De økologiske svineproducenter har aldrig fået en højere tillægspris for deres svinekød, end de gør nu. I denne uge ligger tillægsprisen på 17 kroner per kilo kød. Rekorden blev slået i uge 11, hvor den ramte 16 kroner, og siden er den fortsat opad.

Randi Vinfeldt, smågris-producent og formand for Svineudvalget i Økologisk Landsforening, fortæller om situationen:

”Nu kan man godt leve af at producere økologiske grise. Det har vi også haft brug for i branchen, for det har ikke været så gunstigt i de senere år.”

LÆS OGSÅ Akut mangel på økologisk kød

Friland: Meget unik situation

Tillægsprisen er den ekstra-pris, som Danmarks suverænt største producent af økologisk svinekød, Friland, betaler producenterne. Prisen bliver opgjort hver uge. Den kommer oven i den konventionelle notering – det vil sige den basispris, som både de konventionelle og økologiske producenter får for et kilo kød.

Henrik Biilmann er direktør hos Friland. Han siger om det aktuelle prisniveau:

”Det er meget unikt. Og det er meget sigende for, hvordan markedssituationen er lige nu. Vi er i en situation, som vi aldrig har set før. På de europæiske markeder er der en meget stor mangel på økologisk svinekød.”

Svineproducent: Har kun været godt i et halvt år

Det har været en overskudsforretning at være økologisk svineproducent i seks af de sidste syv kalenderår, oplyser Friland. Som Randi Vinfeldt fortæller, er det nu også blevet en god forretning. Det er det også for Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers økologisektion og økologisk svineproducent. Men træerne er ikke vokset ind i himlen endnu.

”Der er en høj pris, og det gør, at vi kan have en fornuftig forretning. Og det har vi simpelthen behov for, for vi skylder utroligt mange penge væk,” siger han og uddyber:

”Men det er først det sidste halve til hele år, at det er noget, der virkelig har været godt. Og fordi prisen er høj lidt tid, så er det ikke noget, der flytter så pokkers meget på bundlinjen. Så jeg håber, vi kan holde det her niveau et stykke tid.”

Friland: Prisen kan blive endnu højere

De økologiske svineproducenter havde også en god periode i 2012. Og den totale pris, som producenterne får per kilo kød – det vil sige tillægsprisen plus den konventionelle notering – lå i en kort periode i 2012 højere, end den gør nu. Men ifølge Henrik Biilmann kan denne rekord også snart blive nået.

”Jeg tror, at vi kommer højere op, end vi ligger nu. Men jeg tror også, at vi er tæt på et max,” siger han.

Flere producenter søges

Som Foodculture.dk tidligere har beskrevet, leder Friland med lys og lygte efter svineproducenter, der vil lægge om til økologi. Og ifølge Randi Vinfeldt fra Økologisk Landsforening er det største problem lige nu, at der mangler smågrise.

”Vi bliver spurgt hele tiden, om vi kan levere flere økologiske grise. Men det kan vi ikke, før der er nogle flere, der går i gang med at producere økologiske smågrise,” siger hun.

Baseret på den aktuelle stemning blandt landmændene er Hans Erik Jørgensen dog ikke så bekymret for fremtiden.

”Friland er nødt til at have lidt tålmodighed. Når prisen er høj, skal der nok komme nogen. Det er jeg overbevist om,” siger han.

LÆS OGSÅ Fuld tryk på den økologiske omstilling

L&F: Dobbelt så mange øko-grise i 2020

Ifølge Landbrug & Fødevarer vil efterspørgslen på økologisk svinekød vokse så meget, at produktionen kan komme til at ligge næsten dobbelt så højt i 2020 som i 2014.

”Vi forventer, at der vil blive slagtet omkring 200.000 økologiske slagtesvin i Danmark i 2020, forudsat, at man kan tiltrække nye svineproducenter. Sidste år blev der slagtet 110.000,” fortæller chefkonsulent Ejvind Pedersen, Landbrug & Fødevarer.

 


Tagget med Beskæftigelse, Slagteri