Halloween er lige om hjørnet, og de sidste græskar skal snart være høstet. Den varme sensommer har givet en god græskarhøst, og der høstes og afsættes flere græskar end nogensinde i Danmark. I 2011 blev der dyrket græskar på 92 hektarer dansk jord, og i 2016 var det tal tredoblet til 283 hektarer græskarproduktion.

I år har den samsøske virksomhed Brdr. Kjeldahl høstet over en halv million græskar, og det er endnu mere end sidste års rekordstore høst. Det præcise antal græskar vil Søren Peter Kjeldahl dog ikke ud med

”Vi har haft så travlt. Uge 42 har virkelig været, ja, meget travl” siger Søren Peter Kjeldahl, der står for den daglige administration i Brdr. Kjeldahl.

Han regner med, at hvert og et af græskarrene får ben at gå på, da efterspørgslen på græskar, ligesom sidste år er over al forventning.

Græskarproducent har er en fast aftale med Dansk Supermarked

Successen med at afsætte de mange græskar stammer ikke så overraskende fra, at danskerne har taget den irsk-amerikanske hedningehøjtid, halloween, til sig.

Der findes ikke noget endeligt tal over den samlede produktion af græskar i Danmark, men Politiken lavede i 2015 et estimat på omkring 1 million græskar, hvilket kan siges at være en kraftig stigning fra en græskarproduktion på kun 50.000 for 15 år siden.

På Brdr. Kjeldahls landbrug produceres der normale halloweengræskar, der egner sig til udhuling, små pyntegræskar og hokkaidogræskar.

Det er Dansk Supermarkeds butikker Netto, Føtex og Bilka, der aftager grøntsagerne fra brødrenes produktion, og det har de gjort siden 1993. Siden da har den støt stigende efterspørgsel på græskar og andre grøntsager givet Samsø en betydelig økonomisk gevinst. Udover græskar dyrker Kjeldahl også en stor produktion af kartofler og løg.

LÆS OGSÅ Landmænd får nyt redskab til at måle bæredygtighed

Produktionen giver arbejdspladser på Samsø

”Det betyder rigtig meget for Samsø, at vi har haft nogle faste samarbejdspartner, så vi hele tiden har kunne udvide produktionen og skabe arbejdspladser,” siger Søren Peter Kjeldahl og fortæller, at hver gang græskarhøsten går i gang kommer der 25 sæsonarbejdere fra Litauen til produktionen på Samsø:

”Det er nogle unge stærke fyre, der kommer op og giver den en skalle i tolv uger henover høsten. De tjener det, der svarer til en god årsløn i Litauen på det. De er seje, for det er virkelig hårdt arbejde at plukke græskar, der vejer omkring fem kg i gennemsnittet.”

LÆS OGSÅ Lokal mærkning har skabt svenske arbejdspladser

Udover sæsonarbejderne, der plukker græskar, beskæftiger Brdr. Kjeldahl 80 medarbejdere, der er direkte involverede i produktionen, og desuden 20 medarbejdere fra følgeerhverv.

”Samsø Færgen og Samsø Rederi er også vigtige for at få produktionen til at køre rundt, for vi skal levere grøntsager ind syv dage om ugen. Altså undtagen juleaften. Der er hver eneste dag en god dialog med begge rederier for at få hele logistikken til at hænge sammen,” siger Søren Peter Kjeldahl.

Der kan komme endnu mere efterspørgsel på græskar

Søren Peter Kjeldahl fremhæver græskarrenes kvalitet og butikkernes indsats med at markedsføre dem som vigtige faktorer for det voksende salg af græskar i Danmark:

”Vi tror ikke helt, at efterspørgslen på græskar har toppet endnu. Måske sæsonen bliver udvidet de næste par år, så vi kan sælge endnu flere græskar.”

LÆS OGSÅ Hollændere introducerer en flydende kostald