Tjonk, tjunk, tjonk. Hakkerne bryder jorden på skift, mens Dennis Wachirai og hans lillebror forbereder jorden til det græs, der skal mætte familiens tre køer. Det er ferie, og derfor er brødrene i marken, men fremtidsdrømmene ligger langt fra familielandbruget:

”Nej, jeg skal ikke være landmand,” siger Dennis Wachirai med et stort grin:

”Jeg vil være advokat og arbejde i Nairobi eller måske Dubai. Jeg kan godt lide mode og pænt tøj, og derfor vil jeg gerne tjene en masse penge. Det kan jeg ikke som landmand,” lyder det selvsikkert fra den 17-årige landmandssøn, der går i skole på gymnasium-niveau og regner med at fortsætte på universitetet til næste år.

Små landmænd driver Afrikas vækst

Dennis Wachirai er billedet på en typisk ung afrikaner med store fremtidsdrømme om at flytte fra landet og ind til de store byer. Han ser ikke en fremtid i at fortsætte familiebedriften, som ellers bidrager til en blomstrende kenyansk mælkeproduktion, der samlet producerer mere mælk end Danmark.

FN vurderer i en ny rapport, at storbyer i Afrika vil vokse med knap 90 procent frem mod 2050. Den urbanisering betyder enorme udfordringer for Afrikas mange små landmænd, mener Kanayo Nwanze, der er direktør i den Internationale Fond for Agrokulturel Udviking (IFAD):

”Jeg er stolt af, at Afrika er ved at blive en vækstmotor, men uden et levedygtigt landbrug og en stærk økonomi uden for byerne, er der heller ingen levedygtig fremtid for Afrika. At øge produktiviteten i afrikansk landbrug er derfor en forudsætning for at skabe udvikling og velstand på kontinentet,” konkluderer han.

LÆS OGSÅ Andelstanken styrker vækst og udvikling i Afrika

Fairtrade vil sikre fremtid for landbruget

Lige ved siden af Wachirai-familiens mark er de lokale kaffebønders andelsselskab ved at opføre en ny kaffemølle. Her er både Peter Larsen Kaffe, Just Fair og Fairtrade Mærket involveret i projektet, og formålet er at sikre en høj og stabil indkomst for de lokale landmænd. Det fortæller Kristian Jessen, der er kommunikationschef for Fairtrade Mærket:

”Landmændene får en højere kilopris for deres kaffe, når de selv forarbejder deres råvarer i de selvejede andelsselskaber og går uden om kaffeopkøberne. Oveni får de så en Fairtrade-bonus, som de kan investere i at udvikle produktionen og sociale projekter.”

Lige nu er 60 pct. af kaffeproducenterne i dette område over 60 år gamle, fordi store dele af den yngre generation søger mod byerne, og kun få ønsker at blive. Blandt danske landmænd, hvor mange også kæmper med generationsskifte, er andelen af landmænd over 60 år blot 14 pct.

LÆS OGSÅ Mere Fairtrade i indkøbskurven

30-årig ser fremtid i Kenyas landbrug

Ibrahim Mwangi, 30, er en af de få unge kaffeproducenter, der har valgt at blive på landet og overtage familiens landbrug.

”Jeg har dyrket kaffe i 10 år, men det har været svært at få til at løbe rundt, fordi jeg ikke haft nok viden om produktionen. Men nu er jeg blevet trænet, så mine træer giver meget mere og bedre kaffe,” siger Ibrahim Mwangi og tilføjer:

”Jeg vil ikke ind til byen, for jeg er stolt af at være kaffeproducent. Det er den bedste business i området, og i modsætning til tidligere giver det i dag et ret godt afkast. Kaffen giver min familie en god og sikker indkomst til at betale mad, tøj og skolepenge for mine børn.”

Foodculture.dk var inviteret til Kenya af Peter Larsen Kaffe, Fairtrade Mærket og Just Fair.

 


Tagget med Bæredygtighed, Fødevareforsyning, Landbrug