Af Henrik Lomholt Rasmussen

Is og frikadeller beriget med kødproteiner, der øger henholdsvis kræftpatienters og ældres livskvalitet. Chokoladebarer med protein fra ostevalle, grise eller køer, som styrker sportsfolks muskler. Modermælkserstatning, der takket være proteiningredienser fra ostevalle kommer tæt på den ægte vare. 

Det er eksempler på, hvordan restprodukter fra kød- og mælkeproduktionen, i stedet for at blive brugt til dyrefoder eller destrueret nu får større og større værdi ved at blive forædlet og anvendt i udviklingen af fødevarer.

Det er der store perspektiver i ifølge Niels Østergaard, Senior Director, Research & Development, hos Arla Foods Ingredients, som har mange års erfaring med at værdiforædle ostevalle.

”Det er fantastisk, hvordan vi via forskning og ny, avanceret teknologi kan blive ved med at finde nye elementer i vallen, forædle den og forøge værditilvæksten. Det har eksempelvis gjort os i stand til at fremstille en modermælkserstatning, der næsten er en pendant til human mælk. Dermed kan børn, der ikke af naturlig vej har mulighed for adgang til brystmælk, få en god start på livet,” siger Niels Østergaard.

Niels Østergaard ser det som Arla Foods Ingredients fornemste opgave at udnytte mælkens ernæringsmæssige potentiale bedst muligt.

”Det er til gavn for forbrugerne og sikrer vores ejere, landmændene, en god fortjeneste,” siger Niels Østergaard.

LÆS OGSÅ Mere end en døgnflue? Insekter kan få fast plads på tallerkenen

Ny strategi

Den opgave har Arla Foods Ingredients arbejdet med i godt 30 år. Selskabet er i toppen af den globale elite inden for vallebaserede ingredienser, der anvendes i fødevarer. Omsætning var på 2,35 mia. kr. i første halvdel af 2017.

Tal i den størrelsesorden kan man endnu ikke fremvise i Danish Crown Ingredients, der arbejder med at udnytte restprodukter fra slagterierne. Målet i selskabets nye strategi fra august er at nå en omsætning på 1 mia. kr. i løbet af fem til syv år.

Det skal ske ved at øge fokus på udvikling og produktion af fødevareingredienser.  

”Folk, der arbejder med ernæring, bliver mere og mere opmærksomme på menneskers behov for proteiner. Her har Danish Crown Ingredients et stort potentiale, fordi proteiner fra kød indeholder essentielle aminosyrer, man ikke finder på samme niveau i de produkter, som er på markedet i dag, og som typisk stammer fra sværen på en gris eller huden fra kvæg,” siger Bjarne Larsen, direktør for Danish Crown Ingredients siden april i år.

Ind til benet

Han er i bogstaveligste forstand parat til at skære helt ind til benet for at få mest muligt ud af de grise og kreaturer, som slagtes af selskabets ejer, Danish Crown. 

”Kødrester, der sidder på ben af de slagtede dyr, er fine proteinkilder. Det samme gælder blod. Hvordan vi udnytter den slags biprodukter bedst muligt, så de skaber værdi, giver det for en fødevarekoncern som Danish Crown god mening at fokusere på,” siger Bjarne Larsen.

For tiden har man i Danish Crown Ingredients fokus på at udvinde og udvikle ernæringsrigtige proteiner, som optages ekstra hurtigt i kroppen. De kan udvikles ud fra mange dele af grisen eller kvæget.

”I en verden, hvor sportsfolk satser stadig mere på at få den rigtige ernæring, og hvor vi har ældre, som mister muskelmasse og spiser mindre, vil det være rigtig fint at få tilført ekstra protein via måltider eller snacks som eksempelvis proteinbarer,” siger Bjarne Larsen.

SE OGSÅ TV: Vil københavnerne spise insekter?

Går efter nicherne

Derfor er Danish Crown Ingredients med i en række ernæringsprojekter. Blandt dem er et tiltag med det danske juniorlandshold i roning. Initiativet sigter mod at øge roernes muskelmasse.

”Roerne skal på få måneder tage 10 kilo på. Det kræver et stort proteintilskud, som, ifølge forskning, skal indtages i små doser hele døgnet for at give det fulde udbytte. Derfor nytter store måltider ikke. Det samme gælder mange af de proteinbarer, man kender fra dagligvarehandelen i dag," siger Bjarne Larsen og fortsætter:

"De indeholder ofte ikke det nødvendige niveau af de aminosyrer, som er essentielle for at opbygge muskler. Det gør derimod en bar eller et pulverprodukt, hvis proteinindhold stammer fra musklen på en gris eller en ko,” forklarer Bjarne Larsen og hæfter sig ved, at væksten skal findes i specialmarkeder.

LÆS OGSÅ Ingen grund til at græde over spildt valle

 


Tagget med Bæredygtighed, Fødevareforsyning, Forbrug, Forskning, Innovation, Landbrug, Mejeri, Miljø, Slagteri, Teknologi