Det sidste æble i frugtkurven. Grå, matte pletter af skurv og en asymmetrisk facon får ofte valget til at lande på pænere symmetriske æbler uden skurv. Sådan er det også i butikkerne, når forbrugerne vælger æbler til indkøbskurven, og det ved de danske æbleavlere, som forsøger at undgå skurv og råd. Det har hidtil krævet pesticider i foråret og sommerperioden, men forskning giver nu æbleavlerne et nyt varslingssystem, så de kan undlade at sprøjte, mens æblet sidder på træet.

Det fortæller forskningsleder Marianne G. Bertelsen, seniorforsker ved Institut for Fødevarer på Aarhus Universitet. Hun er i et nyt forskningsprojekt ved at teste de nye værktøjer i praksis:

”Nu får vi varslingsværktøjer, der regner på bl.a. fugtighed og temperatur. Så ved vi præcist, hvornår der er risiko for angreb af skurv i foråret. Får vi ramt alle infektioner i den periode, betyder det, at vi kan undgå at sprøjte senere, når frugten er på træet. Det er nødvendigt, hvis man helt vil undgå pesticidrester,” forklarer hun.

Dansk frugt kommer endnu et skridt foran udlandet

I Dansk Gartneri glæder Anne Fabricius sig over æbleavlernes nye værktøj, der forhåbentlig kan reducere niveauet af pesticidrester yderligere:

”År efter år har danske æbler vist sig at have langt færre pesticidrester end udenlandske. Nu giver de nye undersøgelser os vigtig viden om, hvornår vi kan undlade at sprøjte frugtplantagerne, og det kan sende os endnu et skridt foran udenlandsk frugt og grønt.”

LÆS OGSÅ Grafik: Her er der pesticidrester i frugt og grønt

Færre pesticider betyder større risiko og højere pris

I fire år har forskerne lavet forsøg i en række æbleplantager, fortæller Marianne G. Bertelsen:

”Det første år gik det ad Pommern til. Der fik vi 30 pct. skurv på æblerne. Men vi forsøgte igen næste år, og der fik vi med varslingsværktøjet dækket de infektionsperioder, hvor der er særlig risiko for udvikling af skurv i foråret. Derfor slap vi for skurv allerede året efter.”

Ved at sprøjte på de helt rigtige tidspunkter i foråret, inden træet danner frugt, kan man undgå skurv på æblerne, men avlerne kommer til at løbe en forhøjet risiko, viser forskningsresultaterne:

”Vi kan komme rigtig langt, når vi rammer infektionsperioderne. Men misser vi bare en enkelt risikoperiode, går det galt. Derfor kommer avlerne til at få en højere risiko, hvis de lægger produktionen om og satser på at undgå pesticidrester fuldstændig. Det betyder risiko for tab og dermed også, at frugten kommer til at koste lidt ekstra.”

Madblogger: Vi skal lære at kvalitet koster lidt ekstra

Forbrugerne er ikke tilstrækkeligt opmærksomme på pesticider i deres frugt og grønt, mener Anette Harbech Olesen, der er forfatter og madblogger på MadForLivet.com. I stedet for at se på kvalitet og niveauet af pesticidrester er det oftest de billigste råvarer, der ender i indkøbskurven, fortæller hun:

”Forbrugerne lukker alt for ofte øjnene for pesticidrestniveauet, fordi det er nemmere og ikke mindst billigere. Vi bruger desværre ikke så mange penge på gode råvarer i Danmark, og det er ærgerligt, for vi producerer nogle helt fantastiske fødevarer.”

Anette Harbech Olesen mener, at pesticidrester på frugt og grønt udgør en risiko for forbrugerne, og hun er derfor glad for, at æbleavlerne nu får et værktøj, der kan minimere niveauet at pesticidrester yderligere.

”Det er dejligt, at vi er på vej derhen, hvor der er øget opmærksomhed på dansk frugt og grønt produceret uden pesticidrester. Men hvorfor ikke bare tage skridtet fuldt ud og producere økologisk. Jeg ved godt, at det er dyrere, men det koster lidt mere at producere gode råvarer uden kemi.”

Insekter er stadig en udfordring for frugtavlere

Råd i æbler kan ikke løses ved ændringer i sprøjtetidspunktet, og forskerne forventer, at råd bliver et stigende problem, der kan føre til større tab. De arbejder derfor på at løse problemerne med råd ved at dyppe æblerne i 54 grader varmt vand i 30 sekunder. Hvis den metoder bliver udviklet, efterlader det æbleavlerne med bare et enkelt problem, fortæller Marianne G. Bertelsen:

”Så er der insekterne tilbage. Det er en dark horse. Der er store lokale variationer i insektproblemets omfang, og det er desværre et problem, der er svært at bekæmpe uden pesticider. F.eks. blodlus, der sviner æblerne til med sorte plamager,” siger hun og tilføjer:

”Men vi arbejder videre med nye forskningsprojekter. For vi vil jo gerne være uafhængige af pesticider. Både af hensyn til forbrugerne, hvor mange efterspørger frugt med færre pesticidrester, og fordi der stadig bliver færre og færre pesticider, som er tilladt bruge i plantagerne.”

LÆS OGSÅ Vi køber udenlandsk grønt, selv om dansk er renere

 


Tagget med Fødevaresikkerhed, Forbrug, Forskning, Pesticider