Valgkampen blev skudt i gang på Axelborg i aftes, hvor syv kandidater mødtes til debat om de udfordringer, der vil møde de danske politikere, som bliver valgt ind i Europa-Parlamentet 25. maj. Der var fra start enighed om, at det nye parlaments fornemmeste opgave bliver at skabe, vækst og arbejdspladser. Ensrettede rammevilkår kommer derfor til at stå højt på dagsordenen i de kommende uger.

”Vi har et indre marked, og derfor giver det ikke mening, at der ikke er fælles regler. For når det halter med reglerne rundt omkring i EU, så må danske landmænd og virksomheder konkurrere på unfair vilkår,” sagde Jeppe Kofod (A).

Problematiske energiafgifter
Hele vejen rundt i panelet blev der nikket til problemet med skæve konkurrencevilkår, og i Venstre ser Ulla Tørnæs især problemer med de høje danske energiafgifter:

”Jeg har netop besøgt en gartner på Fyn, og han betaler en enorm PSO-afgift, som hans konkurrenter andre steder i EU slipper for. Det betyder alt andet lige, at vækst og arbejdspladser vil opstå andre steder end i Danmark.”

Ulla Tørnæs slog samtidig fast, at hun vil gå efter en plads i Landbrugsudvalget, hvis hun bliver valgt ind 25. maj.

Ny tendens til protektionisme
EU-lande har i dag frihed til at implementere en lang række regler forskelligt. Men national selvbestemmelse skaber også problemer, mener Bendt Bendtsen (C):

"EU-reglerne giver lige nu mulighed for at flytte penge mellem søjlerne. På den måde kan lande som Frankrig vælge at give fuld hammer på landbrugsstøtten, mens det er helt andre vilkår, landbruget arbejder under herhjemme i Danmark," sagde Bendt Bendtsen.

Han advarede samtidig om, at finanskrisen har sat gang i en tendens til protektionisme flere steder i Europa. Derfor mener Bendt Bendtsen, at det er vigtigere end nogensinde at holde fokus på en EU-lovgivning, som sikrer ens rammevilkår fra land til land.

Minister: Undervurder ikke parlamentets betydning
Fødevareminister Dan Jørgensen (A), der har en fortid i Europa-Parlamentet skød debatten i gang. Han understregede over for både kandidaterne og de fremmødte, at selv om det måske er dansk politik, der fylder mest i medierne, så må man ikke undervurdere betydningen af det forestående parlamentsvalg.

”Parlamentet træffer hver dag beslutninger om regler, der har betydning for hvert eneste menneskes hverdag. Det har betydning for, hvor mange pesticidrester, der sidder på tomaten nede i supermarkedet. Og det har betydning for hvor godt grisen, der har lagt krop til den kotelet, man sætter tænderne i, har haft det," sagde Dan Jørgensen og ønskede kandidaterne en god valgkamp.

Få overblik over kandidaternes holdninger til centrale emner på landbrugs- og fødevareområdet, når Foodculture.dk sætter fokus på parlamentsvalget i et tema 6. maj. 

 


Tagget med Beskæftigelse, Dyrevelfærd, EU, Forbrug, GMO, Klima, Landbrug, Landbrug & Fødevarer, Økonomi, Pesticider, Politik, Vækst