Vi kender alle sammen billeder fra tv af underernærende børn i verdens fattige lande. Til gengæld er der nok ikke så mange af os, der er klar over, at dårlig ernæring også fører til overvægt. Forskere og fagfolk har i årevis talt om en dobbeltvirkning af fejlernæring: I slumområderne i Afrikas hastigt voksende storbyer lever overvægtige dør om dør med underernærede.

En af dem, der har indgående kendskab til fænomenet, er danske Jutta Jørgensen, der er ansat i Danida og arbejder i sundhedsministeriet på Zanzibar, Tanzania. Her har hun arbejdet med at kortlægge livsstilssygdomme, der ofte skyldes overvægt:

"En del af forklaringen på overvægt blandt de fattige i byerne er, at det, man kan kalde sunde fødevarer, generelt er dyre og har kort holdbarhed. Det er paradoksalt nok dyrest at købe ferske, uforarbejdede eller lavt forarbejdede fødevarer. Omvendt er højt forarbejdede fødevarer med lang holdbarhed billige, ikke mindst fordi ingredienserne er af tvivlsom kvalitet," siger hun.

Store dele af høsten går tabt

En af årsagen til, at ferske fødevarer er dyre at købe for de fattige i byerne, er en svag forsyningskæde. Selvom jorden og klimaet mange steder i Afrika er særdeles velegnet til dyrkning, er det et udbredt problem, at en stor del af høsten går tabt, inden den når frem til forbrugerne.

"Et eksempel er mangofrugter her på Zanzibar. Sæsonen er på nogle måneder. Henved 50 procent af den totale høst går tabt, inden den når forbrugeren. Det skyldes blandt andet, at høstmetoden er uhensigtsmæssig og, at man ikke har produktionsapparat til at sikre holdbarheden af afgrøderne, siger Jutta Jørgensen, der efterlyser metoder til at præservere frugten, så mindre går til spilde, og bønderne tjener mere."

LÆS OGSÅ Forskning i fødevarer forhindrer fattigdom

Zambia: Vi kan lære af Danmark

En anden, som oplever problemet med overvægt og dårlig ernæring i Afrika, er Maputa Kamulete, der er dyrlæge i det zambianske landbrugsministerium med fødevaresikkerhed som sit ansvarsområde. Hun siger:

"I Zambia er vores store udfordring at forbedre sikkerheden for vores fødevarer gennem hele kæden – fra producenten og helt ud til forbrugeren. Vi skal finde metoder til at sikre, at kvaliteten af fødevarerne bliver mere ens og, at de ernæringsmæssigt er i orden," siger Maputa Kamulete.

Lige nu deltager Maputa Kamulete i et seminar arrangeret af Verdensbanken hos Videncentret for Landbrug for, sammen med en række andre eksperter fra tredjeverdenslande, at lære om den danske model for fødevaresikkerhed.

"Noget af det, vi kan lære af Danmark er, hvordan det offentlige og de private virksomheder samarbejder om fødevaresikkerheden. Det er en proces, som vi først lige er begyndt på i Zambia, og vi er selvfølgelig langt bagefter jer, men jeg mener, det er den helt rigtige vej at gå, for at sikre kvaliteten igennem hele kæden."

Fokus på hele forsyningskæden

Hos Landbrug & Fødevarer er formand Martin Merrild ikke i tvivl om, at den danske fødevaresektor har både viden og teknologi, der kan bruges til at sikre en høj, ensartet kvalitet i den afrikanske landbrugsproduktion.

Vi har nogle praktiske erfaringer med at skabe en høj, ensartet kvalitet. Vi har gennem årtier været tvunget til at konkurrere på kvalitet og fødevaresikkerhed frem for på pris. Den erfaring kan afrikanske fødevarevirksomheder drage nytte af, hvis den bliver tilpasset lokale forhold," siger Martin Merrild.

Han understreger, at det er vigtigt, at alle led i forsyningskæden involverer sig i at løfte kvaliteten. Det kræver, at alle parter har forståelse for, hvor vigtigt det er med fødevaresikkerhed og kvalitet. Ikke kun landmænd og forarbejdningsvirksomheder men også myndighederne.

"Herhjemme har vi eksempelvis nogle hygiejnebarrierer, som gælder ude hos de enkelte landmænd. Den enkelte landmand har forståelse for, at høj hygiejne er nødvendig for at kunne sælge landbrugsprodukter ude i verden. Derfor gør han alt, hvad han kan, for at leve op til kravene, også når der ikke er kontrolbesøg. På samme måde skal man opbygge en forståelse for helheden i fødevaresektoren i afrikanske lande. Man skal hele tiden have for øje, at det er en langsigtet udvikling. Fødevaresektoren i Afrika når ikke dansk niveau lige med det samme," siger Martin Merrild.

LÆS OGSÅ Minister: Dansk landbrug skal satse på Afrika

 


Tagget med Fødevareforsyning, Sundhed, Vækst