Lone Andersen får fremover færre timer iført gummistøvler hjemme i kostalden i Lyne og flere timer ved computeren på Axelborg og i toget frem og tilbage mellem Vestjylland og København. Hun er som nyvalgt formand for Familielandbruget, og dermed også viceformand i Landbrug & Fødevarer, den første kvinde i formandskabet nogensinde.

Valget af Lone Andersen betyder, at hun ikke længere får tid til at forsætte sit lokale politiske liv i Ringkøbing-Skjerns kommunalbestyrelse. Her kommer borgmester Iver Enevoldsen til at savne en engageret kollega, der altid er velforberedt og med argumenterne i orden. Det er en styrke, som han er sikker på, at Familielandbruget og Landbrug & Fødevarer får stor glæde af i Lone Andersens fremtidige formandsarbejde.
 
Næstformanden i Familielandbruget, Henrik Bertelsen, der med kun en enkelt stemmer tabte formandsvalget, beskriver Lone som nytænkende og skarp til at kommunikere. Det er ifølge ham en stor styrke for Familielandbruget, der gerne vil fremstå som en vigtig del af landbruget, som er andet og mere end blot produktion.
 
Første udfordring: Bevar Landbrugsloven
Gennem mange år har børnene på nu 21, 25 og 28 hjulpet til på gården i fritiden, og det lille landbrug har på den måde sat en unik ramme om familiens liv og sammenhold. Med sit kommende bestyrelsesarbejde vil Lone Andersen arbejde for, at andre på samme måde kan få samme mulighed for at skabe netop den type familielandbrug.
 
Derfor er arbejdet for at bevare Landbrugsloven en af Lone Andersens første og største opgaver som formand. Både Henrik Sass Larsen (S), Karen Hækkerup (S) og Natur- og Landbrugskommissionen taler om at afskaffe Landbrugsloven, men det vil være en katastrofe for diversiteten i dansk landbrug, mener Lone Andersen.
 
Landbrugsloven er essentiel, hvis der også fremover skal være plads til mindre familielandbrug som gården i Lyne og ikke kun store industrielle landbrug. Loven sikrer nemlig de afgørende rammer og finansieringsmuligheder for især mindre og nystartede landbrug, og de små gårde spiller ifølge Lone Andersen også en vigtig rolle for samfundet, fordi de skaber lokal omsætning og arbejdspladser. Ikke mindst i Danmarks spisekammer, som hun kalder sin hjemegn i Midt- og Vestjylland.
 
LÆS OGSÅ Lone Andersen ny formand for Familielandbruget

Bondegården er med i lommen og kun ét klik væk
Mobiltelefonen følger Lone Andersen, hvor end hun går. Men det er ikke blot et arbejdsredskab for bestyrelseskvinden, som løbende sender mails, svarer opkald og læser rapporter. Telefonen er også et vigtigt arbejdsredskab for landmanden Lone Andersen.
 
Med et enkelt klik på skærmen flytter hun køerne derhjemme med sin iPhone. Hun lukker bestemte køer ud på marken og andre ind i stalden eller sørger for, at malkningen bliver sat i gang til tiden.
 
Lone Andersen kan følge med i alt hjemme på gården. Også selv om hun sidder midt i et lyst, skinnende kontor på 7. sal mellem Hovedbanegården og Rådhuspladsen i København. Eller det vil sige næsten alt. For som hun selv siger, mangler hun nu kun at få sat en GPS på sin mand, Erik Andersen, som troligt passer gården i Lyne, og som nu må overtage endnu et par af Lone Andersens faste gøremål i stalden.
 
LÆS OGSÅ Lone fra Lyne alene i en land-mandeverden
 
Elsker landmandslivet og dyr men især ko nummer 1309
Der står 75 malkekøer i kvægstalden i Lyne, som dermed ikke hører blandt de allermindste besætninger i Danmark. Alligevel kender Lone Andersen alle køerne i besætningen. Hun kender køernes personlighed og ved, hvem der har hvilket nummer. For navne har malkekøerne trods alt ikke fået. Heller ikke ko nummer 1309, der ellers har en særlig plads i Lone Andersens hjerte. Endda med billeder på Facebook fra dyrskuer, hvor 1309 stolt har hevet priser hjem én efter én.
 
Forude venter lange arbejdsdage i København, langt fra gården i Lyne, familien og ko nummer 1309, når Lone Andersen officielt sætter sig til rette i viceformandsstolen 6. november. Det bliver endnu et skridt væk fra det herligt beskidte arbejde i kostalden, som hun elsker.

På trods af tidskrævende bestyrelsesposter vil Lone Andersen stadig sørge for at få tid til staldarbejde, som hun aldrig kan undvære helt. Og hjemme i Lyne vil gummistøvlerne stå klar, når hun nu og da får tid til at gå sin vante tur i stalden, tjekke sine køer og gøre sengebåsene klar til nat.

LÆS OGSÅ Langt mellem kvinderne i landbrugets top

 


Tagget med Landbrug, Landbrug & Fødevarer