulle være en grøn virksomhed ved for eksempel at undgå at printe så meget ud, handler meget i dag helt sikkert om at profilere sig på emner som madspild. Og jeg mener, der er masser af muligheder for at virksomheder kan finde nye veje at gøre en bæredygtig forskel på de her områder. Det er en tendens, vi allerede ser - særligt inden for emner som dyrevelfærd og bæredygtighed. Ikke mindst fordi de fleste gerne vil være stolte af deres arbejdsplads og det er jo netop også noget af det, vi kommer til at slå på ved Refood.

Tætheden af medlemmer i Refood-foreningen er størst i de store byer, hvor der er flest restauranter og kantiner. Er det noget, du vil gøre noget ved eller er det fint, som det er?

Næsten uanset, hvilke emner vi snakker om, vil storbyerne være foregangsbyer.

Næsten uanset, hvilke emner vi snakker om, vil storbyerne være foregangsbyer. Det er typisk det sted, hvor trends først når frem og så er det nok også nemmere at gå fra teori til handling, altså at implementere initiativer.

Når det er sagt er en by som Vejle også interessant, for det viser sig jo at Vejle virkelig er gået til den med medlemskaber og tilslutning. Så det er måske et eksempel på, at det godt kan lade sig gøre udenfor de store byer. En af ulemperne ved eksempelvis København er jo også at man virkelig skal råbe højt, for at blive hørt, fordi der er så mange gode initiativer på området. Lidt ligesom økologi i vid udstrækning er et storbyfænomen, og at man mange steder i Jylland ikke har mulighed for at købe under 800 gram økologisk hakket oksekød, hvorimod man i København sagtens kan købe 400 grams-pakker, er der også nogle regionale udfordringer her, som kan blive spændende at italesætte.

Du tror ikke, at antallet af Refood-medlemmer i Vejle og omegn mest har noget at gøre med at Refoods hovedsæde ved Daka ligger tæt ved Hedensted lidt nord for Vejle?

Jo, det spiller naturligvis også ind, at de har noget netværk der, men grundlæggende og uanset hvor i Danmark, det foregår, er det at bakke op en lokal virksomhed bare en god måde at starte noget op på. Så jeg synes snarere Vejle skal have ros for at være gode til at tage ideerne til sig, uanset hvad processen så har været.


LÆS OGSÅ
Danskerne vil have restauranter der kæmper mod madspild

 


Tagget med Food service