Ostemadden med lyst franskbrød og et par skiver peberfrugt kommer kun sjældent frem på bordet i moderne danske hjem. Undersøgelser viser, at det ofte er ældre genrationer, der sætter tænderne i en ostemad, mens de yngre målgrupper ikke har taget den danske klassiker til sig. Derfor skal en kampagne nu kaste nyt lys på danbo-osten, fortæller Jan Hermansen, der er chef for strategi og udvikling i Mejeriforeningen:

”Danbo-osten trænger til at blive støvet af og trukket ud i solskinnet. Kampagnen skal sætte den danske klassiker ind i en mere moderne sammenhæng. Vi vil gerne gøre opmærksom på danbo og inspirere til at bruge osten på nye muligheder.”

Udover den klassiske ostemad skal kampagnen inspirere til at bruge danbo-osten på nye måder, blandt andet til gratinering, i saucer eller som snack-ost.

Kritisk fremtidsforsker til kamp for danbo-osten

Den klassiske danske ostemad kom for godt et år siden på fremtidsforsker Birthe Linddals liste over fødevarer, som hun mente, ville forsvinde fra den danske madkultur i fremtiden. Nu står hun sammen med Mejeriforeningen om kampagnen, der netop skal fremtidssikre danbo-osten blandt de yngre generationer:

”Jeg ville ønske, at man bare kunne ringe til mig, og så laver vi en kampagne, der kan vende det hel. Men så let er det nok desværre ikke. Danbo-osten er trængt af nye spisevaner, specialoste og ikke mindst fravalget af det hvide brød,” siger Birthe Linddal.

"Så hvis Danbo-osten skal stå distancen, skal man sikre, at den ikke bliver ved med at være en 'morgenmadsost', men at den også bliver spist på andre tidspunkter og i andre måltidssammenhænge. Danboosten skal finde sin plads i det moderne køkken."

Mere ost mindre kød

Birthe Linddal mener, at netop ost er et fint alternativ, når danskerne i disse år bliver rådgivet til at skære ned på deres kødforbrug. Blandt andet derfor tror hun nu på, at det kan lykkes at øge populariteten af danbo-oste, så de ikke forsvinder fra supermarkedernes kølediske:

”Ernæringsmæssigt er der i dag fokus på protein, mens der er mindre fokus på fedt, end der har været tidligere. Det kan tale til ostens fordel. Til gengæld er hvide kulhydrater er bandlyst, så det handler om, at inspirere til at bruge osten på andre måder end bare på et stykke lyst brød, som de fleste forbinder med en danbo-ost.”

LÆS OGSÅ Der bliver længere mellem ostemadderne i Danmark

 


Tagget med Forbrug, Mejeri, Sundhed