”Når der er noget man ikke kan, så gør man det heller ikke,” indleder Fars Køkkenskole deres vision på deres hjemmeside og fortsætter:

”Det er lige præcis derfor, at vi har udviklet Fars Køkkenskole.”

Det hele handler om at fædre går i køkkenet og laver mad med deres børn. Det er altså et madlavningskursus, hvor 8-12 forældre mødes én aften om måneden i 5 måneder og lærer at lave sund mad med deres børn. Ikke mindst for at skabe madglæde og for at være sammen.

Fra én til 40 skoler på få år

Der er allerede 3 kommuner mere, der overvejer at tage tilbuddet til sig.

Mette Bøgebjerg, Fars Køkkenskole

Projektet, der i sin tid havde ét køkkenskolehold i én kommune, nemlig Vallensbæk, har siden det hele begyndte i 2012 fået vokseværk, så køkkenskolerne i dag er at finde i 15 kommuner og i foråret starter over 40 forskellige køkkenskolehold.

Målet var oprindeligt 8 kommuner, men for Mette Bøgebjerg og holdet bag er målet nu 18 kommuner og endnu flere skoler i løbet af 2016.

”Der er allerede 3 kommuner mere, der overvejer at tage tilbuddet til sig, og vi ved at mange af de kommuner, der allerede er med er ved at øge antallet af køkkenskoler,” siger Mette Bøgebjerg, projektleder for Fars Køkkenskole, og pointerer:

”Vores køkkenskoler er et attraktivt tilbud som kommunerne er interesserede i, fordi de mangler ideer, der virker, og som mændene kommer til. Og vi ved fra de første år med projektet i Vallensbæk, at det øger fædrenes kompetencer i køkkenet og lysten til at lave mad.”

LÆS OGSÅ Mad som vor far lavede den

Horsens: Kurset er perfekt til at fremme sundhed

Det var min kone, der syntes, jeg skulle prøve det her.

Lasse Husballe, køkkenskoledeltager

En af de 15 kommuner, der er med på vognen, er Horsens Kommune, hvor et hold af Fars Køkkenskole bliver undervist i Gedved, en by lidt nord for Horsens.

”Vi har set nogle rigtig fine resultater i Vallensbæk, så nu prøver vi det af hos os som et forsøg,” siger Helle Kraglund, kommunikations- og sundhedskonsulent i Horsens Kommune.

Hun deltager selv på den første og foreløbig eneste runde af kurset, der netop er begyndt i Gedved og løber over de næste måneder.

”Vores tanke med hele projektet er sundhedsfremme og forebyggelse. Altså at komme ind og påvirke madvaner inden dårlige vaner fører til sygdom. Både for mænd, som i gennemsnit lever 4-5 år kortere end kvinder, men også for at få en ny generation af børn, der har lyst til at gå i køkkenet. Her mener vi, at kurset er godt til at inddrage teori, men også til at lade børnene smage på grøntsager, så de får noget førstehåndskendskab.”

Kursusdeltager: Se at få det udbredt

En af fædrene fra kurset i Gedved er 49-årige Lasse Husballe, der til daglig arbejder som montør. Han havde sin yngste datter, Freja, på 9 år med til kurset.

”Det handler lidt om at se tingene fra en anden side. Jeg husker hvordan det var at gå i skolekøkkenet i gamle dage, og det var hyggeligt at komme tilbage til. Jeg synes helt klart, at man skal se at få udbredt de her kurser,” siger Lasse Husballe.

LÆS OGSÅ Madskoler hæver familiens gastronomiske niveau

Konen tilmeldte ham

Det var ikke engang hans idé at tilmelde sig til at begynde med.

”Det var min kone, der syntes, jeg skulle prøve det her. Vores yngste er interesseret i madlavning, og så kunne det være en oplagt måde at lave mere mad sammen. Det er ikke nogen hemmelighed at min kone laver det meste mad derhjemme, så hun har nok haft en bagtanke med, at hvis det bliver hyggeligt at lave mad på kurset, ville vi også oftere sige, at nu laver vi mad sammen derhjemme.”

Stemningen er anderledes med mænd ved gryderne

Han oplever klart en anden stemning, når det er mænd, der går i køkkenet.

”Jeg synes jargonen er anderledes, når det er knejter eller mænd, der render rundt oppe i køkkenet. Man er måske lidt mere lige og der er ikke nogen, der skal kloge sig overfor hinanden, eller nogen, der er bedre end andre, hvilket måske godt kunne ske, hvis der var en kone med i køkkenet.”

Mette Bøgebjerg er enig i, at det er en anderledes jargon:

”Far er typisk mere rolig. Der er ikke så meget pylren og pas nu på, når børnene skal hakke løg og al den slags. Far er cool, og tager det lidt som det kommer. Far kan nogle andre ting, og han får måske ikke altid lov i køkkenet, men kvalitetstid mellem ham og børnene ved madlavningen giver en masse godt. Det er derfor køkkenskolerne er så vigtige.”

 


Tagget med Event, Sundhed