Verdensbefolkningen stiger hastigt, og det gør middelklassen også. Ifølge en ny rapport fra Landbrug & Fødevarer vil middelklassen alene i Asien vokse til på 3,5 milliarder mennesker i år 2030. Til sammenligning lå andelen i 2009 på 500 millioner mennesker.

Med en så hastigt voksende middelklasse, der efterspørger fødevarer af høj kvalitet, bliver de globale fødevareressourcer sat markant under pres. Derfor er der brug for innovative løsninger for at undgå stigende fødevarepriser og et kolossalt pres på miljøet. 

Et af svarene på den fremtidige fødevareudfordring er enzym- og ingrediensindustrien, som ifølge Christian Bak Christensen fra Food Science and Technology på Københavns Universitet får stor betydning i fremtiden.

”Denne industri fokuserer på områder, som bliver essentielle at udvikle fremover såsom bæredygtig produktion, madspild og innovativ fødevareproduktion. Den fokuserer på, hvordan vi effektivt anvender bioressourcer og ikke mindst, hvordan vi laver mad i fremtiden med den kommende fødevareudfordring,” pointerer Christian Bak Christensen.

LÆS OGSÅ analysen fra Landbrug & Fødevarer om Ingrediens og enzymvirksomheder

Danmark ligger lunt i enzymsvinget
Der er allerede et milliardmarked inden for enzym- og ingrediensindustrien, og danske virksomheder ligger bestemt ikke på den lade side. Tager man et hurtigt kik på halvårsregnskaberne hos nogle af de store danske spillere i enzym- og ingrediensbranchen som Novozymes og Chr. Hansen, så ser det rigtig fornuftigt ud.

Novozymes’ salg er steget med syv procent i snit om året siden selskabet blev udskilt fra Novo Nordisk i år 2000 fra fem mia. i 2000 til 11,2 mia. kr. i 2012. Og hos Chr. Hansen har man i regnskabets første ni måneder oplevet en vækst på ni procent, og firmaet har allerede nu omsat for over fire mia. kroner.

Hos Landbrug og Fødevarer er chefkonsulent Morten Damkjær ikke et øjeblik i tvivl om, at enzym- og ingrediensindustrien får stor betydning i fremtiden.

”Der er ingen tvivl om, at enzym- og fødevareingrediensbranchens bidrag er afgørende, hvis vi skal løse fremtidens globale fødevareudfordringer. Der er rigtig gode muligheder for, at branchen bliver et dansk svar på Silicon Valley,” siger Morten Damkjær.

LÆS OGSÅ Novozymes er magnet for udenlandsk hjernekraft

Asien arver livsstilssygdomme
Verdens fødevareressourcer ikke den eneste udfordring, der er i vente. Med de hastigt voksende middelklasser i Asien og Sydamerika ligger der også en udfordring på sundhedsområdet. I takt med, at fødevareforbruget kommer til at ligne det, vi kender fra Vesten, vil de livsstilssygdomme, vi oplever her, sandsynligvis blive globale.

Her har enzym- og fødevareingrediensindustrien også gode muligheder for at spille en vigtig rolle, mener Charlotte Jacobsen, der er professor hos afdelingen for fødevareindustriel forskning på Danmarks Tekniske Universitet.

”I dag er nye funktionelle fødevarer et nicheprodukt - altså eksempelvis fødevarer beriget med omega-3 fedtsyrer. Men det er helt bestemt noget, der vil vokse sig markant større i fremtiden. Jeg forventer, at der er store muligheder i at fremme folkesundheden i de voksende middelklasser i Asien og Indien ved brug af modificerede fødevarer og enzymteknologi, der er udviklet i Danmark,” siger Charlotte Jacobsen.

SE OGSÅ TV: Forskere klar med den saltfattige ost 

 


Tagget med Fødevareforsyning, Forbrug, Forskning