Af Carolina Kromann Wåhlin

I Odsherred tager man terrior seriøst. Området, som er på størrelse med Amager, har en unik jordbund fyldt med naturskabte aflejringer fra sidste istid, mineraler og morænebakker.

Jorden er gammel havbund og derfor rig på næring. Den er så speciel, at Geopark Odsherred - som første i Danmark nogensinde - er kommet med på UNESCO's globale liste over geoparker, der defineres ud fra områdets særlige geologiske forhold. En geopark defineres som et afgrænset geografisk område med et unikt landskab som har en afgørende betydning for livet på egnen.

LÆS OGSÅ Danske lokale varer kommer på Europakortet

Mere sol, mindre regn

I følge statistikkerne har Odsherred flere solskinstimer og mindre nedbør end andre egne i Danmark, og kombineret med den særlige jordbund, giver det optimale muligheder for at dyrke frugter, grøntsager og vin. 

Det har resulteret i, at foreløbig to af de lokale produkter - gulerødder og kartofler fra Lammefjorden - har fået EU's beskyttede geografiske betegnelse (BGB). Gulerødderne fik mærkningen i 1996, kartoflerne fulgte i 2014, og der arbejdes nu også på at etablere et vindistrikt, der dækker hele Odsherred.

LÆS OGSÅ Debat: Skal fødevarer produceres tættere på forbrugeren?

De unge skal præge fødevarernes fremtid

Områdets fødevarer er også omdrejningspunkt for det såkaldte Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF), som er placeret på det lokale rådhus. 
Med centret er der skabt et langsigtet samarbejde mellem de lokale skoler, virksomheder, avlere og uddannelsesinstitutioner. 

Det er projektchef Berit Nørgaard Olesens mål at fange de lokale børns interesse allerede i folkeskolen: "Hvis de unge får viden og inspiration til, hvordan de kan arbejde med områdets natur, landbrug, råvarer og mad, giver det dem måske lyst til at blive boende i området og være med til at præge fremtidens fødevarer på længere sigt", lyder hendes begrundelse. 

De første 23 elever har tilmeldt sig og har netop haft første skoledag på en ny fødevarelinje for 10. klasse. Desuden er eleverne i 7. til 9. klasse blevet introduceret for et nyt fødevarespor, og de unge kan derudover komme i kulinarisk praktik hos de lokale fødevarevirksomheder, som alternativ til de mere traditionelle praktikophold.

LÆS OGSÅ Synlig produktion skaber tillid til lokale fødevarer

Det lokale tiltrækker turister fra hele verden

Turismeområdet i Odsherred omsætter for 1,8 milliarder kroner om året, og de lokale råvarer er også med til at tiltrække mange danske og internationale turister, som interesserer sig for gastronomi.

På den 1-stjernede Michelinrestaurant på Dragsholm Slot i Odsherred har køkkenchef Claus Henriksen i ti år været ambassadør for de lokale grøntsager, urter og afgrøder, man finder i området omkring slottet. 

Gæsterne kommer fra hele verden. Claus Henriksen mener, at  Odsherred har potentiale til at blive det nye San Sebastián, området i Baskerlandet i Nordspanien, der er kendt for sin gastronomi og mange Michelinstjerne-restauranter.

 


Tagget med Bæredygtighed, EU, Fødevareforsyning, Forbrug, Landbrug, Mærkning