Kyllingevinger og grisetæer supplerer i stigende grad ris, majs og kassava, de traditionelt vigtigste fødevarer i mange afrikanske lande. Det fortæller Kenn Agergaard, der er direktør i det Danish Crown-ejede ESS Food, som lige nu oplever en stigende efterspørgsel efter kød i 25 afrikanske lande. 

”Vi sælger primært det, vi kalder benvarer. Altså ikke rene kødstykker som står i modsætning til en mørbrad eller et kyllingebryst, der er nogle af de mere populære kødstykker i Danmark,” siger Kenn Agergaard og tilføjer:

”Men vi oplever, at der kommer en stigende efterspørgsel på de dyrere udskæringer, og det er en normal udvikling, når der kommer en større middelklasse. I Kina sælger vi også helt andre produkter i dag, end da vi begyndte at eksportere dertil for 10 år siden.

Satser på afrikansk vækst med nyt salgskontor

ESS Food har senest åbnet et salgskontor i Dubai, hvor der er korte flyafgange til det meste af kontinentet. Med 25 markeder, der skal serviceres i Afrika, er det for Kenn Agergaard vigtigt at være tæt på. Han understreger dog, at der er enorm forskel fra land til land: 

”Selv om man kommer fra et relativt lavt niveau, er vækstraterne stadig højere end mange andre steder i verden. Og hvis du vil vækste, er det altid interessant at være i lande, hvor levestandarden generelt er stigende.”

Kenn Agergaard forventer, at væksten fortsætter de fleste steder i Afrika, hvor endnu flere lande løbende bliver interessante for ESS Food.

LÆS OGSÅ Afrika-bussen kører nu og Danmark skal med

Dansk eksport overser Afrika

Flere lande i Afrika er lige nu i en rivende udvikling, hvor store befolkningsgrupper får flere penge mellem hænderne og folk flytter fra land til by. Det betyder derfor også store ændringer i forbrugsmønsteret, fortæller Johnny Ohgrøn Hansen, der er regional direktør for Investeringsfonden For Udviklingslande (IFU) i det sydlige Afrika. Men danske virksomheder skal reagere nu, hvis de vil have del i væksten, mener han:

”Vi hænger lidt i dyndet. Svinebruget har haft meget fokus på Østeuropa, hvor de også har haft meget succes. Andre dele af erhvervet har haft meget fokus på BRIK-landene, og så har man lidt overset Afrika.”

Mange andre lande som USA, Kina og en række europæiske lande er allerede yderst aktive rundt om i de afrikanske lande, hvor vækstarterne har vist store solide tal i en årrække. Men det begyndende fokus på Afrika er opstået lidt ved et tilfælde.

”Da finanskrisen lammede verdensøkonomien, og man løftede blikket fra de svækkede vækstmarkeder, opdagede man lidt sådan ’hovsa’, at Afrika rent faktisk rykker rigtig hurtigt frem lige nu. Kineserne har set det for lang tid siden, og USA har nu sat massivt ind både politisk og økonomisk, fordi de har opdaget, at de har sovet i timen,” Siger Johnny Ohgrøn Hansen, der samtidig opfordrer danske virksomheder til at undersøge potentialet i Afrika.

LÆS OGSÅ Afrika savner viden om fødevareproduktion

Afrika har behov for at udvikle produktionen

Samhandel med Afrika er vigtig for at hjælpe udviklingen på kontinentet yderligere på vej. Men ifølge professor Stig Jensen på Center for Afrikastudier på Købehavns Universitet er der også gode muligheder for at investere og starte produktion af fødevarer flere steder i Afrika.

”Produktiviteten i afrikansk landbrug har over en bred kam ikke forbedret synderligt over de seneste årtier, så der er et enormt potentiale i dag. Alle andre steder i verden, både i Europa, Amerika og i Asien er produktiviteten steget, men i Afrika er produktionen mange steder præget af små familielandbrug til eget forbrug, og derfor er produktiviteten ikke fulgt med.”

Udvikling af produktion og bearbejdning af fødevarer er ifølge Stig Jensen i et udviklingsperspektiv langt bedre for de enkelte afrikanske lande. Her vil arbejdspladserne skubbe yderligere kan i væksten, da man i flere lande kæmper med en ungdomsarbejdsløshed på op mod 80-90 pct. På sigt er det også netop her danske virksomheder kan høste de største gevinster, mener han:

”Det er selvfølgelig trygt at være herhjemme og nøjes med at eksportere til Afrika. Men vil man virkelig have del i væksten og tjene de store penge, må man derned og investere i produktionen. Det er her mulighederne er.”

IFU: Først eksport, så produktion

Johnny Øhgrøn Hansen fra IFU oplever en stigende interesse for Afrika blandt danske virksomheder, og han forventer da også at både interessen for Afrika og mulighederne i de enkelte lande vil fortsætte med at stige. Ikke kun, når det kommer til eksport af dansk varer, men også, når det kommer til danske investeringer i fødevareproduktion:

”Det er en god logisk fremgangmåde, at man først får hul igennem med eksport af egne varer, hvor man finder en distributør eller agent. Når man så har bygget et solidt netværk af samarbejdspartnere op, så tager man næste skridt og etablerer sig med egenproduktion,” siger Johnny Ohgrøn Hansen og tilføjer:

”Der er helt klart stort potentiale landbrugs- og fødevareområdet, og det er her investeringerne vil ske. Det vil også give god mening, at man forarbejder varerne her, for på sigt vil det blive billigere at producere her i Afrika og så eksportere til resten af verden herfra.”

LÆS OGSÅ Minister: Dansk landbrug skal satse på Afrika

 


Tagget med Fødevareforsyning, Klima, Landbrug, Vækst