Særligt to tidspunkter i 2015 slog ud på besøgsraten på foodculture.dk i 2015. Det første var i begyndelsen af august 2015, hvor mange gerne ville læse mere om en analyse af festivaldeltageres pis fra standen beer cycling på Roskildefestival. Retskemisk Institut kunne berette at der blandt andet blev fundet MDMA, THC-syre fra hash og reststoffer fra kokain.

Det andet var i midten af december, hvor mange – især via facebook – klikkede sig vej til artiklen ”Staten tjener millioner på at beskatte luften i softice.” Måske for at få forklaret, hvordan det kunne hænge sammen, og måske for at læse cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby, udtale:

”Vi har lagt afgifter på alt muligt pjank og pjat og tilmed også på luft, som får en softice til at svulme op. Spørgsmålet er, om det provenu på 300 mio. kr., staten får ind på at beskatte is, modsvarer den belastning, det pålægger de virksomheder, som skal administrere afgiften. Jeg mener, at der fra politisk hold er brug for, at der gøres op med en lang række fjollede afgifter, der er pålagt produktionen i dette land,” siger cheføkonom i Landbrug & Fødevarer, Thomas Søby.

Sundhed og mættet fedt

Derudover fylder sundhed en del på listen. Således har to artikler, der i øvrigt begge involverer Arne Astrup, institutleder og professor på Københavns Universitet, fokus på at ny forskning ikke længere er så kritisk overfor vores indtag af mættet fedt, hvilket bryder med årtiers ernæringspolitik.

Listen viser hvad der mest klikket på i 2015, men den titel er i teorien misvisende.

For som mange medier registrerer i disse år er der ikke længere samme brug-og-smid-væk-kultur, som der i sin tid herskede ved aviser, medmindre man samlede på avisklip. Artikellinks forbliver aktive og fordi de er nemme at finde igen kan de også hurtigt blive populære igen. Nogle gange på et niveau, der overstiger læsertallet fra dengang artiklen blev publiceret. Således er der tre artikler fra 2013 på listen. En om danske kobekøer, en om mediers indflydelse på danskernes sundhed og en om gademad i København.

Populær artikel om madblogs

Og så er der en artikel, der lige siden den blev publiceret i 2014 har været så populær at den næsten konstant har været blandt de fem mest læste på foodculture.dk, uanset om man måler i år, måneder eller uger, nemlig oversigten over fem populære madblogs. En udvikling, der i høj grad skyldes, at folk har forsøgt at google sig frem til populære madblogs.

Udover at den dermed nok er at finde igen på listen til næste år kunne det samtidig være sjovt at gætte på, hvad der ellers finder vej til listen. Måske artiklen Madtendenser 2016: Hurtigt, sundt og bæredygtigt. Sidste års tilsvarende har i hvert fald fundet sig til rette på en 8. plads over årets mest læste for 2015.

De ti mest læste artikler på foodculture.dk i 2015 var:

1. Staten tjener millioner på at beskatte luften i softice
2. Ekspert: Fund af festivalstoffer er kun toppen af isbjerget
3. Her er 5 populære madblogs 
4. Danske kobe-køer har fri øl-bar 
5. Ny stor rapport fjerner nu loft for fedt og kolesterol 
6. Mættet fedt – ven eller fjende af hjertet?
7. Medier har stor indflydelse på danskernes sundhed 
8. Madtendenser 2015: Hurtigt, sundt og med smør
9. Nu bliver det gratis at sælge gademad i København
10. Danske unge har kartoffelfrygt