Kvinders smagsløg er generelt mere sensitive end mænd overfor den stærke whiskey, den knaldsorte kaffe og de bitre grøntsager. Til gengæld er især unge kvinder bemærkelsesværdigt glade for de søde smagsnuancer.

Det viser en for nyligt afsluttet ph.d. fra et tværfagligt projekt mellem Aarhus og Syddansk Universitet, som er foretaget af Tove Kjær Beck. Ph.d.-projektet går under navnet MaxVeg, og har kortlagt danskernes forhold til smag og grøntsager.

Undersøgelsen om smagspræferencer er lavet ved hjælp af spørgeskema, hvor forbrugerne blev spurgt på en skala fra 1-7 om ”Hvor godt kan du generelt lide sødt-smagende/bittert-smagende/salte og sure fødevarer?

Resultaterne fra undersøgelsen viser betydelige forskelle på smagspræferencer på tværs af alder og køn, og det har ikke været påvist på den måde før.

Smag ændres efter aldersgruppe og det skyldes ikke slappe smagsløg

De unge kvinder er vilde med de søde sager, men ifølge undersøgelsen aftager sukkertrangen med alderen. Det modsatte var tilfældet for mændene, som kun bliver gladere for de søde ting, jo ældre, de bliver.

Det har ikke nødvendigvis noget at gøre med, at mænd såvel som kvinder ændrer smagsløg gennem livet.

Når de 18-25 årige kvinder f.eks. er sukkerhungrende i forhold til ældre kvinder, har det ifølge Tove Kjær Beck noget at gøre med forskellen mellem generationernes spisevaner.

”F.eks. forventer jeg ikke, at dem, der nu er 18 år nu, og godt kan lide søde ting, ændrer præferencer med et trylleslag, når de bliver over 50. De ældre generationer har bare ikke været så vant til søde ting i samme grad som den yngre generation” siger hun.

Salte fødevarer er særligt smagfulde for de unge kvinder

Det er en pointe, man også kan overføre til begge køns saltindtag, idet kærligheden til det salte dalede for både mænd og kvinder, når det var de ældre grupper, der blev spurgt. De unge grupper af både mænd og kvinder var særligt glade for det salte.

Det kan betyde, at de yngre generationer er blevet mere eksponerede overfor salte fødevarer, og derfor har en højere tærskel for salte smage.

”Det er lidt alarmerende, og det er det samme, vi kan se med indtaget af grøntsager i den yngste gruppe. De har et signifikant lavere indtag i forhold til øvrige aldersgrupper. Det er en generationsting,” siger Tove Kjær Beck.

Mænd har smag for det bitre

Mange mænd sætter pris på de bitre smagsnuancer, viste undersøgelsen. Tove Kjær Beck har blandt andet testet både mænd og kvinder for, om de kunne smage, om vand tilsat kinin, var rent vand eller vand med det bitre stof. Her oplevede hun blandt andet, at en kvinde var ved at kaste op ved glas nummer to, mens manden drak alle syv glas, og var overbevist om, at det var rent vand.

Hvorvidt du har en tolerance for bitter mad og drikke er ikke helt ligegyldig for vores sundhed, fortæller Tove Kjær Beck.

Grove grøntsager som rødkål, grønkål og hvidkål er nemlig fyldt med bitterstoffer, der kan fremprovokere grimasser hos dig, hvis du ikke er så glad for det bitre. Samtidig indeholder netop de bitre grøntsager ofte næringsstoffer, som ikke kan findes i andre grøntsager.

Mænd får flere grove grøntsager

En anden undersøgelse, som Tove Kjær Beck også står bag, viser, at kvinder spiser mange flere gulerødder end mænd, man at mænd indtog langt flere af de ”mest bitre grøntsager” generelt.

Mange tidligere undersøgelser bla. nationale statistikker har gentagende gange vist at kvinder indtager mere frugt og grønt i forhold til mænd, men tallene fra denne undersøgelse på kun de grove grøntsager har vist, at mænd og kvinder er lige dygtige til at få de grove grøntsager spist til aftensmaden, fortæller Tove Kjær Beck.

 


Tagget med Forskning, Genetik