For ottende år i træk uddeler Region Sjælland deres Sundhedspris. En pris, der skal sikre, at flest mulige bliver opmærksomme på sundhedstiltag og lader sig inspirere. Og i år er Madskolerne blevet nomineret, hvilket der ifølge Region Sjælland er en god grund til.

”Madskolerne er vigtige, fordi vi ved, at viden om mad og råvarer fremmer sundhed. Når børn og unge lærer at lave mad og at bruge råvarerne kreativt, så finder de en glæde ved madlavningen, der giver en sund livsstil og varierede spisevaner. Alt for mange har en for dårlig viden om kost og ernæring, og derfor er vi glade for alle initiativer, der kan hjælpe på det,” fortæller presseansvarlig Lars Svensmark fra Region Sjælland.

Brønnum Carlsen: Madskolerne mangler faglighed

Madskolerne er et meget populært tiltag, men konceptet møder også kritik fra lektor og madskribent Helle Brønnum Carlsen, der mener, at der mangler faglighed i konceptet.

”Madkundskab er ikke et fag, hvor der bare skal produceres mad. Der kunne man godt mangle lidt faglighed og videnskab i madskolerne,” siger Helle Brønnum Carlsen.

Fødevareviden er et spørgsmål om liv og død

Madkundskab er ifølge Helle Brønnum Carlsen vigtigere end nogensinde, da den enkelte skal kunne tage bevidst stilling til det, vi køber og spiser både hvad angår ernæring, hygiejne og sundhed, men også i forhold til produktionsmåder, dyrevelfærd, ressourcer og bæredygtighed. Det mener Helle Brønnum Carlsen ikke, man kan lære udelukkende ved at lave mad, selvom den er nok så veltillavet. Det handler også om at fordybe sig i teorierne om den mad, vi arbejder med.  

Madkundskab er ifølge Helle Brønnum Carlsen vigtigere end nogensinde, både at lære om det rette hygiejnemæssige, tilsætningsstoffer og ernæringsmæssige for den enkelte i forhold til, hvad vi spiser, men også i forhold til mere bevidst om vores klodes ressourcer:

”Det, vi putter i munden, handler om liv og død i forhold til at vælge det rigtige. Samtidig handler det også om liv og død for vores klode. Vi har en kæmpe produktion, der er ligeglad med bæredygtighed, GMO og økologi. Og på nuværende tidspunkt har vi en regering, der synes, at det er okay. Jeg korser mig,” uddyber Helle Brønnum Carlsen. 

Frivilliges engagement smitter af på børnene

Hos Landbrug & Fødevarer er man enig i, at fagligheden har sine begrænsninger, fordi det er et projekt, der er drevet af frivillige kræfter, men til gengæld oplever de det ikke som et problem, det forklarer projektleder for Madskolerne, chefkonsulent Line Damsgaard:

”Vilkåret om frivilligheden kan betyde, at fagligheden har sine begrænsninger. Vi er afhængige af frivillighed, og ikke alle er uddannet indenfor ernæring, madlavning eller pædagogik. Men til gengæld har de her mennesker, som vælger at være frivillige, et engagement uden lige. De vælger at bruge en uge af deres ferie på det her, fordi de virkelig brænder for det, og det smitter af på børnene,” siger Line Damsgaard.

Madskoler for børn fra alle sociale lag

Der kommer mange positive tilkendegivelser fra frivillige og forældre, ifølge Line Damsgaard. Frivillige og forældre oplever, at børnene virkelig lærer meget på Madskolerne og tager det med hjem i køkkenet hos forældrene. Og flere børn skal have glæde af Madskolerne, hvis det stod til Line Damsgaard.

”Vi gør meget ud af at tænke i minimering af udgifter for at spare, fordi vi ønsker, at så mange børn fra forskellige sociale lag skal have økonomisk mulighed for at komme med på madskole. Dette gør vi bl.a. ved at låne lokaler gratis på folkeskoler samt bruge frivillige som instruktører. Hvis vi skulle lønne de frivillige, ville det koste 2.500-3.000 kroner per barn at komme med på Madskole, hvorimod at det nu koster det 550 kr. Og det er faktisk stadig stramt for nogle familier,” fortæller Line Damsgaard.

Drømmen om at udbrede de gode madskoleerfaringer

Hvis folkeskolen kunne bruge noget af den gode erfaring, som Madskolerne giver, i for eksempel emneuger, ville de gode oplevelser nå ud til flere børn, fortæller Line Damsgaard, der har en drøm om, at madskoleerfaringerne skal nå ud til endnu flere børn.

Hvis projektet Madskolerne vinder, skal pengepræmien bruges til at gøre livet lettere for de mange frivillige på Madskolerne.

 


Tagget med Event