Et hav af små hvide kokkehuer bevæger sig hurtigt rundt i gården uden for Københavns Madhus. Tolv skoleklasser med børn fra 5.-6. klasse har nemlig travlt, for de dyster om at lave den bedste koldskål, snack, kartoffelsalat og ikke mindst de bedste frikadeller. Alt imens at Børne- og Ungdomsborgmester i Københavns Kommune, Pia Allerslev (V), sætter konkurrencen i gang med en tale til børnene:

”Jeg håber, at I, efter at have været med til den her konkurrence i dag, får lyst til at have noget mere med ernæring at gøre. Når I skal tænke videre i fremtiden, håber jeg, at I vil tænke: Det der med mad er faktisk rigtig sjovt. Det vil jeg gerne arbejde med. Og så uddanner I jer måske til kokke eller ernæringseksperter,” siger Pia Allerslev i mikrofonen, så ordene kan høres både inden for og uden for bygningen. Det bliver modtaget af efterfølgende klapsalver fra både børn og voksne.

Cooking Kids er meget populært blandt danske skoler

For tredje år i træk har Københavns Madhus inviteret skoler fra Sjælland og Midt- og Østjylland til Cooking Kids i henholdsvis København og Aarhus. Det er en populær begivenhed, som mange skoler gerne vil deltage i. Det betyder, at der er kamp om pladserne, fortæller projektlederen af begivenheden, Rasmus Gøtsche fra Københavns Madhus.

’’I år har vi ca. 100 tilmeldinger fra skoleklasser, men desværre er vi nødt til at bruge først-til-mølle-princippet, for vi i den nuværende udgave ikke kan have mere end 12 klasser i køkkenerne ad gangen,’’ fortæller Rasmus Gøtsche.

I København og Århus deltager 600 børn i konkurrencedelen af Cooking Kids. Men efter konkurrencen åbner Cooking Kids op, så alle kan komme forbi og give sig i kast med de forskellige maddiscipliner, hvilket betyder at det samlede deltagerantal når langt over 1.000 børn.

Madkundskab i skolen er ikke nok for børnene

De 12 heldige klasser, som blandt andet har fået lov at sætte fingrene i frikadellefarsen og røre en ægte gammeldags koldskål, er alle meget dedikerede. Imens står Rasmus Gøtsche ved det store digitale ur og fortæller i bedste Masterchef stil, når der er henholdsvis 10 og 15 minutter tilbage af hver disciplin. Han fortæller, hvad Cooking Kids kan:

’’Madkundskab fylder for lidt i skolen i dag, og Københavns Madhus har en mission om at få børn mere til gryderne. Der er alt for lidt tid og alt for få ressourcer til at gå i dybden med håndværket i madkundskabstimerne. Vi erstatter ikke madkundskaben med det her arrangement, men vi supplerer og understøtter faget, det bedste vi kan,’’ siger Rasmus Gøtsche.

LÆS OGSÅ Ny metode Børn skal lære sunde madvaner allerede i vuggestuen

Rasmus Gøtsche: Vi gør noget ved børns maddannelse

Det kræver samarbejde for børnene både at følge opskriften, uddelegere opgaverne imellem hinanden og samtidig smage hele molevitten til, imens man lærer fra dommerkokkene, der står ved hvert sit bord. Men det er en bevidst pædagogisk del af arrangementet, som er med til at styrke børnene, forklarer Rasmus Gøtsche.

’’I dag tales der rigtig meget om, at børn skal være bedre til madlavningen. Men der er ikke nok, der egentlig gør noget ved det eller prioriterer det. Men det gør det her arrangement. De får den her gode oplevelse af, at madlavning i fællesskab er sjovt. Og så skal de lære at tage vare på sig selv. Også i køkkenet,’’ forklarer Rasmus Gøtsche.

LÆS OGSÅ Madskoler åbner børns smagsløg for nye madvarer

Børn kan få en bedre forståelse for sundhed

Selvom børnene ikke direkte lærer om sundhed i forbindelse med arrangementet, har projektet en klar dagsorden med at få børn i køkkenet og derved blive bedre til at vælge til og fra. Rasmus Gøtsche påpeger, at det er vigtigt, at børnene skal opleve god og dejlig mad som noget sjovt og spændende. Og at maden så samtidig er rimelig sund, er en god bonus.

’’Det er ikke fordi, at vi skal være sådan en sundhedsfabrik med en løftet pegefingre. Vi skal støtte børnene i at træffe sunde valg. De generelle sundhedsbudskaber er meget abstrakte og langt væk fra børnenes hverdag. Og når man spørger børn, hvad de ser som sundhed i køkkenet, risikerer vi, at de alt for ofte svarer, at det handler om at spise mange gulerødder eller undgå McDonald’s. Det er for unuanceret og en kedelig tilgang til et godt liv – og så virker det heller ikke,” siger Rasmus Gøtsche.

Råvarer og kvalitetsbevidsthed er to store huller, ifølge Rasmus Gøtsche, der sagtens kan og trænger til at blive taget ned i børnehøjde, for at give børnene redskaber, der lærer dem noget om generel sundhed.

’’Det kan eksempelvis være, hvordan man snitter et løg, viden om økologi eller viden om grundsmage og egen smag. Nogle børn siger måske bare, 'det kan jeg ikke lide', men det er også vigtigt at blive i stand til at sætte ord på hvorfor,” uddyber Rasmus Gøtsche.

LÆS OGSÅ Madarrangementer til børn hitter

Gode madvaner kan vare ved igennem hele livet

Ved 'byg en snack' disciplinen står maddebattør og madskribent Katrine Klinken. Hun er dommer i konkurrencen for tredje år i træk, og hun er ikke i tvivl om, hvorfor arrangementet netop er vigtigt for børn. 

’’Helt generelt er Cooking Kids et vigtigt tiltag, fordi det er vigtigt at have fokus på, at vi ikke skal være afhængige af industrifremstillet mad. Derfor er det essentielt, at børnene lærer madhåndværket fra bunden, for her i livet tager man meget med sig, som man har tillært sig som barn. Opførsel, hygiejne men også mad og nydelse,’’ siger Katrine Klinken.

 


Tagget med Event, Skole