Af Morten Olsen

I Novozymes laboratorium i Bagsværd ligger flere tusinde mikroorganismer på køl. De kommer fra jordprøver og planter, som forskerne har hentet i naturen i Danmark og udlandet. Nogle af dem er sågar hentet fra planter fra forskernes egen baghave. 

Bliver mikroorganismerne brugt på den rigtige måde, kan de bruges til at fremstille enzymer, som igen kan gøre fødevarerne sundere og mere holdbare. 

For eksempel er der et enzym, der fjerner laktosen fra laktosefri produkter. Et andet enzym kan få brød til at holde sig friskere, eller sørge for at pommes frites udvikler markant mindre af det sundhedsskadelige akrylamid, når de ryger i friturekogeren.

Desuden bliver produktionen billigere, fordi enzymer sætter fut i processerne, så et brød for eksempel skal bage i kortere tid.

Ifølge forskningschef for fødevarer og drikkevarer på Novozymes, Christel Jørgensen, så forventer virksomheden en ”fornuftig vækst” i salget af enzymer til fødevarer og drikkevarer i de kommende år.

”Det er blevet nemmere at udvikle den rigtige teknologiske løsning, fordi de værktøjer vi har, er blevet hurtigere. Vi kan nu finde mange flere forskellige typer enzymer, der kan lige præcis det, vi gerne vil, og det er nemmere at producere på et niveau, der tilfredsstiller industrien,” forklarer hun.

LÆS OGSÅ Tang, kunstigt kød og insekter på fremtidens middagsbord

Flere efterspørger sundere fødevarer

Hos Novozymes ser man flere tendenser på markedet for fødevarer, som vil betyde, at enzymer bliver attraktive i de kommende år. Ikke mindst fordi jordens befolkning vokser, og der derfor bliver flere munde at mætte. Det øger efterspørgslen efter alt, der kan gøre produktionen bedre og mere effektiv.

I store lande i Asien og mange steder i Sydamerika og Afrika vokser middelklassen også. Dermed kommer der flere forbrugere, der stiller andre krav til deres mad end, at den bare skal gøre dem mætte.

”Vi fokuserer især på emerging markets i Asien og Sydamerika, fordi de har været igennem en læringskurve og er begyndt at blive mere opmærksomme på nogle af de problemer, som vores produkter kan løse,” forklarer Christel Jørgensen.

Det mærker man også hos Chr. Hansen, der producerer enzymer og bakterier til fødevarer. Når det handler om enzymer arbejder de især med enzymer, der kan gøre produkter laktosefri eller mindske behovet for sukker og salt.

”Forbrugerne vil gerne have sundere ting, og sukker er ikke så godt, og det er salt heller ikke. Vi har set en tendens til, at hvor fedt tidligere var den store synder, så er det nu salt og sukker,” forklarer Michael Fooken Jensen, der er global marketing manager hos Chr. Hansen.

LÆS OGSÅ Mere end en døgnflue? Insekter kan få fast plads på tallerkenen

 


Tagget med Bæredygtighed, Fødevareforsyning, Forbrug, Forskning, Innovation, Klima, Landbrug, Miljø, Økonomi, Teknologi, Vækst