Lav en ny plastemballage, som kan afløse vores metalbeholdere. Forbrugerne skal have nemmere ved at få alt indholdet med. Og så skal de kunne genlukke varen.

Nogenlunde sådan lød bestillingen i 2008 da virksomheden Bornholms, der laver fiskekonserves, bad RPC Superfos om hjælp. Det skulle blive begyndelsen på en løsning, der i december 2013 førte til at RPC Superfos fik en såkaldt World Star-pris for den unikke ilttætte emballage, som de endte med at producere.

LÆS OGSÅ Bedre emballage kan fordoble frugt og grønts holdbarhed

Nye emballager som levebrød
RPC Superfos er en af de førende emballagevirksomheder i Europa og lever netop af at lave nye smarte løsninger til fødevarevirksomheder.

”Convenience for forbrugerne er et punkt, der står højt på dagsordenen, når virksomhederne vil have hjælp fra os. Miljø og mindre madspild betyder også meget, fordi forbrugerne går meget op i de emner. Sådan var det også, da Bornholms henvendte sig til os,” siger Torben Noer, product design manager for RPC Superfos.

LÆS OGSÅ Emballage vildleder mælkepatrioter

Mange fordele ved ny emballageserie
Den nye emballageserie blev lanceret i sommeren 2013 for Bornholms. Der var en stribe fordele.

Bøtterne var nemme at genlukke. Indersiden gjorde det nemmere at bruge alt indhold. Bøtterne var koniske, så de kunne stables og lastbilerne kunne derfor transportere flere ad gangen. Det mindskede CO2-udslippet. Holdbarheden på bøtterne var 2 år, ikke 3 år som metaldåserne, men det arbejder virksomheden fortsat på.

”Et af vores kerneområde er barrierer, der holder emballagerne tætte. Vi har tidligere udviklet serien ”Superlock”, en skruelågsemballage, der er unik på verdensplan for sin evne til at holde tæt. Det forlænger holdbarheden. Og det var nogle lignende teknikker, vi tog i brug, da vi skulle lave lige denne løsning for Bornholms,” siger Torben Noer.

LÆS OGSÅ Det emballerede madsamfund

Mange fejl før det går godt
Hver gang RPC Superfos begynder på et nyt barriereprojekt indebærer det også at begå talrige fejl for at nå i mål. Igen og igen prøver virksomheden nye plastbeholdere bogstaveligt af i en autoenklave - en ovn, hvor produktet bliver sat ind med indhold. Eksempelvis en beholder med torskerogn.

”Vi laver disse tests, fordi virksomhederne gerne vil konservere ved at varmebehandle varerne direkte i emballagen og derefter hurtigt afkøle dem, fordi det giver en lang holdbarhed. Det er næsten umuligt at forudsige, hvordan produkterne reagerer ved de høje temperaturer og over tid, så der må mange tests til. Ved høje varmegrader udvider emballagen sig også, og det stille store krav til os,” siger Torben Noer.

Eksperimenterne har ført til at RPC Superfos har fået en såkaldt World Star. En pris fra den internationale World Packaging Organisation. Det var særligt innovationen og måden at kombinere evnerne til også at varmebehandle varen ved høje temperaturer, der førte til prisen.

 


Tagget med Innovation