”Kan det være en Win-Win-situation at slå grise ihjel ved fødsel”.

Sådan lød overskriften på et indlæg i foreningen Danske Svineproducenters fagblad, der blandt andet handlede om dyrevelfærd og aflivning af syge og svage pattegrise i den danske svineproduktion.

Indlægget blev taget videre af nyhedsjournalister, der koblede det sammen med videooptagelser fra Tyskland, som ligger på dyreværnsorganisationen Animas hjemmeside, der viser, hvordan syge og svage pattegrise bliver aflivet.

Den korrekte aflivningsmetode er at give pattegrisen et hårdt slag i gulvet, der frembringer øjeblikkelig kraniebrud. Det er i trit med, hvad dyreværnsloven påbyder og hvad myndighederne mener, er den mest humane måde at aflive syge pattegrise.

Alligevel har fremgangsmåden affødt både protester fra dyreværnsorganisationer, folkelig vrede og et politisk pres om at ændre den.

Et udtryk for uvidenhed
Men ifølge dyreetiker Mickey Gjerris, der er lektor på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet, er debatten et udtryk for, at danskerne ikke ved, hvordan den moderne svineproduktion fungerer.

”Vi lukker øjnene for, hvad det indebærer at spise kød så billigt, som det er muligt i dag. Vi bliver så forfærdede, når det kommer frem, hvordan det egentlig foregår derude. Og så er det nemmere at vende vreden mod erhvervet, frem for selv at tage ansvar ved køledisken”.

LÆS OGSÅ Danskerne vælger dansk dyrevelfærd

Vi er kommet for langt væk fra naturen
Den betragtning er Bengt Holst, der er formand for Dyreetisk Råd, enig i:

”Vi må nok erkende, at vi i dagens Danmark er kommet så langt fra naturen og de mekanismer, der virker der, at vi også har svært ved at forholde os til dét at aflive dyr. En aflivning kan da også se barsk ud, men det er ikke desto mindre noget, der sker i milliontal hver dag, og som vi accepterer, for at få kød på bordet”.

Bengt Holst, der også er videnskabelig direktør for Københavns Zoo, oplevede selv en heftig mediestorm og folkelig vrede, da han sidste år måtte aflive en ung hangiraf i Zoologisk Have. Protesten ophørte dog, da folk fik forklaringen og blev klogere på forløbet. Det samme ville gøre sig gældende i det her tilfælde, mener Bengt Holst.

”Det er manglende indsigt i metodens effektivitet, i hvert fald når den udføres korrekt, der gør, at aflivning af pattegrisene kan fremkalde så stærke protester. Og dér spiller åbenhed en kæmpe rolle. Landbruget må ud og fortælle, hvad de gør, og hvorfor de gør det og selvfølgelig også indrømme, hvis der er noget, der er galt og så gøre noget ved det”.

Usikkerhed skal komme grise til gode
En af de kritiske røster i debatten er Birgitte Damm, der er dyrlæge og chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse. Hun mener aflivningsmetoden er usikker og slaget derfor skal følges af en afblødning for at være helt sikker på, at pattegrisene er døde.

”Det er altså aflivning, vi taler om, og her skal pattegrisene dø hurtigt og smertefrit i hvert eneste tilfælde. Vi mener, at erhvervet skal vejledes bedre og have mere viden om aflivning af pattegrise. Og så bør det være et krav, at grisen også afblødes for at være helt sikker på, at den er død".

LÆS OGSÅ Fælles ambition om færre døde pattegrise

Fokus på korrekt aflivning
I SEGES, Videncenter for Svineproduktion er der ikke planer om at indføre nye procedurer i forbindelse med aflivning af syge og svage pattegrise. Ifølge afdelingschef Niels Peder-Nielsen er der allerede et stort fokus på, at aflivningsmetoden bliver udført korrekt.

 ”Svineproducenterne har jo ingen interesse i at udføre aflivningen forkert. Men det er klart, at hvis der er et problem i svineproduktionen i forhold til aflivningen af pattegrise, så må vi jo se på det. Det er der dog intet, der tyder på, at der er. Derfor mener vi heller ikke, at afblødning er en nødvendighed på nuværende tidspunkt, siger Niels Peder-Nielsen”.

Videncenter for Svineproduktion har lige skudt en kampagne i gang kaldet Pattegriseliv, der har til hensigt at reducere dødeligheden af pattegrisene yderligere i den danske svineproduktion. Her bliver der også fokus på den korrekte aflivning af undervægtige og syge pattegrise.

LÆS OGSÅ Færre pattegrise vil dø i de kommende år

 


Tagget med Dyrevelfærd