12,8 mio. tyskere er interesserede i at holde ferie i Danmark i løbet af de næste tre år. Og 9,2 mio. tyskere er interesserede i at holde ferie på landet i løbet af de næste tre år.

Det viser en stor tysk rejseanalyse, hvor 8.000 tyskere har svaret på deres interesser indenfor turisme, og det får Bente Grimm, projektleder fra det tyske forskningsinstitut NIT i Kiel, til at fremhæve dansk agroturisme som et område med et uindfriet potentiale.

”De to faktorer bliver interessante at forene. For der må være en fællesgruppe, der er interesserede i at holde ferie på landet og bondegårdsferie i Danmark,” siger Bente Grimm, som dog maner til besindighed med de nævnte tal:

”Det er vigtigt lige at slå koldt vand i blodet og ikke tro, at der pludselig kommer millioner væltende, men der er bestemt et potentiale. Danmark er kendt for at være meget børnevenligt, der er meget kystområde, og så er mange tyskere interesserede i økologisk ferie, selv om det ikke behøver være hovedindholdet,” siger Bente Grimm.

Natur, kyst og sundhed for sjælen er afgørende

Instituttet NIT, der forsker i adfærd indenfor rejseliv, fremhæver på baggrund af Rejseanalysen og andre indsamlede tal, at der særligt er 5 kerneparametre, som tyske turister prioriterer, når de skal vælge ferie på landet. Emnerne er natur, landbrug, aktiviteter, kyst og sundhed for sjælen, og ved alle fem har Danmark et godt ry.

”Mange tyskere vil gerne ud fra storbyen, opleve natur og dyreliv og være sammen med familien. Der findes allerede bondegårdsferier i Tyskland, men det er størst i Sydtyskland, så der er et kæmpe potentiale for at tiltrække nordtyske turister til Danmark,” siger Bente Grimm.

Tysk interesse er nået frem til Danmark

Visit Danmark er allerede opmærksomme på potentialet fra den store nabo, og ser gode muligheder for at udvikle mulighederne for at holde ferie på landet i Danmark i de kommende år.

”Der er et stort behov for at udvikle oplevelsesmuligheder i de kystnære områder. Med det store landbrugsland, vi er, er det spørgsmålet, hvorfor Danmark ikke allerede har brugt mere krudt på landboturisme. For selv om det er en niche, er det oplagt for landmænd at koble landboturisme op som tillæg til landbrugsdrift,” siger Eva Thybo, projektudviklingschef i Visit Denmark.

Hun peger dels på overnatningsmuligheder, dels på natur-, dyre- og madoplevelser helt generelt.

Tilbuddene mangler at blive udviklet

En mangelvare er ifølge Eva Thybo at tilbuddene på området i mange år ikke er blevet udviklet tilstrækkeligt.

”Der er jo ikke 2-3 steder, der i dag skiller sig ud på det her område. Men Bornholm eller områderne ved nationalparkerne som Thy og længere mod syg ved Vadehavet kunne være et sted at starte. Vejen frem er at gå flere sammen i partnerskaber, der skal se på at udvikle netop dette område,” siger Eva Thybo.

Vigtige indsatsområder bliver ifølge hende større kampagner, der markedsfører turismen på relevante markeder, og i stigende grad at gøre tilbuddene synlige digitalt.

Mangler overblik i Danmark

Der findes ikke noget overblik over, hvordan besøgstallene går for dansk landboturisme, fordi de forskellige besøgssteder ikke indrapporterer deres besøgstal til en central enhed. Men det er klart indtrykket hos Landsforeningen for Landboturisme, at der er mere vind i sejlene end nogensinde.

”Vi spurgte vores værter lige efter sommerferien om, hvordan sommeren var gået, og der har klart været en tendens til at det er gået bedre i år eller ligeså godt som sidste år,” siger Silke Lorenzen, sekretariatsleder i Landsforeningen for Landboturisme.

10 nye feriegårde kommet til i 2015

I løbet af 2015 er der kommet 10 nye feriegårde til og i 2014 udgav foreningen en ny app ved navn Visitfarmen, som samler både oplevelser og overnatninger på landet. På trods af app’en, der har til hensigt at samle de forskellige udbydere, fremhæver hun også adspredelsen som den store udfordring.

”Vi mangler en større platform, der samler det hele, så varierede muligheder i Danmark popper op, når turister i Tyskland eksempelvis søger på agroturisme. Og det ville jo være oplagt, hvis de ikke kun finder viden om agroturisme, men også får links til eksempelvis et kursus i ukrudt, et spisested med nordisk mad, og hvad de ellers kunne tænkes at interessere sig for,” siger Silke Lorenzen.

Tiltag vil kunne hjælpe vandkants-Danmark

Med de tiltag vil landboturisme ifølge Silke Lorenzen kunne sætte gang i hjulene i vandkants-Danmark.

”Hvis vi først får tiltrukket turisterne herud peger alle undersøgelser på, at de også vil handle i den lokale gårdbutik, spille minigolf og i det hele taget sætte gang i lokalmiljøet. Selvfølgelig vil de også køre langt efter de store ting som Legoland, men der er plads til begge dele.”

Interessefællesskab gået sammen i Lemvig

For 13 år siden bad Landbrug & Fødevarer lokalområderne rundt om i Danmark til at gå sammen for at styre skolekontakter, tage imod gæster og for at undervise på skolerne. I Lemvig består det udvalg stadigvæk, men samarbejdet fokuserer netop som dengang mere på at invitere på to-timers gårdbesøg for alle interesserede turister og lokale. Ikke på overnattende gæster eller længere ophold.

”Vores tidligere turistchef mente også, der er potentiale i landboturisme, men realiteten er bare, at det kræver en masse tid og ressourcer. Dels for at etablere værelser og rammerne for det, men også personlig tid, og de fleste steder har landmanden drøntravlt, mens konen arbejder ude, så udfordringen er at finde det ekstra overskud,” siger Kirsten Mette Lundgaard Madsen, formand for Åbent Landbrugsudvalget i Lemvig, der i øjeblikket har 16 gårde tilknyttet til at tage imod turister og 37 gårde tilknyttet deres skolekontakt.

”Hvis landboturisme skal køre i Danmark skal det være noget, der i højere grad passer sig selv – måske ved en hytte, hvor en medarbejder fra turistkontoret styrer ind- og udtjekning, rengøring og praktiske problemer. Og så skal det give en værdi på bundlinjen, for sådan tænker landmændene i dag. Ikke mindst presset af bankerne.”

LÆS MERE
om samarbejdet i Åbent Landbrugsudvalget i Lemvig (eksternt link til facebook) 

Houdam er blandt gårdene, der har succes med landboturisme

Én af gårdene i området, Houdam, har tidligere været med i interessefællesskabet, men har siden fået hænderne så fulde med netop landbrugsturisme, at de har valgt at fokusere på turisterne. Den netop overståede sommer peger kun på, at den udvikling vil fortsætte. Ikke mindst fordi mange stamgæster er begyndt at vende tilbage.

”Der er kommet mere og mere gang i hjulene for hvert år, der er gået, og sæsonen bliver længere og længere for os, med de to lejligheder vi har til feriegæster. Jeg er ikke i tvivl om, at der også for andre ligger et stort potentiale og venter her,” siger Inga Jeppesen, der sammen med sin mand, Peter, bestyrer Houdam.

SE OGSÅ Klip fra Land-tv, der besøger Houdam

 


Tagget med Beskæftigelse, Forbrug, Landbrug, Vækst