24 procent flere forbrugere opfatter æg som en sund fødevare i 2012 sammenlignet med året før. Det fremgår af en ny undersøgelse lavet af Userneeds for Landbrug & Fødevarer. Her svarer kun 7 procent af danskerne, at de ser æg som decideret usundt, og næsten halvdelen af os mener, at æg i høj eller meget høj grad er sundt.

Det glæder sektorchefen for æg I Landbrug & Fødevarer, Jørgen Nyberg Larsen:

”Salmonellaforskrækkelsen er helt væk, heldigvis. Og frygten for kolesterol er også på vej væk, selv om det går lidt trægt, fordi der er mange sundhedsprofessionelle, der ikke følger helt med,” siger han.

Jørgen Nyberg Larsen henviser til en række nyere undersøgelser, hvor det har vist sig, at æg ikke øger kolesteroltallet hos almindelige, raske mennesker.

Salget stiger i takt med, at frygten for kolesterol falder
12 procent færre forbrugere forbinder æg med højt kolesteroltal i 2012 sammen lignet med 2011.  Alligevel er det lidt mere end halvdelen af forbrugerne, der stadig kæder æg sammen med kolesterol.

”Det er lidt surt, at så mange danskere stadig forbinder æg med kolesterol, når videnskaben nu siger noget andet. Men det er et langt, sejt træk at ændre sådan en indgroet opfattelse,” siger Jørgen Nyberg Larsen.

Han kan dog fremvise stigende salgstal for æg. I de første tre kvartaler af 2012 blev der således solgt 10 procent mere end i 2011.

”Det er virkelig en flot fremgang, og det tyder på, at danskerne er blevet klar over, at æg er både sundt og billigt,” siger Jørgen Nyberg Larsen.

Forsker: Æg er sunde, men diabetesramte skal passe på
På DTU Fødevareinstituttet har Heddie Mejborn set nærmere på, hvordan æg påvirker vores sundhed.

”Jeg har gennemgået den videnskabelige litteratur om effekten på sundhed og sygdom, når man spiser æg, og jeg fandt frem til, at indtag af op til syv æg om ugen ikke giver øget risiko for hjertekarsygdomme for raske mennesker,” fortæller hun.

Heddie Mejborn understreger, at studierne også viser, at det dog for diabetesramte kan give forøget risiko for hjertekarsygdomme, hvis de spiser for mange æg. Derfor er hun også betænkelig ved bare at anbefale alle danskere at spise flere æg.

”Problemet er, at der er mange, som ikke ved, at de har type-2-diabetes, og det vil ikke være godt, hvis de øger deres ægindtag for meget. På den anden side, hvis du ved, at du ikke har diabetes og ikke har problemer med dit kolesteroltal, så er der ikke noget som tyder på, at det skulle have konsekvenser for dit kolesteroltal at spise ét æg om dagen,” siger hun.

LÆS OGSÅ Æg er blevet sundere

LÆS MERE Hele rapporten fra Landbrug & Fødevarer

 


Tagget med Forbrug, Sundhed