Det er ikke kun CO2, der i stigende grad ophober sig i atmosfæren. Snak, politik og debat om klimaændringer fylder også mere og mere. Men hvad er klimamålsætningen for Danmark? Og hvad går FN og barsler med?

I august lancerede klimaminister Martin Lidegaard (R) regeringens klimaplan, hvor han slog fast, at klimaforandringerne er en realitet, at forandringerne koster milliarder af kroner og allerede har forringet levevilkårene for millioner af mennesker verden over. Men også at Danmark er et rigt land, der har mulighed for at vise vejen til forbedringer.

”Det er vigtigt, at danskerne kan se sig selv i den proces, som vi skal i gang med. Derfor vil vi tage et skridt ad gangen. Den ambitiøse klimapolitik skal ses i sammenhæng med regeringens indsats for at forbedre, vækst, konkurrenceevne og offentlige finanser. Derfor vil vi tackle klimaudfordringen så omkostningseffektivt som muligt, og regeringen lægger ikke med klimaplanen op til at pålægge erhvervslivet nye generelle skatter og afgifter,” sagde klimaminister Martin Lidegaard i forbindelse med præsentationen af klimaplanen.

LÆS OGSÅ Dansk landbrug hjælper mod global CO2-udledning

Rio+20 og 3GF også med
Det kan dog være svært at finde hoved og hale i den store klimadebat. Derfor har vi lavet en oversigt over, hvad Danmark, EU og FN egentlig vil. Og inkluderet hvad parterne mener, der er den største forhindring for at nå i mål.

Vi har også inkluderet bæredygtighedskonferencen Rio+20, der fandt sted i 2012. Og ikke mindst Global Green Growth Forum, der også er kendt som 3GF. De har begge et mere bæredygtigt overordnet sigte, men heri spiller klimaet en vigtig rolle.

Klimaoversigt for dummies

(Illustration: Rasmus Buhl) 

I vores research til klimagrafikken har vi benyttet os af følgende kilder:
- Energistyrelsen under Klimaministeriet
- FN
- EU-kommissionen
- EU's miljøagentur
- climateminds.dk
- Miljøorganisationen Vedvarende Energi